Sari direct la conținut

Cum sa iti iei permis de munca in Marea Britanie cu ajutorul Ungariei. Una dintre conditii: Sa poti spune desteapta-te romane in maghiara

HotNews.ro
Maghiarii din Romania isi sarbatoresc Ziua Nationala, Foto: Agerpres
Maghiarii din Romania isi sarbatoresc Ziua Nationala, Foto: Agerpres

Cetatenii romani de etnie maghiara vor putea profita, incepand cu 1 ianuarie 2011, de modificarea unor legi din Ungaria pentru a munci in tari precum Marea Britanie sau Germania. Pana in 2013, tari ca Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda si Marea Britanie aplica restrictii pentru muncitorii romani care ar dori sa lucreze in aceste tari. Restrictiile pot fi ocolite de etnicii maghiari din Romania care, din 2011, au posibilitatea de a obtine cetatenia maghiara si un pasaport. Spre deosebire de Romania, Ungaria nu are restrictii pentru forta de munca in aceste tari. Reprezentantii ai Ambasadei Ungariei in Romania au confirmat pentru HotNews.ro ca statul maghiar va oferi cetatenia si pasapoartele fara nici un fel de piedici sau conditionari. Estimarile neoficiale arata ca numarul celor care ar putea cere cetatenia si pasaportul maghiar ar ajunge la 500 000.

  • Mai multe publicatii din Marea Britanie au criticat afirmatiile lui Traian Basescu privindu-i pe romanii care aleg sa munceasca in strainatate „in loc sa vina in tara si sa stea in somaj”.

Remarcile presedintelui sunt de natura sa incurajeze migratia propriilor cetateni in tari precum Marea Britanie”, scriu jurnalistii de la Dailymail, care arata, intr-o analiza, ca piata fortei de munca este ameninta de un val de muncitori. Mare parte dintre acestia vor ajunge dupa 2011 in Marea Britanie prin Ungaria. Temerile exprimate de jurnalistii britanici se bazeaza si pe faptul ca, dupa 1 ianuarie 2011, si maghiarii din Romania vor putea profita de noua legislatie maghiara in privinta acordarii cetateniei si vor putea obtine pasapoarte. Cu pasaportul maghiar, vor avea acces nelimitat la slujbe in tari precum Marea Britanie. In prezent, accesul cetatenilor romani la locuri de munca din Marea Britanie este restrictionat.

Pasul unu pentru a ajunge in UK: cetatenia maghiara

Parlamentul maghiar a aprobat in luna mai modificarile aduse legii de acordare a cetateniei. Prin aceste modificari, sunt inlesnite coditiile de obtinere a cetateniei maghiare pentru etnicii maghiari din afara granitelor Ungariei. Autoritatile maghiare mai trebuie sa puna la punct normele de aplicare a modificarilor legislative. Data preconizata pentru acest pas este luna septembrie. Cetatenia maghiara ar urma sa fie acordata, in baza noilor prevederi, de la 1 ianuarie 2011. In reglementarile aprobate de parlamentul maghiar, inlesnirea obtinerii cetateniei de catre maghiarii din afara granitelor se numeste re-naturalizare.

Potrivit legii, maghiarii din Romania vor putea depune cereri pentru obtinerea cetateniei maghiare la sediile consulare sau la Ambasada Ungariei din Bucuresti. Datele solicitantilor vor fi verificate de reprezentantii Guvernului maghiar. Solicitantii trebuie sa dovedeasca cunoasterea limbii maghiare si apartenenta la etnia maghiara. Nu se defineste modul in care se va dovedi apartenenta la etnia maghiara. Presa maghiara a vorbit chiar si de un test de istorie nationala. Pentru asta, in lege se prevede ca testarea cunostintelor limbii maghiare sa fie facuta de reprezentantii Guvernului maghiar din zona unde solicitantul locuieste.

De asemenea, se prevede ca solicitantul sa aiba minime cunostinte despre Constitutia Ungariei. Pentru maghiarii din Romania, cel mai probabil, acest lucru va fi facut la sediile consulare din Transilvania sau la Ambasada Ungariei din Bucuresti. Toate solicitarile de re-naturalizare, care le vor include si pe cele ale maghiarilor din Romania, vor fi supuse spre aprobare presedintelui Ungariei. In prealabil, dosarele vor fi verificate de catre ministerul competent, cel mai probabil Ministerul Justitiei din Ungaria.

  • Juramant sau angajament de supunere. Solicitantii trebuie sa depuna un juramant solemn sau angajament de supunere fata de statul maghiar. In lege se  mentioneaza ca solicitantul poate opta intre juramant sau angajamentul de supunere. In lege nu se mentioneaza ca juramantul sau angajamentul sunt obligatorii, dar se arata ca solicitantul va obtine cetatenia numai dupa depunerea juramantului sau a angajamentului. Ceremonia de depunerea juramantului/angajamentului se va face in cadru solemn, in fata unui reprezentant al statului maghiar. Textul juramantului este: “Eu (numele solicitantului) jur solemn sa consider Ungaria drept tara mea. Voi fi un cetatean loial al Republicii Ungaria. Voi respecta Constitutia si legile tarii. Imi voi apara tara cu toate puterile si o voi servi cat mai bine”.

Solicitantii mai pot cere autoritatilor maghiare si schimbarea numelui. Solicitantii nu vor obtine direct cetatenia maghiara. Potrivit legii, solicitantii trebuie sa nu aiba cazier si nu fi fost condamnati de vreun tribunal din Ungaria. O alta prevedere spune ca solicitantul, prin cererea de re-naturalizare, nu trebuie sa violeze securitatea publica si nationala a statului maghiar. Acest aspect nu este explicat in textul legii.

Pasul doi: obtinerea pasaportului maghiar

Reprezentantii Ambasadei Ungariei in Romania consultati de HotNews.ro au explicat ca persoanele care obtin cetatenia maghiara pot solicita si pasaportul, si ca vor putea munci in tarile UE fara restrictie. Astfel, nu va mai exista nici un impediment ca maghiarii din Romania, care isi vor lua cetatenia maghiara, sa munceasca in Germania sau Marea Britanie.

Reprezentantii Ambasadei Ungariei au mentionat ca Guvernul de la Budapesta nu a facut nici un anunt oficial in acest sens, dar spun ca au primit semnale clare ca nu va exista nici un impediment pentru obtinerea pasapoartelor. “Mai trebuie aprobate normele de aplicare pentru legea dublei cetatenii, care se va realiza la finalul lunii septembrie, si apoi, de la 1 ianuarie 2011, se aplica legea”, au mai explicat reprezentantii Ambasadei.

O analiza publicata de Dailymail arata ca, dupa ce Ungaria a intrat in UE in 2004, peste 1 milione de persoane din Europa de Est au intrat prin Ungaria pe piata fortei de munca din Uniune, desi estimarile oficiale erau de doar 20 000. Jurnalistii britanici noteaza ca Ungaria, Romania si Bulgaria si-au modificat legile, astfel incat peroane din afara spatiului UE pot dobandi pasapoarte. In cazul Romaniei, este vorba de redobandirea cetateniei in cazul cetateniei din Republica Moldova. Estimarile din Marea Britanie arata ca cele trei tari vor acorda nu mai putin de 5 milioane de noi pasapoarte persoanelor din afara spatiului UE.

Nu exista inca o estimare oficiala a numarului de etnici maghiari din Romania care vor solicita cetateniea si, ulterior, pasaportul maghiar. Fostul ministru al mediului, Attila Korodi, a declarat ca peste 500 000 de etnici maghiari din Romania, in principal din Transilvania, vor solicita dubla cetatenie.

Restrictiile pe piata muncii in Ungaria si Romania

Potrivit site-ului Comisiei Europene, cei care detin cetatenia maghiara pot munci fara restrictie in urmatoarele tari: Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Grecia, Irelanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spaina, Suedia, Norvegia, Islanda si Liechtenstein. Pentru Marea Britanie, Malta, Germania, Austria si Elevetia nu exista restrictii pe vreo categorie de munca, dar uneori trebuie obtinute permise de munca, ori este nevoie de inregistrarea la autoritatile tarii in care se lucreza. Pentru aceste tari din urma, masurile amintite vor fi ridicate in dupa 30 aprilie 2011.

Pentru Romania, site-ului Comisiei Europene arata ca restrictiile de munca sunt aplicate de urmatoarele state: Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda si Marea Britanie. Pentru aceste tari, restrictiile pe piata muncii vor fi aplicate pana in 2013. Norvegia, Islanda si Liechtenstein au impus restrictii pe toate categoriile pentru romani. Printr-o simpla comparatie, se poate observa ca, pentru aceste piete care sunt inchise pentru romani, prin obtinerea pasaportului maghiar ele se deschid fara limitare. In cazul Elvetiei, restrictiile pot fi pastrate pana in anul 2016. Detalii despre aceste restrictii puteti gasi aici, sau pe pagina dedicata a ANOFM aici.

Pasaport spre SUA?

Un alt avantaj al obtinerii cetateniei maghiare subliniat chiar si de catre vicepremierul maghiar Semjen Zsolt, este acela ca Ungaria are in derulare cu SUA programul Visa Waiver, care ar putea fi accesat de maghiarii din afara Ungariei. Acesta ar fi si avantajul pentru maghiarii din Romania, avand in vedere ca tara noastra nu este inclusa inca in programul Visa Waiver.

Vicepremierul Semjen Zsolt a declarat, in cadrul vizitei sale in Romania, ca maghiarii care vor primi cetatenia pe baza noii legi vor putea solicita si acordarea unui pasaport maghiar si, implicit, vor putea pleca in SUA fara viza. Acest aspect nu este insa prevazut in legea adoptata in luna mai. Nu exista inca o pozitie oficiala din partea SUA asupra acestui aspect. Pana nu vor fi adoptate normele de aplicare a legii, in septembrie, si pana cand legea nu va fi aplicata in 2011, nu exista garantia ca maghiarii din afara tarii care primesc cetatenia vor intra si in programul Visa Waive

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro