Sari direct la conținut

Cum vrea Coaliția să taxeze companiile mari pe cifra de afaceri. Proiectul prevede și suprataxarea băncilor / Cel mai recent draft privind creșterile de taxe – DOCUMENT

HotNews.ro
Taxare, Foto: Anna Berkut / Alamy / Alamy / Profimedia
Taxare, Foto: Anna Berkut / Alamy / Alamy / Profimedia

Coaliția PSD-PNL vrea să taxeze mai mult companiile mari, așa-numita taxă pe multinaționale. Față de varianta anunțată inițial, acum au o altă idee, conform noului Draft privind creșterile de taxe obținut de HotNews.ro.

Draft creșteri taxe valabil în 6 septembrieclick pentru a deschide

Este vorba, conform documentului, de un impozit minim pe cifra de afaceri și se va aplica acelor companii care au venituri mai mari de 50 milioane euro.

Se va aplica și celor care au pierdere.

Practic, se vine cu o formulă matematică pe care o vedeți și în document.

Pentru contribuabilii care au o rată a rentabilității sub 3%, impozitul va fi de 0,5%.

Pentru cei care au peste 3%, va fi de 1%.

Dar acele procente de 0,5% și 1% fac parte dintr-o formulă introdusă.

Conform unor surse oficiale, PSD și PNL încă nu au ajuns la un consens pe taxarea companiilor mari.

Suprataxarea băncilor cu 1% pe cifra de afaceri

Băncile ar urma să plătească suplimentar impozitului pe profit un impozit pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri.

Impozitul pe cifra de afaceri se calculează, declară şi plătește trimestrial și se însumează cu plățile anticipate/impozitul pe profit datorate/datorat, după caz. Pentru determinarea rezultatului fiscal, impozitul pe cifra de afaceri reprezintă cheltuială nedeductibilă.

Conform documentului, impozitul pe cifra de afaceri se calculează cumulat de la începutul anului fiscal. În situația în care impozitul pe cifra de afaceri este datorat trimestrial, acesta se determină ca diferență între impozitul pe cifra de afaceri calculat cumulat de la începutul anului fiscal și impozitul pe cifra de afaceri datorat pentru perioada anterioară celei de calcul.

În cazul în care contribuabilul datorează impozitul pe cifra de afaceri, din acesta nu se scad sumele reprezentând creditul fiscal extern, impozitul pe profit scutit sau redus, sponsorizare/mecenat, precum și alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legislației în vigoare.

Cum vor fi taxate microîntreprinderile

Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:

  • 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro inclusiv
  • 3%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 60.000 euro

În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 60.000 euro și o rată a rentabilității de peste 30%, calculată ca raport între profitul contabil și veniturile totale, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care se înregistrează acest caz. În sensul prezentului alineat, în cazul în care contribuabilul înregistrază pierdere contabilă, se consideră că rata rentabilității este zero.

Plata anticipată a impozitului pe venit pentru trimestrul IV din acest an

Pentru trimestrul IV al anului fiscal 2023 și al anilor fiscali următori din perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, contribuabilul declară și plătește, în contul impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, o plată anticipată, luând în considerare elementele care constituie baza impozabilă ale lunilor octombrie și noiembrie.

În contul elementelor care constituie baza impozabilă aferentă lunii decembrie luând în considerare baza impozabilă aferentă lunii noiembrie.

Plata anticipată pentru trimestrul IV se declară și se plătește până la data de 25 decembrie 2023/25 decembrie al anului de calcul, urmând ca definitivarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor pentru trimestrul IV să se efectueze până la termenul de depunere a declarației de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

Alte prevederi:

  • IT-știi vor plăti impozit pe venit pentru veniturile ce depășesc 10.000 lei
  • Angajații din construcții și agricultură vor plăti CASS. Același articol a mai introdus o literă care se referă la persoanele care care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau a unor boli profesionale, precum şi cele care se află în concedii medicale.
  • Crește TVA la 9% pentru o serie de produse și servicii: precum locuințele de peste 600.000 lei, panouri fotovoltaice sau produse ortopedice.
  • Se introduce o acciză la băuturile cu zahăr. Cele care au 5-8g/100 ml de 40 lei/hl și la cele care au peste 8g/100 ml de 60 lei/hl.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro