Sari direct la conținut

Curtea Constitutionala urmeaza sa judece daca Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor este constitutionala

HotNews.ro
Locuinte inundate in Dorohoi, 2010, Foto: AGERPRES
Locuinte inundate in Dorohoi, 2010, Foto: AGERPRES

‘Pe rolul Curtii Constitutionale (CCR) este inregistrat un dosar (n.a referitor la Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor) care la acest moment se afla in stadiu de raport, urmand ca dupa ce acesta este intocmit sa se stabileasca termenul de judecata’, potrivit unui raspuns furnizat HotNews.ro de catre Curtea Constitutionala. Precizarea a venit in urma unei solicitari HotNews.ro care a intrebat daca CCR a primit sesizari si daca s-a luat vreo decizie privind constitutionalitatea Legii 260/2008, in conditiile in care in luna mai din acest an Romania Libera scria ca un Tribunal din Galati a sesizat Curtea Constitutionala in privinta constitutionalitatii acestei legi.

  • „Termenul de judecata va fi stabilit potrivit prevederilor legale, respectiv a Regulamentului de organizare si functionare a Curtii Constitutionale”, se mai mentioneaza in raspunsul Curtii Constitutionale.

Conform articolului din Romania Libera, „Gheorghe Momanu, fost profesor la Universitatea Dunarea de Jos din Galati, a atacat in instanta Legea nr. 260/2008, referitoare la Asigurarea Obligatorie a Locuintelor, cerand declararea acestei legi ca fiind neconstitutionala. Actiunea in instanta a fost deschisa la Tribunalul Galati pe 16.11.2010, impotriva statului roman prin Ministerul Finantelor. Dupa mai multe amanari, instanta de contencios a dispus judecarea cauzei in dosarul 12563/121/2010, in care paratul nu mai e Ministerul Finantelor, ci SC Pool de Asigurare Impotriva Dezastrelor SA Bucuresti.

Pe 12 aprilie, instanta Tribunalului Galati a dispus „sesizarea Curtii Constitutionale cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a Legii nr 260/2008”. Profesorul Momanu sustine ca „nu poate fi constitutionala o lege care are la baza inselaciunea, asa cum este ea definita de art.215 din Codul Penal” si ca prin Legea 260/2008 tocmai asta se face atunci cand se hotaraste ca toate locuintele din Romania trebuie asigurate pentru ca sunt supuse riscului celor trei fenomene – cutremure, alunecari de teren sau inundatii.

  • „Marea majoritate a locuintelor din Romania nu sunt supuse nici unui risc de acest fel. Spre exemplu, apartamentul in care locuiesc e situat la etajul 2, intr-un bloc de locuinte amplasat pe cea mai inalta platforma a municipiului Galati, pe un teren pe care istoria nu mentioneaza sa se fi produs inundatii sau alunecari de teren si nici in viitor nu exista premise ca ar putea avea loc astfel de fenomene. Blocul e realizat cu o structura de rezistenta alcatuita din diafragme si plansee din beton armat monolit, structura reputata a fi foarte rezistenta atat la tasari de teren, cat si la cutremure. O dovada o constituie insusi faptul ca in cei 50 de ani de existenta blocul s-a comportat excelent la toate cutremurele care au avut loc”, a declarat profesorul Momanu, citat de Romania Libera.

Noi reguli in asigurarea obligatorie a locuintelor incepand cu 1 septembrie 2012

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a modificat recent normele de punere în aplicare a Legii nr. 260/2008.

Astfel, incepand cu data de 1 septembrie 2012, la expirarea politei facultative, proprietarul unei locuinte va trebui sa-si incheie in mod obligatoriu polita PAD pentru riscurile naturale (cutremure, inundatii si alunecari de teren) si sumele asigurate (10.000 euro si respectiv 20.000 euro) prevazute in Legea nr. 260/2008, si apoi o polita facultativa pentru protectia suplimentara a locuintei.

Polita PAD este emisa de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) si vanduta numai de 12 asiguratori autorizati. Ce se intampla cu cei care conform legii puteau sa aiba pana acum si polite la alti asiguratori?

Radu Popescu, directorul general adjunct al PAID a declarat pentru HotNews.ro ca „exista discutii cu Allianz-Tiriac si VIG (n.a. asiguratori extra PAID) pentru gasirea unei modalitati de a emite si ei polite facultative care sa aiba inclusa asigurarea obligatorie a locuintei”.

Contactati in legatura cu declaratiile directorului PAID, oficialii Allianz-Tiriac Asigurari au precizat ca la nivelul companiei se fac „eforturi pentru a gasi cele mai potrivite si eficiente solutii care sa mentina procesele de ofertare si subscriere a politelor de asigurare a locuintelor cat mai simple pentru clientii companiei”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro