Sari direct la conținut

Cum ne afectează emoțiile negative activitatea creierului

HotNews.ro
Creier, Foto: Hotnews
Creier, Foto: Hotnews

​Emoțiile noastre pot avea efecte negative neasteptate in ceea ce priveste modului în care răspundem la durere, afirmă Melissa Hogenboom, potrivit BBC

Este evident că starea noastră de spirit poate influența comportamentul nostru într-o multitudine de moduri, de la alegerile alimentare pe care le facem- atunci când suntem într-o stare proastă alegem mâncarea mai puțin sănătoasă – pana la prieteniile sau legaturile pe care le avem cu oamenii din jurul nostru.

Când prietenii noștri au stari proaste sau trec prin perioade mai grele, sentimentul poate fi contagios. Dispozițiile proaste se pot răspândi chiar și în mediul on-line, arata un studiu realizat în 2017. De fapt, emoțiile noastre sunt atât de puternice încât atunci când suntem într-o dispoziție pozitivă, putem atenua chiar durerea pe care o simțim atunci când suntem răniți. Se poate spune ca au efect analgezic.

Când vine vorba de emoții negative, se întâmplă contrariul: sentimentul nostru față de acea durere este exagerat. Mai rău, un studiu recent, publicat în decembrie 2017, a arătat că, atunci când ne simțim rău sau suntem acaparati de emotii negative, acest lucru se vede in modul nostru de a răspunde altora in fata durerii celorlalti. Starea de spirit afecteaza capacitatea de a empatiza.

Emilie Qiao-Tasserit de la Universitatea din Geneva și echipa ei au realizat un studiu pentru a înțelege cum emoțiile noastre influențează modul în care răspundem celorlalti în timp ce ei sunt în suferinta. Participantii au fost făcuti să simtă durerea cu un dispozitiv de creștere a temperaturii pus pe picior.

Echipa le-a arătat participanților clipuri video, cu continuturi pozitive sau negative în timp ce erau conectati la un dispozitiv care le masura activitatea creierului. Participanții au simțit empatie față de cei care știau că au fost făcuți să simtă durerea.

Se pare că cei care au urmărit un clip negativ și i-au văzut pe alții în suferinta au inregistrat o activitate mai mică a creierului în zonele legate de durere care sunt, de obicei, active atunci când ii vedem pe alții sau când ne confruntăm noi cu o durere.

„Cu alte cuvinte, emoțiile negative pot suprima capacitatea creierului nostru de a fi sensibil la durerea altora”, explică Qiao-Tasserit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro