Sari direct la conținut

Dacian Ciolos, despre cazul familiei din Norvegia: Situatia este sensibila, nu trebuie sa facem presiuni

HotNews.ro

Premierul Dacian Ciolos a comentat miercuri seara, intr-o emisiune la postul Antena 3, cazul familiei romane a caror copii au fost luati de autoritatile din Norvegia, afirmand ca situatia este „sensibila”, iar Romania nu poate insista, pentru a nu lasa impresia unor presiuni, avand in vedere ca trebuie respectata legislatia norvegiana.

„Situatia este sensibila pentru ca, daca facem presiuni prea mari si insistam prea mult, autoritatile norvegiene au actionat pe baza unei legislatii norvegiene care este foarte stricta din acest punct de vedere, al protectiei copiilor. (…) Important e sa pastram legatura, dar sa nici nu lasam impresia unei presiuni, care se poate intoarce impotriva familiei respective si eficientei cu care putem actiona”, a afirmat premierul, potrivit Mediafax.

Ciolos a spus ca inclusiv familia a cerut „discretie” in acest caz, dar a dat asigurari ca autoritatile din Romania sunt in permanent contact cu familia. „MAE, prin ambasada, este in contact cu familia inca din momentul in care au inceput problemele. (…) Acorda ambasada inclusiv asistenta juridica familiei respective. E in contact cu autoritatile norvegiene. Am avut chiar astazi (miercuri – n.r.) o discutie in acest sens cu ministrul Comanescu”, a spus prim-ministrul.

Premierul a afirmat ca autoritatile vor folosi toate mijloacele eficiente la indemana, „inclusiv statutul nostru de membru UE”, insa a subliniat ca trebuie avuta in vedere legislatia norvegiana in acest caz.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizeaza ca, prin Ambasada Romaniei la Oslo, cunoaste si monitorizeaza cu atentie situatia familiei cetateanului roman ai carui cinci copii minori au fost preluati de catre autoritatile de protectie a copilului din Norvegia.

Intr-un comunicat de presa remis miercuri, MAE informeaza ca misiunea diplomatica romana la Oslo s-a aflat in contact permanent cu familia in cauza pentru acordarea de sprijin si asistenta consulara si ca a intreprins demersuri relevante pe langa oficiali din Ministerul norvegian al Afacerilor Externe si din Parlamentul Norvegiei.

In Romania, Ministerul Afacerilor Externe a informat Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie despre acest caz si a organizat consultari interinstitutionale pentru evaluarea posibilitatilor de sprijin si interventie la nivel bilateral.

”Parintii minorilor au angajat pe cont propriu un avocat specializat in solutionarea unor astfel de cazuri, care ii reprezinta in cadrul procedurilor judiciare aflate pe rolul instantelor locale competente, avand ca obiect exercitarea autoritatii parintesti asupra celor 5 copii. Avand in vedere solicitarea expresa a familiei in cauza de a se evita mediatizarea detaliilor cazului, MAE nu este in masura sa ofere informatii suplimentare”, se arata in comunicat.

MAE subliniaza ca Ambasada Romaniei la Oslo urmareste indeaproape evolutia cazului si este pregatita in continuare sa ofere asistenta consulara necesara, in limitele competentelor legale si cu respectarea cadrului legislativ norvegian, care cuprinde dispozitii si norme procedurale specifice, diferite de legea romana, in ceea ce priveste domeniul protectiei drepturilor copilului.

Copiii familiei romanului Marius Bodnariu, inginer IT, si sotiei sale norvegiance Ruth, asistenta medicala, au fost luati de la parinti de Serviciul de protectie a copilului din Norvegia, Barnevernet, in noiembrie, dupa ce cele doua fete, cele mai mari din familie, ar fi spus ca primesc corectii fizice de la parinti. De asemenea, parintii ar fi suspectati de indoctrinarea religioasa a copiilor.

Cei cinci copii au fost plasati in trei familii-surogat, iar de curand a fost deschisa procedura adoptiei internationale pentru ei, potrivit reprezentantilor familiei.

Daniel Bodnariu povesteste ca pe 16 noiembrie a avut loc o tragedie pentru familie. Dupa ce le-au luat pe fete de la scoala, reprezentantii Protectiei Copilului au mers acasa la sotii Bodnariu, i-au luat si pe cei doi baieti, mai mici, iar pe parinti i-au supus unui interogatoriu in urma carora ar fi stabilit ca nu sunt periculosi.

„S-au purtat cu ei de parca ar fi fost niste criminali. Pe 17 noiembrie asteptau copiii acasa, ca asa li s-a spus. Seara au venit patru politisti sa ia bebelusul de trei luni. Este un drept fundamental al mamei de a nu fi despartita de bebelusul pe care il alapteaza”, a spus Daniel Bodnariu, precizand ca acum parintii isi pot vedea copiii de doua ori pe saptamana cate doua ore, insa pe baieti numai mamei ii este permis sa ii vada.

El a mai precizat ca parintilor li se va face ancheta sociala in februarie, dar intre timp au fost anuntati ca se deschide procedura de adoptie internationala pentru copii. Copiii au fost deja plasati in trei familii din doua orase.

„Nu intelegem de ce a fost necesar sa se foloseasca aceste masuri extreme. Vrem sa ramanem alaturi de ei pana cand acest caz se va rezolva. Cerem explicatii privind aceste decizii care incalca chiar si legile lor”, a mai spus Bodnariu..

Un avocat prezent la protest la aratat, la randul sau, ca in Romania mai intai se face ancheta sociala si psihosociala pentru a se determina daca un copil a fost abuzat si apoi este luat de la parinti. El a mai spus ca sotilor Bodnariu le-au fost luati copiii fara explicatie si ca Marius Bodnariu a fost retinut fara a avea un avocat.

„Speram ca acest abuz nu este sprijinit de statul norvegian. Credem ca modul in care copiii cresc in familie trebuie sa continue. Copiii vor creste cu traume emotionale si spirituale. Nu credem ca doar violenta fizica afecteaza copiii, ci mai ales cea emotionala”, a spus un alt protestatar.

Un prieten de familie a aratat, la randul sau, ca Marius si Ruth au trait o vreme in Romania, iar apoi s-au mutat in Norvegia.

„Viata de acolo e una prospera, dar acolo exista, ca in orice alt popor, anumite legi. Organizatia Barnevernet abuzeaza de legi si iau copiii din familiile lor. Si alte familii de romani traiesc cu teama si spun ca au impresia ca copiii lor sunt urmariti la scoala. (…) Orice parinte se lupta sa fie alaturi de cei dragi. Nu ne luati acest drept. Rugam autoritatile norvegiene sa ia masuri pentru ca ei sa revina. Ii rugam pe presedintele Iohannis si pe premierul Ciolos sa faca tot ce pot pentru a reuni familia”, a mai spus barbatul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro