Sari direct la conținut

Datoriile companiilor la banci straine au urcat la 19 miliarde de euro

Ziarul Financiar

In ultimul an, datoria externa a sectorului privat pe scadente medii si lungi s-a majorat cu circa 6 mld. euro, cresterea rapida reflectand inclusiv practica multor banci de a inregistra in strainatate credite acordate companiilor locale, din cauza costului cu rezervele minime obligatorii.

Cele 18,77 mld. euro arata o imagine mai apropiata de realitate a indatorarii in valuta a companiilor, in conditiile in care statistica BNR retine o datorie in moneda straina de doar 9,8 mld.

euro la jumatatea anului, respectiv credite corporate in valuta inregistrate in bilanturile bancilor locale.

In aceste conditii, rezulta o datorie totala in valuta de circa 28,5 mld. euro in contul companiilor private. Numai in iunie, soldul datoriei private externe s-a majorat cu peste un miliard de euro.

Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank, spune ca vom vedea o crestere in continuare a datoriei externe, in conditiile in care deficitul de cont curent este foarte mare, iar intrarile din investitii straine directe sunt mici.

„Indicatorii legati de datoria externa au ajuns deja la niveluri ingrijoratoare si vor continua sa se inrautateasca”.

Totusi, serviciul datoriei acumulate de companiile private s-a usurat in primul semestru al acestui an, platile scadente reprezentand 13,8% din sold, fata de o rata de 25% la nivelul anului 2006.

Pentru debitorii cu venituri substantiale in lei, efortul rambursarii creditelor externe a fost sensibil mai mic pe masura accelerarii tendintei de apreciere a leului, in ciuda miscarilor de crestere ale dobanzii de referinta la euro.

Pe de alta parte, actualele turbulente de pe pietele internationale indica insa amploarea riscurilor potentiale pe care le implica indatorarea externa.

In acest context, unii bancheri vorbesc despre cresteri cu 85% ale soldului creditelor externalizate sau chiar de o preponderenta a finantarilor date direct din afara in prima jumatate a anului.

De asemenea, incep sa devina semnificative creditele acordate direct din strainatate de banci care nu au prezenta locala.

Un articol de Liviu Chiru, Razvan Voican

Integral in Ziarul Financiar

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro