Cum si-a schimbat premierul Ponta pozitia fata de consumul de alcool la volan: De la pactul anti-alcool cu Mika Hakkinen la "un pahar de vin la nunta"
Pe 7 iunie in acest an, primul ministru al Romaniei, Victor Ponta, a fost alaturi de Mika Hakkinen, ambasadorul global Johnnie Walker pentru promovarea consumului responsabil de alcool si dublu campion mondial de Formula 1 cu echipa McLaren, si s-a bucurat de o cursa alaturi de el la bordul masinii Join the Pact Caparo T1, in Baneasa Shopping City.
Primul ministru si-a luat angajamentulde a nu se urca la volan sub influenta alcoolului, semnand oficial pactul pe panoul Join the Pact, in cadrul evenimentului.
La sfarsitul serii, Mika Hakkinen, ambasadorul global Johnnie Walker pentru consum responsabil de alcool a fost soferul desemnat al primului ministru, conducandu-l acasa in siguranta si demonstrand cat este de important sa detii controlul, mai ales atunci cand te afli la volan.
Ulterior, pe 7 octombrie, premierul a precizat,in proiectul noului Cod, ca „pana la 0,2 nu e nici macar contraventie – 0,2 inseamna, nu stiu, un pahar de bere sau-. dar de la 0,5 in sus – nu 0,8 – sa fie infractiune, exact cum se intampla in toata Europa. Pana la 0,2, vorbesc de omul obisnuit care se duce la o nunta si gusta un pahar de vin, nu e nici macar contraventie, dar de la 0,2 la 0,5 e contraventie si se suspenda permisul iar de la 0,5 e infractiune”.
Noul Cod rutier: Se mentine prevederea ce permite o alcoolemie de maxim 0,20 g/l fara a fi contraventie; soferii depistati cu o alcoolemie mai mare de 0, 50 g/l risca pana la 5 ani de inchisoare
Amenda maxima pentru soferi ajunge la 9.600 de lei, iar cea mai lunga perioada de suspendare a permisului de conducere este de doi ani, potrivit proiectului noului Cod rutier publicat miercuri pe site-ul Ministerului de Interne. Conform proiectului, noile praguri de alcoolemie elimina toleranta zero fata de alcool, permitand o alcoolemie de maxim 0,20 g/l alcool pur in sange (0,15 mg/l alcool pur in aerul expirat) care nu va mai fi inclusa la contraventie.
Astfel, soferii nu au voie sa conduca autoturisme daca au o alcoolemie mai mare de 0,20 g/l, iar cei depistati la volan cu o alcoolemie mai mare de 0, 50 g/l risca pana la 5 ani de inchisoare. Soferii care conduc in stare de ebrietate, avand o alcoolemie intre 0,20 – 0,50 g/l alcool pur in sange (0,15 – 0,25 mg/l alcool pur in aerul expirat), cei care conduc pe contrasens, depasesc cu 60 km/h viteza maxima admisa pe segmentul respectiv de drum sau nu respecta regulile la nivel de trecere cu calea ferata vor avea permisul suspendat pe o perioada de 6 luni.