Cum te opresti din mancat?
Daca nu demult, in istoria sa, omul manca exclusiv ca sa traiasca, astazi multi dintre noi consideram ca o parte (chiar mica) din fericire este asigurata de un consum alimentar satisfacator.
Si in folclor este prezenta aceasta idee, se enunta adevarate “sfaturi de viata” legate de alimente, cum ar fi acela ca dragostea trece prin stomac, iar pe broderiile din bucataria bunicii erau cusute versurile ”sarmalute, cozonaci/barbatelului sa-i faci” (probabil ca garantie a fidelitatii matrimoniale durabile!).
Epidemia de supraponderalitate si obezitate prezenta astazi in tarile civilizate nu ar fi aparut probabil niciodata, daca oamenii ar fi mancat exclusiv atunci cand le-ar fi fost foame si s-ar fi oprit la primele semene de satietate.
Explicatia stiintifica
Desigur, stiinta a adus si argumente pentru aceasta stare de fapt: consumul de alimente declanseaza secretia de neurotransmitatori, unii similari opiaceelor, neurotransmitatori care sunt responsabili de satisfactia postprandiala. Avem deci si explicatia fiziologica a faptului ca in situatii frustrante, de stres, recompensa cea mai la indemana a omului ramane mancarea, cea care ii ofera si “combustibilul” necesar functionarii, dar si alinarea supararii cu care a venit in suflet dupa cearta cu seful.
Sa nu uitam in acest context si mediul de abundenta alimentara in care traim, invazia alimentelor in viata noastra pe toate canalele mediatice. Produsele sunt mereu mai atragatoare din toate punctele de vedere, chit ca de cele mai multe ori au ajuns sa nu mai raspunda unor trebuinte nutritionale reale ale consumatorilor.
Din pacate, un aport exagerat de alimente, indeosebi in contextul vietii sedentare pe care o are omul modern, conduce la cresterea in greutate si la numeroase probleme de sanatate. Medicii, educatorii, psihologii si-au unit eforturile in acest sens. Au rezultat programe de educatie pentru o alimentatie sanatoasa, dar si directii de urmat in plan personal, mici, sa le spunem “trucuri”, care sa ne insele apetitul si sa ne faca sa putem controla pulsiunea de a manca.
Exista cateva trucuri pentru a ne putea controla mai bine obiceiurile alimentare:
-In magazinul alimentar
- Este bine sa mergem la cumparaturi cu stomacul plin (nu flamanzi) si sa ne orientam catre achizitionarea de alimente nutrititive, cu mai putine calorii
- Este utila o lista de cumparaturi, scrisa anterior, din care sa excludem alimentele problematice (dulciuri, produse de patiserie). In felul acesta se evita cumpararea sub impulsul momentului, a unor produse de care nu avem nevoie, dar foarte atragatoare;
- Este bine sa evitam alimentele gata preparate;
- La cumparat de produse alimentare mergem numai atunci cand este imperios necesar (nu ne „plimbam” in magazinele de profil).
– Realizarea unui plan al consumului
- Trebuie sa ne planificam in mod realist scaderea aportului alimentar pana la nivelul optim
- Uneori, in loc de o gustare, este util sa facem o plimbare!
- Trebuie sa mancam mesele si gustarile la momentul potrivit si nu sa “sarim” peste ele, indiferent de context.
– Activitati conexe
- Mancarea trebuie depozitata in afara campului vizual, de exemplu in congelator, astfel consumul impulsiv va fi descurajat;
- Nu se pun pe masa unde mancam cratitele cu mancare, sticlele cu sos etc.
- E util sa folosim tacamuri si farfurii de dimensiuni reduse sau chiar sa comandam la restaurant o portie “de copil”.
– Pentru timpul liber (vacante si petreceri)
- Din numeroase motive este bine sa se consume mai putine bauturi alcoolice;
- Anterior petrecerii este utila planificarea comportamentul alimentar;
- Inainte de petrecere, sa luam o gustare hipocalorica;
- Sa ne planificam moduri politicoase in care sa putem refuza mancarea;
- Nu trebuie sa ne descurajam sau sa ne culpabilizam daca odata mancam mai mult si nu trebuie sa incercam sa compensam prin zile de “foamete” ulterioare.
In concluzie, sa ne amintim ca primeaza intotdeauna calitatea si nu cantitatea, iar adecvarea consumului alimentar la necesar este cheia mentinerii starii generale de bine a organismului.
Sursa: Dr. Corina Aurelia Zugravu
Medic primar in cadrul UMF „Carol Davila”
www.fpas.ro