Date oficiale: Ungaria a iesit din recesiune in primul trimestru din 2010
Ungaria a iesit din recesiune in primul trimestru din 2010, cu o crestere de 0.9% fata de trimestrul anterior, potrivit datelor oficiale prezentate miercuri si citate de AFP. Prezentarea noilor date a venit la doar o zi dupa ce premierul Viktor Orban a anuntat un set de 29 de masuri pentru reducerea deficitului bugetar, printre acestea fiind taxarea bancilor, renuntarea la masinile de serviciu si telefoanele mobile gratuite acordate functionarilor, scaderea impozitului aplicat companiilor de la 19 la 10% si plafonarea salariilor angajatilor bancii centrale.
Oficiul pentru statistica KSH a precizat ca cresterea a fost stimulata in special de cheltuielile guvernamentale si de majorarea exporturilor. Cheltuielile guvernamentale au crescut cu 1.0% comparativ cu cele trei luni anterioare, in intmp ce exporturile s-au majorat cu 3.2%.
Activitatea economica in cadrul industriei a crescut cu 2.7%, in timp ce sectorul agriculturii a scazut cu 0.3%, iar cel al constructiilor a coborat cu 2.7%. Sectorul serbviciilor a inregistrat o apreciere de 0.3%.
FP precizeaza ca Ungaria a intrat in recesiune la sfarsitul anului 2008, economia scazand cu 6.3% in 2009.
Potrivit lui Orban, noua taxa aplicata bancilor si institutiilor financiare – care va opera minim 3 ani- va mari veniturile la buget cu 200 de miliarde de forinti (840 milioane de euro) in acest an. Orban a mai precizat ca in prezent bancile contribuie la buget cu circa 13 miliarde de forinti.
„Acum 18 luni, Statul maghiar a ajutat bancile. Acum este randul lor sa ajute la rezolvarea problemelor pe care le avem”, a declarat Orban. Potrivit premierului maghiar, taxa va fi aplicata si asupra afacerilor companiilor din zona asigurarilor si a institutiilor financiare nebancare. Planurile de reforma ale lui Orban cuprind 29 de puncte, printre care reducerea salariilor functionarilor si eliminarea avantajelor acestora (masini de serviciu si telefoane mobile). Potrivit documentului, impozitele aplicate companiilor vor scadea de la 19 la 10% iar sistemul pentru absorbtia fondurilor comunitare va fi modificat in favoarea intreprinderilor mici si mijlocii.
Premierul ungar a mai anuntat ca salariile angajatilor din sectorul public, inclusiv pentru angajatii bancii centrale, vor fi plafonate la doua milioane de forinti (7.092 euro) pe luna.
La mijlocul saptamanii trecute, declaratiile unor ministri din noul cabinet de centru-dreapta de la Budapesta au provocat panica pe pietele internationale si au dus la deprecierea puternica a forintului. Mai multi oficiali ungari si straini, inclusiv directorul FMI, s-au grabit sa afirme insa ca „Ungaria nu este Grecia” si ca are capacitatea sa treaca peste dificultatile financiare.