Sari direct la conținut

Date economice pe scurt: cresc restantele la banci, scade interesul pentru creditare, dar industria continua sa mearga bine

Businessday.ro

1. La sfarsitul lunii august, valoarea creditelor restante a fost de 13,6 mld lei, cu 2,1 mld lei sau 18% peste valoarea inregistrata la sfarsitul lunii iulie. Din totalul restantelor, 1,16 miliarde lei reprezinta valoarea creditelor scoase in afara bilantului.

De remarcat faptul ca in august bugetarii au primit salariile reduse, iar in aceeasi luna, restantele de tip A, respectiv cele cu o intarziere mai mica de 15 zile au crescut cu 127% sau 493 milioane lei, de la 389 mil. lei in iulie, la 882 mil. lei in august.

Un alt puseu de crestere a avut loc in mai (luna in care au fost anuntate reducerile de salarii si pensii), insa in iunie lucrurile au revenit la normal. Ramane de vazut in ce masura cele 493 de milioane se vor transforma in restante mai vechi de 15 zile in septembrie.

Pe de alta parte, 75% din totalul restantelor reprezinta intarzieri la plata mai mari de 90 de zile, respectiv sume care cu greu mai pot fi recuperate de catre banci pe cale amiabila.

Ponderea sumelor restante in total sume datorate a crescut de la 5,46% in iulie, la 5,83% in august.

2. Datele BNR arata ca, in luna august, bancile au efectuat 173.255 de interogari a bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare, cu 59% mai putine decat in luna anterioara si cu 14% mai putine decat in august 2009. O banca, atunci cand doreste sa afle bonitatea unui client propriu sau potential (sau cand o persoana doreste sa contracteze un credit) il verifica la CRB, variatia numarului de interogari reflectand astfel intr-o oarecare masura interesul romanilor pentru creditare. Iar datele arata ca acesta este foarte scazut, mai scazut chiar decat a fost anul trecut.

In anii de boom economic, numarul introgarilor trecea de un milion pe luna.

3. Soldul numarului de credite acordate de bancia continuat sa scada – la sfarsitul lunii august, numarul creditelor cu o valoare mai mare de 20.000 de lei acordate de banci a fost de 1.513.905, cu 6.572 mai putine decat in luna anterioara, si cu aproape 123.000 mai putine in comparatie cu luna septembrie 2008. Scaderea soldului reflecta faptul ca bancile nu reusesc sa acorde suficiente credite noi astfel incat sa acopere creditele vechi ajunse la scadenta sau returnate in avans.

De asemenea, este posibil ca scaderea din ultimele doua luni sa se datoreze si Ordonantei 50, eliminarea comisionului de rambursare anticipata determinandu-i pe unii dintre debitori sa returneze in avans creditele.

4. Conform datelor INS comunicate astazi, in luna august, comenzile noi din industrie au fost cu 35,1% mai mari in comparatie cu august 2009, ritmul de crestere fiind cel mai ridicat de la inceputul crizei. In primele 8 luni din 2010, comenzile au crescut cu 25,4%. Evolutia comenzilor este importanta pentru ca arata evolutia viitoare a industriei, iar ritmul de crestere record inregistrat in august ofera o anumita doza de optimism in ceea ce priveste evolutia acestui sector in lunile care au mai ramas pana la sfarsitul anului.

In acelasi timp, cifra de afaceri in industrie a crescut cu 10,4% fata de luna corespunzatoare din anul precedent, cresterea inregistrata de la inceputul anului fiind de 10,3%.

Nota: restantele se refera la creditele cu o valoare mai mare de 20.000 de lei, valoarea acestora reprezentand 90,8% din valoarea creditelor acordate si a angajamentelor asumate de catre sistemul bancar. Pe de alta parte, datele comunicate de BNR aici se refera la totalul creditelor acordate populatiei si agentilor economici si nu includ pozitiile extrabilantiere.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro