Sari direct la conținut

De ce a dispărut Macron din ochii publicului într-unul dintre cele mai tensionate momente din istoria modernă a Franței

HotNews.ro
De ce a dispărut Macron din ochii publicului într-unul dintre cele mai tensionate momente din istoria modernă a Franței
Emmanuel Macron - FOTO: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Cota de popularitate a lui Emmanuel Macron a scăzut vertiginos în ultima vreme iar președintele a ales, la cererea aliaților, să se îndepărteze de campania partidului său, care și-așa va suferi în al doilea tur al alegerilor parlamentare de duminică 7 iulie, scrie Politico.

Emmanuel Macron a fost văzut în public ultima oară în timp ce vota, duminica trecută, în orașul de coastă Le Touquet. Dar în ultima vreme, președintele a dispărut cel puțin parțial din ochii publicului.

Duminica seară în loc să apară la televizor pentru a-și consola aliații după înfrângerea suferită în primul tur al alegerilor parlamentare, Macron a preferat să emită o scurtă declarație, în care a făcut apel la unitate.

Se pare că pentru prima dată, alianța centristă a președintelui duce o luptă disperată pentru supraviețuire fără liderul său.

Iar realitatea este că aliații săi nu îl vor în campanie. De fapt, chipul lui Macron este chiar eliminat din materialele de campanie.

„I s-a spus să se oprească (din campanie). Și nu este că a auzit mesajul nostru, ci mai degrabă că a fost forțat să îl audă”, a declarat un oficial al partidului prezidențial pentru Politico.

Un nou sondaj din Franța arată că extrema-dreaptă a lui Le Pen nu va obține majoritatea la alegerile parlamentare de duminică. Ce înseamnă asta

„(Președintele) a subestimat cât de mult a fost dezamăgit publicul de personalitatea sa”, a adăugat oficialul, sub acoperirea anonimatului.

În ultimele săptămâni, mai mulți lideri ai partidului au făcut lobby pentru ca Macron să stea departe de campanie, în ceea ce un aliat cheie vorbit despre o necesară „de-Macronizare”. Un ministru a recunoscut chiar la televiziunea publică că imaginea lui Macron a fost „uzată”.

Pentru președintele jucător care este Macron, noua realitate nu este una confortabilă.

„O lovitură de stat administrativă”

În vreme ce a evitat o prezență publică prea evidentă, Macron a fost touși ocupat cu planurile sale de a conduce în continuare Franța, după înfrângerea răsunătoare de duminică.

Ultimele sondaje vorbesc despre un parlament fără majoritate, care va bloca procesul legislativ. Dar există în continuare posibilitatea, deși mai mică, ca Adunarea Națională (RN), partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, să obțină guvernarea.

În ultimele zile, Macron a fost ocupat să-și consolideze influența, numind mai mulți oficiali de top în Franța și făcând presiuni pentru ca aliații săi să obțină posturi-cheie la Bruxelles, atrăgând acuzații din partea lui Le Pen că organizează „o lovitură de stat administrativă”.

FOTO „Nu neagă”. O candidată a partidului lui Le Pen se retrage din cursa alegerilor legislative din Franța după apariția unei fotografii cu ea purtând o caschetă nazistă

Miercuri, purtătorul de cuvânt al guvernului a anunțat noi numiri în poliție și în forțele de securitate după ședința săptămânală a Cabinetului. De asemenea, au fost numiți zeci de înalți oficiali militari în armată, marină și forțele aeriene.

Se așteptau mai multe numiri, dar, confruntat cu o revoltă tot mai mare față de remanierea administrativă, președintele a fost forțat să își reducă planul. O persoană familiarizată cu discuțiile de la Elysée a numit-o ironic „o retragere minoră”, potrivit Playbook Paris.

Scenarii postelectorale

Ascuns în Palatul Elysée, președintele construiește, de asemenea, scenarii pentru viitorul postelectoral. Mai mulți aliați ai lui Macron au evocat posibilitatea de a construi o coaliție conjuncturală, similară cu ceea ce pot face partidele din Spania sau Germania.

„Poate că este o oportunitate de a reinventa modul în care guvernăm”, a declarat premierul francez Gabriel Attal la radio, care a sugerat că un parlament cu mai multe grupuri politice de dreapta, de stânga și de centru „ar putea lucra împreună, un proiect pe rând”.

Macron și stânga franceză, pact pentru blocarea extremei-drepte în turul doi al alegerilor: peste 200 de candidați, retrași pentru a evita divizarea votului

Dar o astfel de alianță depinde de rezultatele de duminică și ar fi posibilă numai dacă Macron ar fi de acord să lucreze cu extrema stângă sau dacă socialiștii, verzii și comuniștii ar fi de acord să se despartă de partenerul lor de coaliție, Franța Nesupusă.

Ambele perspective par foarte îndepărtate.

Cea mai importantă decizie

În orice caz, Macron nu va putea sta departe de camerele de luat vederi pentru multă vreme.

Duminică seara, odată ce amploarea victoriei RN va fi cunoscută, președintele va trebui să ia o decizie în legătură cu nominalizarea unui nou prim-ministru, ceea ce ar putea dura săptămâni dacă nu există o majoritate clară în parlament.

„El va prelua din nou conducerea ca garant al instituțiilor Franței”, a declarat oficialul partidului care a discutat cu Politico.

În cazul în care extrema dreaptă obține o majoritate foarte mare, Macron ar fi presat să îl nominalizeze la șefia guvernului pe liderul RN Jordan Bardella. În caz contrar, președintele ar putea fi implicat în lungi discuții de coaliție cu rivalii săi actuali din stânga și din dreapta.

Analiștii sunt de acord însă că e greu de crezut acum că imaginea președintelui se va îmbunătăți. Cota sa de popularitate a scăzut vertiginos în ultimele săptămâni, potrivit mai multor sondaje.

INTERVIURILE HotNews.ro