Sari direct la conținut

Curtea Constituțională a respins sesizările USR și PNL privind neconstituționalitatea numirii unor membri ai conduceri ASF, inclusiv a președintelui Leonardo Badea

HotNews.ro
Leonardo Badea și Viorel Ștefan, la audierile ASF, Foto: Hotnews
Leonardo Badea și Viorel Ștefan, la audierile ASF, Foto: Hotnews

​​Plenul Curții Constituționale a respins miercuri sesizările USR și PNL privind neconstituționalitatea numirii mai multor membri ai conducerii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), inclusiv a președintelui acestei autorități, Leonardo Badea. Cele două partide au susținut că atât Leonardo Badea, cât și Doina Dascălu (prim-vicepreședinte) și trei membri neexecutivi: Ovidiu Wlassopol, Aura Socol și Joszef Birtalan nu ar avea experiența minimă profesională de 8 ani cerută de lege și au dat ca exemplu cazul Victor Ciorbea, a cărui numire în conducerea ASF a fost declarată neconsituțională, în 2014, din aceleași motive.

„Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.l) din Constituție şi al art.27 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere sesizările de neconstituționalitate privind Hotărârea Parlamentului României nr.37/2018 privind numirea membrilor Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară, sesizări formulate de Grupul parlamentar al Partidului Uniunea Salvați România din Camera Deputaţilor şi, respectiv, de Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal din Senat.

Constatând identitatea de obiect a celor două sesizări, Curtea Constituţională a dispus conexarea cauzelor.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins sesizările de neconstituționalitate și a constatat că Hotărârea Parlamentului României nr.37/2018 privind numirea membrilor Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară este constituțională în raport cu criticile formulate.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului.„, se arată în comunicatul de presă al Curții Constituționale.

  • Sesizările USR și PNL privind posibila neconstituționalitate a unora dintre membrii noii conduceri ASF pot fi citite aici și aici.

În 2014, a fost un întreg scandal pe această temă, și după ce a fost sesizată Curtea Constituțională, numirile luiVictor Ciorbeași a lui Marian Sârbu în ASF au fost declarate neconstituționale pentru că nu au avut experiența profesională minimă de 9 ani în domeniul financiar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro