Sari direct la conținut

Dan Voiculescu nu a convins ca n-a fost securist

HotNews.ro

Presedintele PUR, Dan Voiculescu, a prezentat, ieri, intr-o conferinta de presa, dosarul sau de la Securitate, pe care l-a primit in urma cererii de acces la propriul dosar, depusa la CNSAS. Liderul umanistilor a declarat ca doreste sa se termine odata cu seria de acuzatii care i-au fost aduse in ultimii 14 ani, conform carora ar fi fost securist si ar fi beneficiat de conturile lui Ceausescu.

Documentul inaintat de CNSAS arata ca Dan Voiculescu a fost subiectul unui dosar de urmarire informativa deschis de Securitate, in 1978, sub numele de cod „Dorin”. „Am constatat cu tristete ca multi dintre prieteni ma turnau”, a spus Dan Voiculescu, adaugand ca dosarul e plin de „mizerii” la adresa sa si a familiei sale, motiv pentru care nu ii poate dezvalui intregul continut.

El a precizat ca in dosar e trecut pana si faptul ca, pe cand traia la o casa cu WC in curte, a sapat o groapa de un metru pe un metru si a placat-o cu resturi de ceramica. Dosarul a fost inchis in 1980.

Dan Voiculescu a afirmat ca dosarul dovedeste ca nu a lucrat in nici un fel la Securitate, a fost unul dintre cei urmariti, iar in urma verificarilor CNSAS a reiesit ca nu a functionat nici ca ofiter in cadrul structurilor care au facut politie politica. „M-am saturat sa tot fiu acuzat, va rog sa ma credeti”, a declarat presedintele PUR. Rugamintea sa nu a avut prea mult succes.

Reprezentantii presei s-au declarat nemultumiti, afirmand ca dosarul nu acopera perioada de dupa ’80, cand ar fi fost normal ca Securitatea sa-l urmareasca, deoarece se transferase la firma Crescent. Dan Voiculescu a declarat ca dosarul prezentat este singurul pe care l-a primit de la CNSAS, dar ca va face inca o cerere pentru a i se inainta orice document privind perioada ’80-’89.

Legat de conturile lui Ceausescu, liderul PUR a afirmat ca va infiinta o fundatie, pe care sa o conduca, inclusiv, cei care il acuza, cu scopul de a lamuri problema existentei sau inexistentei acestor bani. El a spus ca e dispus sa-i angajeze pe avocatii canadieni care la inceputul anilor ’90 au inceput investigatii, platiti generos de guvernele din acea vreme.

Adevarul – 3 septembrie 2004

Sanchi!

Politicianul-miliardar Dan Voiculescu s-a caznit ore intregi sa demonstreze ca nu a fost securist * El a venit in fata presei cu dosare incomplete, din care lipsea exact perioada 1980 – 1989, cand a facut afaceri cu Securitatea * Venit la conferinta cu ideile sale, Voiculescu a sfarsit prin a promite ziaristilor ca va mai cauta si alte dosare si ca va face adresa la CNSAS sa-i dea si dosarele

din perioada 1980 – 1989, daca acestea exista

Presedintele Partidului Umanist Roman, Dan Voiculescu, unul din marii miliardari post-decembristi, a organizat ieri o conferinta de presa la Hotelul Crown Plaza din Capitala, cu scopul declarat de a dovedi ca nu a fost ofiter al fostei Securitati.

Evenimentul, survenit pe fondul unor acuze ale legaturilor cu Securitatea a unor lideri ai PUR, a starnit o atentie deosebita din partea presei, insa entuziasmul reporterilor prezenti a palit in fata „probelor” prin care Dan Voiculescu a inteles sa dovedeasca, dupa cum a sustinut, ca: „Nu am fost ofiter al fostei Securitati si nu am dat niciodata note informative despre cineva, daca cineva

dovedeste vreodata asa ceva eu imi dau demisia, ma impusc, ma omor!”.

Din pacate pentru liderul PUR, aflat in prag de campanie, iesirea sa la rampa cu probe menite sa-l „absolve” de orice legaturi cu Securitatea nu a convins asistenta, ci dimpotriva a alimentat si mai mult suspiciunile.

In final, Voiculescu a sfarsit prin a accepta ca CNSAS nu i-a prezentat dosarele sale din anii 1980 – 1989 si ca va face solicitari catre acest for pentru a da de urma lor si a convinge opinia publica ca el are dreptate cand spune ca „N-am fost si nu sunt securist!”

Lui Voiculescu i s-a pus pata pe presa

Dosarul de presa prezentat ieri ziaristilor la debutul conferintei de presa a fost „impanat” cu documente total neindicate a fi prezentate in contextul dat.

Printre alte acte fara importanta, Voiculescu a prezentat si trei sentinte judecatoresti, doua din Romania si una din Franta, in care liderul PUR a obtinut castig de cauza in fata ziaristilor Petre Mihai Bacanu, de la „Romania libera”, Cornel Nistorescu, de la „Evenimentul zilei” si a unor jurnalisti de la „L’eveniment de Jeudi” din Paris, in procese declansate ca urmare a unor articole de

presa care au facut legaturi intre Voiculescu si fosta Securitate.

„Ce-i care aduc din cand in cand in actualitate subiectul sunt inconstienti si eu tot din cand in cand ii dau in judecata si castig”, s-a imbatosat umanistul.

De la o tema serioasa, vorbitorul a alunecat in comic, anuntand ca daca tot e lumea asa interesata sa dea de urma conturilor disparute ale lui Nicolae Ceausescu, va infiinta o organizatie non-guvernamentala care sa investigheze urma banilor: „Cat timp o sa mai continuam sa murdarim fara dovezi, prea mult ne prostituam si nu dam socoteala?”, a continuat Voiculescu, care s-a declarat dispus sa-i

invite in viitorul ONG si pe ziaristii Bacanu si Nistorescu, precum si pe detectivii canadieni de la Peat Marwick Thorne, care in anii ’90, incercand sa dea de urma banilor disparuti au propus Guvernului arestarea lui Dan Voiculescu.

Voiculescu a facut referiri si la ziarul ZIUA, care a dus o lunga campanie de elucidare a legaturilor dintre conturile disparute si activitatea firmelor CRESCENT si ICE Dunarea, aidoma celor duse de „Romania libera” si „Evenimentul zilei”.

Despre directorul ZIUA, Sorin Rosca Stanescu, Voiculescu a declarat: „Aveam de gand sa-l iert pe Rosca Stanescu din motive umanitare, dar o sa ne intalnim la Tribunal”.

Pentru aceste cuvinte, a fost nevoie sa-i reamintim in plina conferinta lui Voiculescu ca, spre deosebire de celelalte publicatii, ZIUA a castigat procesul civil cu CRESCENT – Voiculescu, in care ni se cereau daune de 10 miliarde de lei, atat la Tribunalul Timis, cat si la Curtea de Apel Timisoana, sentinta fiind definitiva.

Securisti si spioni recuperati de Voiculescu

Siguranta liderului PUR s-a estompat vizibil dupa ce a inceput tirul de intrebari al ziaristilor. Prima critica a vizat livretul militar prezentat de Voiculescu ca proba ca nu ar fi trecut de gradul de sublocotenent, dupa terminarea ASE-ului, document care insa nu era actualizat din 1978, fiind deci posibile orice avansari ulterioare in grad.

Liderul PUR a pretins ca nu a mai avut nici o legatura cu activitatea militara si ca de aceea in livret nu apar alte insemnari.

Reporterii ZIUA i-au solicitat lui Voiculescu sa precizeze cum se face ca dupa 1990 a angajat pe firmele lui fosti ofiteri de Securitate de la ICE Dunarea (principala partenera de afaceri a CRESCENT-ului condus de Voiculescu), cu referire precisa la Mihai Lazar si Constantin Rotaru, actual general si adjunct al sefului Serviciului de Informatii Externe (fosta DIE din cadrul Departamentului

Securitatii Statului). In fata datelor precise oferite, Voiculescu a recunoscut: „Lazar a fost economist si ofiter la ICE Dunarea, il cunosteam din 1980 si pentru ca nu mai avea serviciu dupa desfiintarea intreprinderii de comert exterior l-am luat la mine pentru ca era foarte bun (…

) Rotaru a fost ofiter de contrainformatii, spiona pentru Romania, nu stiu de ce s-a renuntat la el, il dadusera afara. Era un om serios si eu i-am zis, am o tipografie, nu vrei sa lucrezi la mine si l-am angajat in 1994 la INTACT. N-avea de paine, dar asta e o alta problema. Dupa ani (n.red.

– 1998) a venit la mine ca el isi iubeste meseria, ca aia de la SIE si-au dat seama ca au pierdut un specialist bun si s-a intors la SIE”. La acest capitol, amintim ca Rotaru, dupa „stagiul de director” de la firma lui Voiculescu, a revenit in SIE, fiind avansat imediat general si in prezent este adjunct al sefului SIE, cu rang de secretar de stat.

Coincidenta de nume

A urmat episodul „sinuciderii” misterioase a lui Marin Ceausescu, fratele lui Nicolae Ceausescu, in zilele Revolutiei, in sediul reprezentantei comerciale a Romaniei la Viena (oras unde exista o filiala a CRESCENT-Austria), despre care presa a facut speculatii referitoare la Dan Voiculescu ca nu ar fi strain de eveniment.

Liderul PUR a afirmat ca s-a intalnit de doua ori in viata lui cu Marin Ceausescu: „despre care pot sa va spun ca era un batranel care dupa doua pahare adormea si nu mai aveai cu cine vorbi”. Voiculescu a pretins ca la reprezentanta din Viena a lucrat un fost ofiter de securitate, Gogu Voiculescu, cu 20 de ani mai tanar ca el, si ca de aici s-ar fi facut eronat legatura cu el.

Gafa monumentala

In continuare, Dan Voiculescu s-a „victimizat”, sustinand ca a fost urmarit de Securitate, ca a avut probleme in anumite perioade cu iesitul din tara, ca avea doua verisoare prin strainatate etc. El a prezentat ziaristilor propriul sau dosar de urmarire informativa, obtinut de la CNSAS, in care avea numele conspirativ „Dorin”, deschis de Securitate la data de 19.06.1978.

Agitand dosarul deasupra capului, Voiculescu a clamat: „Azi aduc dovezi ca cel acuzat de a fi lucrat pentru Securitate era lucrat de Securitate!” Ziaristii i-au cerut vorbitorului sa arate altceva decat niste coperti. Din acest moment, Voiculescu a facut greseala fatala. El s-a apucat sa citeasca ultima pagina a dosarului din care reiesea ca urmarirea a incetat in 1980, dosarul fiind clasat.

Presa a sesizat imediat inadvertenta si a reprosat liderului PUR ca lipseste deci dosarul de urmarire din perioada 1980 – 1989, adica cea mai importanta din viata lui Voiculescu in care acesta a condus reprezentanta CRESCENT din Bucuresti si a facut comert cu firmele Securitatii. Vizibil incurcat, liderul umanist a incercat sa justifice ca atat i-au dat cei de la CNSAS.

„De ce ne-ati prezentat dovezi incomplete!?” au sarit ziaristii.

Lui Voiculescu i s-au reamintit propriile vorbe rostite ceva mai devreme, potrivit carora: „Ofiterii de securitate erau urmariti de o unitate de contrainformatii interne si nu aveau dosare de urmarire informativa” si a fost intrebat daca nu cumva tocmai pentru ca a devenit „cadru de nadejde” al Securitatii nu i s-a mai facut dosar de urmarire informativa din 1980 si pana in 1989.

Voiculescu a negat vehement orice speculatie de acest gen, ridicand din umeri: „Sunt singurele probe pe care am ingaduinta sa vi le aduc”. Tot el a promis insa ca daca presa vrea, va face o adresa noua la CNSAS sa ceara alt dosar in caz ca exista: „Mai cer un dosar daca insistati!”

Voiculescu se crede „Baiatul destept” care a fentat Securitatea

Neconvinsi tocmai prin lipsa oricaror referiri la perioada critica 1980 – 1989, reporterii ZIUA l-au intrebat pe Voiculescu: „Cum se face ca lucrati intre securisti, ati fost angajat ca director la CRESCENT prin Oficiul Argus, care era o firma a fostei Securitati, ati facut cele mai mari afaceri cu intreprinderile de comert exterior ale Securitatii, dar nu ati fost securist?” Ducand mana la

frunte, Voiculescu a exclamat cu veselie: „Baiat destept!” A fost nevoie sa revenim: „Nimeni nu v-a acuzat ca ati facut politie politica, ca ati dat declaratii ca sa bagati oameni in puscarie, ci ca ati avut legaturi cu Securitatea pe linie economica. Prin urmare, ati facut securitate economica sau securitate politica?” Voiculescu a spus ca nu intelege intrebarea.

Pentru ca nu-si mai amintea daca CNSAS i-a confirmat oficial daca a colaborat sau nu cu Securitatea, ZIUA i-a sarit in ajutor si a pus la dispozitia liderului umanist un raspuns al CNSAS catre ZIUA, datat 12.02.2004, in care CNSAS ne confirma: „Dan Voiculescu nu a fost agent/colaborator al securitatii ca politie politica”.

Acest raspuns al CNSAS vine in totala contradictie cu sustinerile si dosarul prezentate de Dan Voiculescu, care se opreste brusc la anul 1980, rezultand in mod evident ca CNSAS a dat un raspuns oficial, cu titlu de „certificat de buna purtare”, fara ca sa aiba la dispozitie tocmai date despre activitatea cea mai importanta a liderului PUR, din anii ’80, cand au fost create ICE Dunarea si

CRESCENT.

CNSAS dus cu presul de SRI?

Prin urmare, „atestatul” CNSAS poate fi considerat o mare gogoasa, intrucat a fost desfiintat de insasi sustinerile lui Dan Voiculescu.

Acest fapt a fost sesizat de multi dintre ziaristii prezenti, care i-au spus-o verde in fata liderului PUR ca nu-i convinge, cu dovezile incomplete prezentate, de absenta oricarei colaborari cu Securitatea, fapt care l-a determinat pe cel vizat sa promita pentru a doua oara ca va cere chiar azi de la CNSAS restul dosarului, in caz ca mai exista ceva.

Prins in tirul intrebarilor, Voiculescu a inceput sa-si aduca aminte ca in 1984, pe cand era directorul Crescent, a fost arestat de Securitate, de un anume colonel Alexandru si bagat trei zile la Rahova, in arest, pentru a spune cati bani are in conturi in strainatate: „Cred ca m-a turnat unul, dar au vazut ca nu e adevarat si mi-au dat drumul”.

Tot el s-a aratat surprins de lipsa acestor „detalii” din dosarul sau de la Securitate, fapt care confirma o data in plus ca CNSAS a oferit un raspuns in necunostinta de cauza, neverificat, cauzat mai mult ca sigur de faptul ca SRI nu a pus la dispozitia institutiei dosarul complet al liderului PUR.

Ziua – 3 septembrie 2004

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro