Cum vrea sa traiasca vesnic Ray Kurzweil, inventatorul de la Google care ia zilnic 150 de pastile
Zilnic ia 150 de pastile si lucreaza pe partea de inteligenta artificiala la Google. Spune ca biologia e un proces asemanator cu software-ul si ca peste un timp vom putea programa aproape totul legat de sanatatea noastra si vom fi in stare sa trimitem mici flotile de nano-roboti care sa rezolve orice problema de imunitate corporala. Opiniile ii apartin lui Ray Kurzweil, celebru si controversat futurolog, inventator, antreprenor si autor al unor carti foarte populare.
Intr-un interviu pentru versiunea online a revistei canadiene Maclean’s, Ray Kurzweil a explicat ca nu este exagerat sa cautam nemurirea, mai ales ca omenirea a progresat enorm si in ceea ce priveste durata medie de viata, aceasta fiind de 20 de ani acum un mileniu, de 37 de ani acum doua secole, in prezent fiind de peste 80 de ani in tarile dezvoltate.
El spune ca „biologia este un proces software”, iar in prezent avem in corp trilioane de celule care insa sunt ca un fel de soft invechit ce functioneaza pe baza unor principii deja desuete care erau valabile acum zece milenii, dar nu si in prezent.
„Suntem capabili sa reprogramam sanatatea precum facem si cu soft-ul”, spune Ray Kurzweil, insistand pe faptul ca medicina, sanatatea, biologia – toate trebuie tratate in stilul IT-ului si deci trebuie sa evolueze mult mai rapid.
Cat de lung este insa drumul spre nemurire? Futurologul este celebru si pentru ca ZILNIC ia 150 de pastile si insista ca acestea il ajuta sa se mentina sanatos tun, el facand des analize pentru a fi sigur de asta.
Ray Kurzweil spune ca, biologic vorbind, este tot mai tanar datorita acestui pumn de suplimente pe care le ia zilnic, insa aceasta e doar prima etapa catre nemurire. A doua etapa, ce ne duce la o a doua „punte”, cum se exprima el, se refera la o revolutie in biotehnologie unde vom putea reprograma biologia pentru a sta cat mai departe de orice boala.
Dar aceasta etapa nu e ultima, ci „puntea a treia”, care trece de biologia clasica asa cum o stim si practic vom avea roboti minusculi, numiti nanoboti, care ne vor intari in timp real sistemul imunitar, astfel ca daca apare o boala, acesta poate fi reprogramat sa lupte cu succes impotriva ei. In plus, nu va fi doar o extindere a duratei de viata, ci si o expansiune a vietii, fiindca nemurirea nu va insemna ca poti trai sute de ani in stilul unui om de 95 de ani, ci varsta biologica va fi mult mai mica.
Nu vor fi insa aceste avantaje accesibile doar pentru cei bogati?, a fost intrebat Ray care a dat exemplul telefoanelor mobile ce au evoluat atat de mult incat acum, un copil african cu un smartphone conectat la internet are acces la mai multe informatii decat avea presedintele SUA acum 15 ani.
Un alt exemplu tine de costul medicamentelor anti-HIV: acum doua decenii tratamentul costa 30.000 dolari/an, in prezent s-a ajuns la doar 80 dolari.
Ray Kurzweil lucreaza pe partea de inteligenta artificiala la Google, proiectul fiind legat de computere care pot sa citeasca si sa inteleaga documente cat mai bine, un pas esential catre crearea unor roboti super utili.