Sari direct la conținut

Cum sa ai o vacanta fara griji: apara-te de insolatii, de muscaturile insectelor si fa sex protejat

HotNews.ro

De ce tantarii ii musca pe unii oameni mai mult decat pe altii? Si cum tratezi insolatiile sau muscaturile de insecte? Poti ajuta cumva organismul sa se adapteze mai usor la diferenta de fus orar? Afla in continuare cateva lucruri prin care poti evita neplacerile din timpul concediului.

Tantarii

Pot strica pana si cea mai placuta vacanta daca, dupa o zi lunga de plaja, in loc sa stai seara pe veranda cu un pahar de bautura rece, te vezi nevoit sa fugi inauntru din cauza insectelor. Tantarii sunt atrasi de mirosul si caldura pe care le emit oamenii. Par sa prefere anumite persoane: adultii, in locul copiilor, oamenii masivi – in locul celor mici de inaltime, precum si barbatii in locul femeilor. Sunt atrasi de dioxidul de carbon pe care il expiram si de acidul lactic produs de sistemul nostru muscular. De asemenea, cei care transpira excesiv sunt mai atractivi pentru tantari.

Anumite arome de pe pielea noastra atrag insectele: unele parfumuri, sapunuri sau produse pentru ingrijirea parului vor face ca tantarii sa te gaseasca mult mai usor. Se pare ca lumanarile cu aroma de lamaie nu au niciun efect in a-i indeparta, insa daca folosesti o lotiune de corp cu lamaie, asta ii va tine la distanta pentru circa 20 de minute.

Pielea arsa de soare si insolatiile

Primul lucru pe care-l facem cand ajungem la destinatie este sa alergam pe plaja si sa ne prajim la soare. Aceasta este si cea mai rapida cale catre cancerul de piele si imbatranirea accelerata, arata The Independent.

Nimic nu imbatraneste pielea mai mult decat expunerea la soare, care afecteaza pielea, reducandu-i elasticitatea si facilitand aparitia ridurilor. Intrebati care ar fi cea mai buna crema anti-imbatranire, un grup de dermatologi britanici au raspuns in cor: lotiunea de plaja.

Crema de protectie, precum si statul la umbra intre orele 11 si 15 pot proteja, de asemenea, impotriva cancerului de piele. Arsurile severe cauzate de soare inainte de varsta de 15 ani au un cuvant greu de spus in declansarea acestei boli. Copiii si adultii cu piele deschisa la culoare risca cel mai mult sa se imbolnaveasca de cancer de piele.

Arsurile cauzate de soare pot duce si la insolatie – atunci cand corpul se incalzeste peste masura intr-un timp foarte scurt. Simptomele insolatiei includ febra, ameteala, greata si dureri de cap. Atunci cand temperatura corpului trece de 41 de grade Celsius, insolatia poate afecta ficatul, creierul si rinichii. Bea multa apa, odihneste-te si evita sa faci miscare atunci cand este foarte cald afara.

Probleme cu stomacul

Daca ai probleme digestive, nu inseamna neaparat ca ai o indigestie. Cauza pot fi anumite bacterii din mancarea si apa locala, acestea inlocuind bacteriile care se afla in mod normal in stomac si care nu fac rau organismului.

Pentru a reduce riscurile, bea apa imbuteliata, evita sa mananci inghetata sau produse din peste si spala legumele si fructele tot cu apa imbuteliata. Aceste masuri de precautie te vor proteja si impotriva gastroenteritei – cauzata de bacterii, virusuri sau paraziti. Cel mai intalnit simptom este diareea, care poate fi insotita de ameteli si varsaturi, ambele cauzate de excesul de lichide neabsorbite din intestin.

Ca rezultat al pierderii lichidelor prin diaree, principalul efect negativ al gastroenteritei este deshidratarea. Trebuie sa bei cel putin doi litri de apa pe zi, plus cate un pahar de apa de fiecare data cand mergi la toaleta. Diareea poate fi tratata cu Imodium, care rezolva problemele, insa medicamentul nu ar trebui luat de femeile insarcinate.

Cercetatorii lucreaza la un vaccin care sa previna diareea; acesta ar urma sa fie purtat pe piele, sub forma de plasture, cu de doua saptamani inaintea plecarii. Studiile arata ca este un tratament bun, insa vaccinul nu a intrat deocamdata pe piata.

Muscaturile si intepaturile de insecte sau animale

O intepatura urata iti poate strica toata ziua; nu mai vorbim de faptul ca, daca esti alergic la venin, poti suferi un soc anafilactic – o reactie brusca ce poate duce la pierderea cunostintei. Cei care stiu ca au aceasta problema trebuie sa aiba tot timpul la ei o seringa cu adrenalina care, odata injectata, actioneaza ca antidot.

In alte tari exista riscul sa fii muscat de scorpioni, meduze, serpi sau paianjeni. In Marea Mediterana au existat numeroase cazuri in care meduzele veninoase s-au atins de inotatori, provocandu-le senzatii de arsura si umflaturi dureroase. E indicat sa porti ochelari de inot, astfel incat, inotand pe sub apa, sa poti vedea daca sunt meduze prin jur.

Daca esti intepat, tratamentul traditional este sa urinezi pe locul intepat, deoarece urina alcalina neutralizeaza acidul din intepatura. Mai poti folosi bicarbonat amestecat cu apa, insa acesta nu este o solutie la indemana daca esti pe plaja. Oricum, nu va ajuta foarte mult, pentru ca veninul a patruns deja in straturile profunde ale pielii, asa ca orice ti-ai da pe piele, va intra doar in straturile superioare.

Este putin mai complicat, pentru ca exista si meduze a caror intepatura este alcalina, asa ca va trebui sa folosesti o solutie acida, precum otetul. Cel mai sfant este insa sa iti speli portiunea afectata cu apa de mare si sa iei un analgezic.

Diferenta de fus orar

Ai zburat timp de multe ore si nici nu ai prea multe zile de vacanta la dispozitie. E clar, deci, ca nu vrei sa-ti petreci timpul ramas tratandu-ti ametelile si somnolenta cauzate de schimbarea fusului orar. Exista anumite substante care trateaza tulburarile de somn, insa medicii avertizeaza ca, desi te tin treaz, nu iti schimba ciclul somnului. Cel mai bun tratament este sa dormi cat poti de mult inainte de calatorie si, odata ajuns la destinatie, sa te plimbi putin. Lumina, aerul curat si miscarea te vor pune pe picioare.

De asemenea, un pui de somn te va ajuta sa iti incarci bateriile, atat timp cat nu dormi mai mult de 45 de minute. Altfel, vei cadea intr-un somn adanc din care este mai greu sa-ti revii. Cofeina intra in organism dupa circa 15-30 de minute, asa ca daca bei o cafea chiar inainte de a te intinde putin, la trezire vei fi cu un pas inainte.

Sexul

Pentru majoritatea celor intre 15 si 30 de ani, vacantele si sexul sunt inseparabile. Un studiu realizat printre turistii aflati in vacanta in Tenerife a aratat ca jumatate dintre cei sub 25 de ani si un sfert dintre cei peste 25 facusera sex cu cineva nou, intalnit in vacanta respectiva.

Relatiile sexuale cu parteneri necunoscuti au devenit normale, sustin medicii. Asadar, turistii ar trebui sa isi faca, inainte de vacanta, analize pentru a verifica daca nu cumva sunt transmitatori de boli venerice.

„Numarul crescut de parteneri pe care cineva ii poate avea intr-o vacanta, absenta prezervativului, precum si consumul de alcool cresc riscul de transmitere a bolilor venerice”, spune Karen Rogstad, specialist in afectiuni genito-urinare.

Ghizii agentiei de turism care organizeaza vacanta respectiva ar trebui sa ii sfatuiasca pe turisti sa faca sex protejat si, odata intorsi din calatorie, sa isi faca analizele.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro