Cursul leu-euro, sub presiunea crizei burselor internationale
Pietele financiare europene au inceput sa creasca usor luni, dupa caderea dramatica de saptamana trecuta a pretului actiunilor. Banca Centrala Europeana (BCE) a suplimentat luni, cu inca 48 miliarde euro, lichiditatile din sistemul bancar european, titreaza presa internationala.
In pofida scaderii dramatice inregistrate in ultimele sedinte de saptamana trecuta, bursele europene au crescut usor luni, dar interventia bancii centrale europene a scazut cotatia euro. Tot luni, Banca Japoniei a anuntat o noua injectie 600 miliarde yeni (3,75 miliarde euro) in circuitul monetar, pentru a lupta impotriva lipsei de lichiditati de pe piata.
BCE si Banca Japoniei au suplimentat din nou lichiditatile
Este pentru a treia oara de joia trecuta cand Banca Centrala Europeana (BCE) suplimenteaza lichiditatile din sistemul bancar european. Luni, BCE a injectat inca aproximativ 48 miliarde euro, dupa ce saptamana trecuta suplimentase lichiditatile cu 156 miliarde euro.
Tot luni, si Banca Japoniei a anuntat o noua “injectie” de 600 miliarde yeni (3,75 miliarde euro) in circuitul monetary, dupa ce saptamana trecuta, potrivit BBC, banca suplimentase lichiditatile cu un trillion de yeni (8,5 miliarde dolari).
Financial Times informeaza ca, luni dimineata, principalul indice al bursei londoneze FTSE 100 crescuse cu 1,8% iar indicele Bursei din Frankfurt, DAX, avansase cu 0,8%. Indicele Bursei din Paris, CAC 40, crescuse cu 1,1%.
Indicele principalelor 300 de companii listate in Europa, FTSEurofirst 300, s-a majorat cu 1,2%.
Potrivit BBC, in deschiderea tranzactiilor de luni, si bursa de la Tokio a inregistrat un usor avans, indicele bursier Nikkei inchizand in crestere.
In urma interventiei BCE, euro a scazut
Dupa interventia de luni a Bancii Centrale Europene, moneda europeana s-a depreciat in raport cu dolarul si cu yenul. Potrivit Reuters, la 08.10 GMT cotatia euro a inregistrat o scadere de 0,2% fata de dolar, euro fiind cotat la 1,367 dolari.
In raport cu yenul, moneda europeana a scazut cu 0,3%, euro fiind cotat la 161,65 yeni.
In ultimele saptamini, piata financiara globala a fost tulburata de criza creditelor ipotecare cu risc maxim din SUA. Dupa ce mai multe companii americane au raportat pierderi importante legate de aceasta piata, informatia a determinat o scadere in ansamblu a Burselor.
Unul dintre efectele cele mai importante l-a reprezentat anuntul venit joia trecuta de la Paris: BNP Paribas a suspendat trei fonduri destinate investitiilor in titluri financiare garantate prin active, fonduri de 1,6 miliarde de euro.
Pentru a calma situatia, Banca Centrala Europeana si Trezoreria americana au intervenit, „injectind” piata cu 156 miliarde de euro, respectiv 62 de milarde de dolari.
Fenomenul s-a resimtit si la Bucuresti, indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) inregistrand pierderi importante in ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii trecute, aproape toate companiile listate terminand sedinta in scadere.