Sari direct la conținut

Cum își găsesc rechinii drumul după câmpului magnetic al Pământului – STUDIU

HotNews.ro
Rechini pe coasta Israelului, Foto: youtube.com
Rechini pe coasta Israelului, Foto: youtube.com

Uitați de Google Maps! Rechinii pot citi câmpul magnetic al Pământului, ca un GPS, pentru a-și găsi calea, arată un studiu publicat joi.

Cercetarea, publicată în revista Current Biology, confirmă o teorie veche de decenii despre modul în care prădătorii marini pot migra pe distanțe mari, pot înota în linii drepte și se pot întoarce la punctul lor de origine, a explicat pentru AFP autorul principal al studiului, Bryan Keller.

Oamenii de știință cred că rechinii – la fel ca țestoasele marine și alte specii – își pot determina poziția și orientarea folosind câmpul magnetic generat de planeta noastră.

Dar până acum nu a existat nicio modalitate de a demonstra acest lucru.

Bryan Keller, care este manager de proiect pentru fundația Save Our Seas din Florida, a decis să studieze o specie mică de rechin ciocan originar din regiunea Golfului Mexic.

Acestia „se întorc în același estuar în fiecare an”, a remarcat Bryan Keller, de asemenea oceanograf biolog la Universitatea de Stat din Florida. „Acest lucru arată că rechinii știu unde le este casa și pot reveni la ea dintr-o locație îndepărtată.”

Echipa sa a colectat 20 de rechini tineri și i-a expus apoi la un instrument folosit pentru a simula câmpul magnetic corespunzător diferitelor locuri de pe glob.

Este un cub mare de lemn cu cabluri verticale și orizontale din cupru în interior, iar în centrul căruia se află un mic bazin care conține un rechin.

Așa cum era de așteptat, rechinii s-au îndreptat spre nord, când condițiile au simulat o locație la sud de locul unde fuseseră prinși.

Și nu se mișcau în nicio direcție când condițiile i-au făcut să creadă că sunt „acasă”.

Potrivit lui Bryan Keller, este puțin probabil ca acești rechini să fie singura specie care a dezvoltat această abilitate.

„Rechinii albi mari, de exemplu, migrează din Africa de Sud în Australia și se întorc în același loc din Africa de Sud în fiecare an”, a explicat el.

O călătorie de peste 20.000 de kilometri, în nouă luni, a unui animal care ia „o cale incredibil de dreaptă”.

În viitor, cercetătorul ar dori să studieze efectul construcțiilor umane, cum ar fi cablurile submarine, asupra rechinilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro