De 10 ani, România se veștejește sub ochii noștri, dar ne facem că nu vedem. Iată ce se întâmplă și care sunt consecințele
Efectul combinat al extremelor calde și uscate are consecințe dezastruoase pentru economie și mediu și poate afecta grav viața, în părți tot mai extinse din România, dar și din numeroase regiuni europene. Asta deși sfârșitul de martie și începutul de aprilie au prins România sub un val de frig și ploi, care, însă, reprezintă doar excepția ce întărește regula.
Ultima lună a anului trecut a înregistrat cea mai mare creștere a temperaturii medii din istoria înregistrării temperaturilor în țară: peste un grad Celsius în plus. Acest record îngrijorător a venit după o secetă care a afectat, în 2022, 800.000 dintre cele 5,4 milioane de hectare de teren cultivate cu cereale în țară. Panorama a arătat efectele secetei asupra recoltei de cereale într-un infografic, care poate fi văzut aici.
În condițiile în care și această iarnă a fost uscată și călduroasă, pericolul de secetă agravată s-a extins în Europa și au fost lansate avertismente care privesc zone din Spania, Franța, Marea Britanie, Irlanda, nordul Italiei, Elveția, insulele din Mediterana, Grecia și zonele apropiate de Marea Neagră ale României și Bulgariei.