Sari direct la conținut

Cum (nu) se incadreaza zgarie-norii in „peisajul” bucurestean

Curierul National

Monstrii de sticla si beton care incep sa se iveasca in Capitala se vor integra oare arhitecturii Capitalei?

In zona centrala, de exemplu, unde se afla in faza de proiect mai multe cladiri office inalte, media inaltimii cladirilor este de circa 20 metri, aproape echivalenta cu cea a copacilor, aparand astfel problema disputata a neconcordantei dintre stilul traditional si cel nou.

Solul argilos limiteaza constructia de cladiri peste 150 m

Florin Sorea, Senior Negotiator, Office Department Cushman & Wakefield Activ Consulting, considera ca in Bucuresti nu este optima constructia de cladiri inalte din cauza solului.

„In Capitala, solul argilos constituie o reala problema, care face imposibile constructii mai inalte de 150 m. Pentru a se putea construi zgarie-nori este nevoie de un sol stancos.

Daca Bucurestiul ar fi situat in zona orasului Targoviste, atunci solul ar putea permite construirea de cladiri mai inalte”, ne-a declarat Sorea.

Exceptand factorii care tin de structura solului, zonarea seismica si capabilitatea tehnico-inginereasca, constructia cladirilor foarte inalte in Bucuresti este direct influentata de capacitatea retelelor de utilitati care trebuie sa deserveasca o astfel de structura,

care necesita un consum mare de energie electrica, apa si o anumita dimensionare si proiectare a sistemului de canalizare.

„Dincolo de aspectele tehnice ce tin de proiectarea, executarea si intretinerea unor astfel de cladiri, apar si probleme de urbanism cauzate de incadrarea in peisajul urban existent, concentrarea si amplificarea traficului rutier si pietonal in jurul acestor cladiri,

cat si in zonele limitrofe, inexistenta unor functiuni urbanistice bine definite pentru diferite zone din Bucuresti”, ne-a informat Catalin Maruntelu, Research Assistant in cadrul Cornerstone Intl SA.

Zgarie-norii nu sunt neaparat un exponent al modernitatii urbane

Problema zgarie-norilor in Bucuresti conduce de cele mai multe ori la vesnica disputa dintre traditie si modernitate.

De o parte se afla cei care spun ca imobilele inalte ar schimba aerul invechit si prafuit al arhitecturii Capitalei, iar de cealalta parte, cei care considera ca zgarie-norii sunt nepotriviti in peisajul arhitectonic al Bucurestiului.

Marius Scuta, Head of Office Department la Cornerstone Intl SA, considera ca „modernitatea urbana nu tine neaparat de inaltimea cladirilor. Pentru a vorbi de modernitate, o cladire inalta trebuie sa se si incadreze in arhitectura zonei. Cum ar arata, de exemplu, o cladire de birouri inalta, construita in centrul vechi al Bucurestiului?”.

Un articol de Simona Parva

Integral in Curierul National

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro