Sari direct la conținut

Dan Barna: Predoiu și Iohannis trebuie să-și asume răspunderea pentru eșecul de la Viena

HotNews.ro
Dan Barna, Foto: Agerpres
Dan Barna, Foto: Agerpres

Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat, joi, că România a fost „umilită” la Viena, prin noul refuz al Austriei pe tema aderării la spaţiul Schengen.Barna îl acuză pe ministrul de Interne, Cătălin Predoiu şi pe preşedintele Klaus Iohannis că „nu sunt în stare să livreze minime obiective esenţiale” pentru ţara pe care o conduc.

„Din ciclul strategiei ‘Vorbe, nu fapte’ a guvernului PSDNL Ciolacu, adus de Iohannis românilor, ieri la Viena s-a consumat încă un episod umilitor pentru România. În prezenţa lui Cătălin Predoiu, Austria a spus din nou ‘nu’ aderării noastre la Schengen. Încă un ministru de interne pus cu mâna de preşedintele Iohannis se întoarce cu privirea senină, coada între picioare şi mâna goală din capitala Austriei”, spune Barna, citat de Agerpres.

El le cere miniştrilor responsabili pentru „eşecurile permanente” din ultima perioadă, precum şi preşedintelui Iohannis, să îşi asume răspunderea pentru „incapacitatea” de a livra ceea ce promit.

„Aflat într-una din permanentele şi lungile sale perioade de pauză, preşedintele României nu simte nevoia să ne dea vreo explicaţie pentru promisiunile, din nou false, din ultimele luni că: ‘o rezolvă’. De ani de zile numeşte miniştri paiaţe numa’ ego şi orgoliu, dar care nu sunt în stare să livreze minime obiective esenţiale pentru această ţară.

Niciodată însă nici el, nici ei nu îşi asumă răspunderea pentru această stare de fapt într-o guvernare a laşităţii continue. În catalogul istoriei ‘României Educate’, dl. Iohannis încheie cu ‘absent permanent’ cel mai gol şi sec mandat de preşedinte”, mai spune Dan Barna.

Atacurile liderului USR vin în contextul vizitei ministrului de Interne, Cătălin Predoiu la Viena. Predoiu s-a întâlnit cu omologul său austriac, Gerhard Karner. După întâlnirea oficială mesajul oficialului austriac a fost „foarte clar”: Austria nu susține extinderea spațiului Schengen, susținând, în continuare, că „sistemul, ca întreg, nu funcționează”.

La începutul anului preşedintele Klaus Iohannis a avut o convorbire telefonică cu omologul austriac, Alexander Van der Bellen, la iniţiativa părţii austriece, în urma căreia a decis retrimiterea la Viena a ambasadorului României.

Iohannis i-a transmis, la vremea respectivă, lui Van der Bellen că votul negativ exprimat de Austria în cadrul reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne privind aderarea României la spaţiul Schengen a produs dezamăgire în rândul cetăţenilor români.

De asemenea, şeful statului a exprimat deschiderea autorităţilor române de a lucra împreună, în plan bilateral şi european, pentru a implementa soluţiile identificate pentru reducerea migraţiei ilegale pe ruta balcanică, răspunzând astfel preocupărilor ridicate de Austria.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro