Dăncilă, despre MCV: Sunt dezamăgită și revoltată. Care e rostul întrebărilor lui Frans Timmermans?
Viorica Dăncilă a declarat, marți, că este dezamăgită și revoltată de raportul MCV, întrebându-se care e rostul celor 18 întrebări pe care i le-a pus Frans Timmermans. Premierul spune că e inadmisibilă recomandare CE de a suspenda procedurile în numirea și revocarea procurorilor de rang înalt, potrivit Mediafax.
„Trebuie să spun că sunt dezamăgită și revoltată. Dezamăgită pentru că nu e corect atâta timp cât argumentele României nu sunt luate în considerare. Am mers în PE, am vorbit cu dl Timmermas și am spus lucruri pe care nu poate spune că nu le știe, și mă refer la protocoale. Eu nu pot accept sub nicio formă acea recomandare în care CE impune să suspendăm procedura de numire. O astfel de solicitare ar fi o încălcare a tratatului european. E inadmisbil ca procedurile de revocare sau numire să fie (…) e o intervenție brutală în chestiunile care țin exclusiv de România. De asemenea, nu e corect să ni se spună să reluăm proceduri de revocare, când procurorul din Germania a fost demis într-o singură zi. Ne întrebăm de ce asemenea interferență?”, a afirmat Viorica Dăncilă, marți seară, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
Prim-ministrul s-a întrebat care a fost rostul întrebărilor transmise Guvernului de către prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, dacă nu a ținut cont de răspunsurile oferite.
„I-am oferit argumente juridice (prim-vicepreședintelui CE, Frans Timmermans – n.r.). Nu am văzut nici măcar unul dintre aceste argumente să fie reflectate în MCV și îmi pun întrebarea care e rostul acestor 18 întrebări de la dl Timmermans? De ce pui aceste întrebări cuiva dacă nu te interesează ce răspunde? Cred că nu mai putem accepta ca românii să fie certați sau să li se ceară lucruri care nu se cer altora în Europa. Sunt proeuropeană, am fost europarlamentar 9 ani, nimeni nu mă poate bănui că nu vreau ca România să meargă pe calea europeană. Dar în același timp trebuie să avem tăria și demnitatea să ne apărăm țara”, a completat Dăncilă.
Comisia Europeană recomandă României, în raportul MCV prezentat marți, să elaboreze un cadru legal care să permită supravegherea eficientă a activităţilor serviciilor de informaţii şi a colaborării acestora cu instituţiile judiciare.
Pe de altă parte, adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană marți, recomandând în raportul MCV suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.
Prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, i-a transmis, în data de 4 octombrie, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, în care îi cere lămuriri cu privire la modificarea codurilor penale.
Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis, săptămâna trecută, prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în răspunsul privind modificarea legislaţiei în domeniul justiţiei, că multe dosare DNA şi DIICOT reprezintă forme de şantaj. Şeful Executivului s-a referit şi la practici abuzive ale procurorilor.