Sari direct la conținut

Cum s-a dat de gol o primarie din Bistrita-Nasaud: A postat pe internet un caiet de sarcini creat de singura firma participanta la licitatie. Vezi explicatia halucinanta pentru aceasta "coincidenta"

HotNews.ro
Caietul de sarcini si proprietatile documentului Word, Foto: Hotnews
Caietul de sarcini si proprietatile documentului Word, Foto: Hotnews

Primaria comunei Magura Ilvei (PDL) din judetulBistrita-Nasaud a decis sa investeasca 400.000 de euro pentru cadastrul localitatii printr-o licitatie publica. Utilizatorii unui forum de specialitate au descoperit ca documentele licitatiei, postate de Primarie pe site-ul e-licitatie.ro, par create de o companie privata. Aceeasi companie este singura care s-a inscris la licitatie. Primarul localitatii spune ca nu stie nimic si ca a respectat legea. Specialistii din domeniul cadastrului spun ca toata documentatia arata o licitatie cu dedicatie.

Primaria comunei Magura Ilvei din Bistrita-Nasaud a postat pe site-ul e-licitatie.ro in data de 25 septembrie un anunt de licitatie. Obiectul licitatiei publice este “Realizarea Cadastrului General” al comunei, un proiect in valoare de 1,69 milioane de lei, adica 400.000 de euro.

Licitatia, si mai ales conditiile impuse in caietul de sarcini, au suscitat interes in bransa topografilor. Licitatia si conditiile de participare sunt comentate pe forumul de specialitate al topografilor.

Mai multi utilizatori sustin ca cerintele licitatiei si cantitatea de echipamente solicitate firmelor participante sunt exagerate pentru realizarea cadastrului. “Pentru o comparatie, ANCPI cerea pentru 3 UAT, tot cadastru general, 2 ingineri D si 4 C. Iar la angajati? 150!!!!! Curat mistocarie! Cum de reusesc sa-si bata domnii de la Ilva joc de noi? Simplu: si noi ne complacem”, scrie utilizatorul Iromania, care a si deschis subiectul pe forumul de specialitate. Zeci de postari in care utilizatorii explica cum pentru o asemenea lucrare cerintele si cantitatile exprimate in caietul de sarcini al licitatiei sunt exagerate. Vezi discutiile de pe forumul topografilor aici. si aici.

Specialistii din domeniu care au consultat caietul de sarcini au explicat ca majoritatea conditiilor din caietul de sarcini al licitatiei sunt restrictive si ca par a fi create pentru o companie anume. Spre exemplu se cer 50 de licente CAD, or, pentru a realiza cadastrul unei comune de aceasta marime, ar fi suficienti si 5-10. Acelasi caiet de sarcini mai mentioneaza si conditia ca societatea sa aibe 150 de angajati, din nou o conditie despre care specialistii in domeniu spun ca este exclusivista. In schimb in document nu se mentioneaza un termen de finalizare a lucrarilor. “Practic cei care castiga contractul vor face cam ce vor pe bani multi”, au explicat specialistii consultati de HotNews.ro.

In final utilizatorii site-ului au descoperit un fapt extrem de ciudat. Documentele licitatiei, caietul de sarcini in special poarta semnatura electronica a unei companii de topografie. Mai exact caietul de sarcini postat de primaria comunei Magura Ilvei pe e-licitatie.ro a fost creat de compania Blom Romania, una din cele mai mari companii de topografie din tara. Acest lucru este usor de observat deoarece documentul word, la sectiunea proprietati, poarta semnatura Blom Romania, dupa cum se poate observa in imaginea alaturata. Documentul poate fi descarcat aici.

Surpriza! La licitatia deschisa de catre primaria comunei Magura Ilvei singura companie inscrisa este chiar Blom Romania. Alte doua primarii din judetul Bistrita-Nasaud – Ilva Mare si Lunca Ilvei – au scos la licitatie aceleasi servicii de cadastru. La Ilva Mare proiectul are valoarea estimata tot la 400.000 de euro. Caietul de sarcini are aceeasi caracteristica, proprietatile electronice ale documentului aratand ca a fost creat tot de Blom Romania.

Licitatie cu dedicatie?

Primaria din Ilva Mare sustine insa ca nimeni nu s-a inscris inca la licitatie. La Lunca Ilvei documentul postat pe e-licitatie.ro a fost modificat chiar luni, 11 octombrie. Insa pe

Ilva Mare

Ilva Mare Foto: Hotnews

forumul topografilor a fost postata o captura care arata ca si acest document la capitolul proprietatile elctronice apare numele companiei Blom Romania. Concluzia unuia dintre utilizatorii forumului topografilor este clara: “Sunt licitatii dedicate unor firme, mai lipseste sa spuna ca din cei 150 angajati, minim 26 sa poarte 44 la pantofi…. nesimtire, dar pe de o parte contestabila”.

Nu exista nici un dubiu ca documentul a fost postat pe site-ul e-licitatie de altcineva decat un reprezentant al primariei Magura Ilvei. Potrivit procedurilor de inregistrare pe site-ul de licitatii publice, fiecare autoritate contractanta – in cazul nostru este vorba de primaria Magura Ilvei – primeste un certificat digital, un cont de utilizator si o parola, toate fiind securizate. Cat despre semnatura din documentul word, acesta retine in sectiunea proprietati numele celui care a creat documentul. In cazul acesta, caietul de sarcini apare ca fiind creeat de Blom Romania. La alte licitatii postate de primaria Magura Ilvei la proprietatile electronice ale documentului apare scris: secretar. In cazul altor licitatii organizate de celalalte primarii, la propritatile documentului apare numele localitatii.

Ce spune primarul din Magura Ilvei

Contactat de HotNews.ro, primarul comunei Magura Ilvei sustine ca nu stie nimic despre faptul ca firma care s-a inscris la licitatie este una si aceasi care apare ca a creeat caietul de sarcini. “Eu habar nu am. Am sa verific la achizitii. Noi am discutat despre caietul de sarcini cu primarii de Lunca Ilvei si Ilva Mare. La noi s-a inscris la licitatie doar Blom Romania. Va promit ca ma uit. Dar nu am cunostinta de asa ceva”, a declarat Avram Valer (PDL), primar Magura Ilvei.

Primarul din Ilva Mare spune ca nici el nu stie nimic despre faptul ca Blom Romania apare ca si creator al caietului de sarcini. “Nu stiu ce sa va zic. Am sa verific. Documentele au fost facute la noi au fost verificate. Nu imi dau seama cum a putut sa apara asa. Sincer nici nu ma pricep foarte mult”, a declarat Alexandru Anca, primar (PDL) Ilva Mare.

Iata si cum a explicat directorul Blom Romania, Ionut Savoiu, coincidenta ca documentele licitatiei de la Magura Ilvei sa poarte insemnele companiei pe care o conduce. “Noi avem 500 de specialisti si lucram cu multe primarii. Caietul de sarcini de care vorbiti seamana cu cel aprobat de ANCPI. Stiti astfel de fisiere circula pe internet. Poate l-a copiat cineva. A fost o licitatie publica. Nu s-a ingradit participarea nimanui. Stiti, e o tensiune mare in piata si noi avem multi concurenti”, a declarat Ionut Savoiu.

Compania Blom Romania este o companie specializata in servicii de cadastru care este detinuta de o companie din Danemarca. Blom Romania a fost infiintata in 1999 si in 2009 a avut o cifra de afaceri de 31116946 lei, un profit de 629753 lei si 407 angajati. Administratorul companiei este Ionut Savoiu, despre care presa a relatat ca a detinut si functia de director general adjunct in cadrul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara ANCPI.

NOTA: Multumim cititorului Ovidiu pentru ca ne-a semnalat cazul licitatiei de la Bistrita-Nasaud

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro