Sari direct la conținut

De ce a plecat ministrul Ion Ariton in Rusia

HotNews.ro
Romania, inca o tara de tranzit pentru Gazprom?, Foto: Gazprom
Romania, inca o tara de tranzit pentru Gazprom?, Foto: Gazprom

​Ministrul Economiei, Ion Ariton, se va afla intre 3 si 5 octombrie la Moscova unde va participa la reuniunea unei Comisii interguvernamentale romano-ruse de colaborare economica si tehnico-stiintifica. Potrivit Ministerului Economiei, Ariton se va intalni cu Alexei Miller, presedinte Gazprom, precum si cu conducerea companiilor rusesti Mechel si Lukoil. Intalnirea cu Miller este cruciala in conditiile in care trebuie puse la punct cateva proiecte comune. Posibile teme de discutie: Renegocierea Conventiei semnata la Moscova in 1996 cu Federatia Rusa, importurile de gaze, dezvoltarea a 10 depozite de gaze in Romania si proiectul South Stream.

  • Un subiect foarte important ar putea fi renegocierea Conventiei semnata la Moscova in 1996 cu Federatia Rusa. Potrivit unor informatii transmise in luna iulie de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro, procesul de renegociere este in desfasurare.

Aceasta conventie este foarte importanta in conditiile in care face referire atat la cantitatile de gaze rusesti livrate in Romania, cat si la tranzitul in tari terte. O modificare esentiala a conventiei va fi introducerea dreptului de a revinde in alte state gazele livrate de Rusia pentru consumatorii romani. In plus vor fi negociate si cantitatile de gaze pe care Gazprom le va exporta in Romania. Renegocierea conventiei reprezinta unul dintre cei trei pasi necesari pentru elaborarea unei strategii nationale in domeniul gazelor naturale.

In forma actuala a conventiei, „gazele naturale ce se vor livra din Federatia Rusa in Romania, pentru nevoile consumatorilor de pe teritoriul acesteia, nu pot fi exportate in terte tari fara acordul Gazprom”.

Astfel, prin eliminarea acestei prevederi, Romania va avea dreptul sa revanda fara probleme gazele venite din Rusia. Pentru acest lucru mai trebuie rezolvata problema tehnica, si anume pregatirea conductei Arad-Szeged pe sensul de export, finalizarea conductei Giurgiu-Ruse si realizarea interconectarii cu Serbia.

Conventia semnata 1996 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federatiei Ruse prevedea mai multe obiective care nu au fost indeplinite pana acum. Inclusiv cele referitoare la cantitatile de gaze. In plus, conform conventiei trebuia infiintata o companie mixta Romgaz-Gazprom. Nu a fost infiintata, desi au existat discutii in acest sens. Partea romana trebuia sa acorde societatii mixte posibilitatea de a utiliza, pe baza contractuala, depozitele subterane de pe teritoriul Romaniei pentru depozitarea gazelor naturale destinate consumatorilor interni si pentru asigurarea tranzitului gazelor rusesti in terte tari.

Potrivit conventiei, partea rusa era dispusa sa livreze Romaniei in perioada 2005-2010 pana la 14 mld metri cubi/anual, dar aceasta numai in cazul construirii unor noi capacitati de transport gaze.

Un proiect in acest sens este interconectarea cu Moldova prin Ungheni-Iasi. Desi se vorbeste de mai multi ani de acest proiect, abia acum a inceput sa se concretizeze.

Romania si Republica Moldova vor finaliza in acest an studiul de fezabilitate pentru proiectul privind constructia gazoductului Ungheni-Iasi, o conducta prin care vor putea fi realizate atat importuri, cat si exporturi de gaze, a declarat la Bucuresti vicepremierul Republicii MOldova, Valeriu Lazar. Potrivit acestuia, este un proiect sustinut atat de Uniunea Europeana, cat si de Federatia Rusa. „Federatia Rusa are interesul de a consolida capacitatea de tranzitare. Prin Republica Moldova se tranziteaza 16-18% din gazele rusesti catre Europa. Noi facem bani din asta. Si Comisia Europeana are interesul sa aiba cat mai multe linii de interconexiune”, a spus Lazar.

Legislatia europeana obliga statele membre sa asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare in ambele directii, si in sensul de import, dar si de export, motivul fiind sporirea securitatii aprovizionarii. In aceste conditii, din 2013, toate conductele de interconectare din Romania vor trebui sa asigure si „fluxul invers”, ceea ce inseamna permiterea exporturilor de gaze. Trebuie facilitate fluxurile de gaze naturale pe ambele sensuri, atat prin conducta Arad-Szeged, cat si viitoarea conducta Giurgiu-Ruse. Dar nu numai. Ci si prin conductele de interconectare cu Moldova si cu Serbia.

  • Un alt subiect l-ar putea constitui dezvoltarea depozitelor  de inmagazinare.

„Romania poate deveni un rezervor de gaze naturale pentru intreaga UE”, declara, recent, pentru HotNews expertul in energie, Ionut Purica. O informatie esentiala este ca Romania a incheiat cu Gazprom discutiile si analizele preliminare privind dezvoltarea a 10 depozite de gaze in Romania. „In perioada urmatoare, daca una din parti identifica un interes legitim, se va trece la analize si discutii concrete”, sustine Ministerul Economiei. Tot acesta mai spune ca Romania dispune de un potential important de stocare a gazelor in cavitatile saline, mai ales in depozitul de la Ocna Mures.

  • In ceea ce priveste relatia cu rusii de la Gazprom, Romania si-a manifestat, cu fiecare ocazie, deschiderea pentru intarirea cooperarii in sectorul gazelor  naturale, dar si in alte sectoare din domeniul energetic, precum si disponibilitatea pentru aprofundarea discutiilor, in vederea materializarii proiectelor  de interes comun, informeaza Ministerul Economiei. „Romania doreste colaborari atat in domeniul depozitelor de inmagazinare subterana a gazelor naturale, cat  si in proiecte de explorare-dezvoltare-exploatare a zacamintelor de gaze naturale in afara granitelor tarii, inclusiv pe terte piete. Romania analizeaza cu  interes orice initiativa care poate contribui la securitatea energetica a tarii noastre si care poate avea un impact pozitiv la nivel regional„, se arata  intr-un raspuns al ministerului catre HotNews.

Discutiile cu Gazprom pe tema depozitelor de gaze au demarat cu mai multi ani in urma, iarin iunie 2009 a fost semnat un memorandum de colaborare.

  • Si South Stream s-ar putea afla pe agenda discutiilor.

In cateva luni, Gazprom va face publice rezultatele studiului de fezabilitate a proiectului, fiind luate in calcul doua posibile rute de tranzit: Prin Bulgaria sau prin Romania. Pana acum, Bulgaria a fost vazuta ca fiind preferata de Rusia, mai ales ca in noiembrie anul trecut, a fost semnat un acord de infiintare a unei companii comune care va proiecta, construi si coordona segmentul bulgar al conductei South Stream. Atunci, seful Gazprom, Alexei Miller, a tinut sa inlature si temerile potrivit carora, din cauza ca Executivul lui Boiko Borisov a cerut participarea Rusiei la cateva proiecte energetice comune, Moscova ar putea sa aleaga Romania ca locul din care conducta South Stream va ajunge atat in sudul, cat si in centrul Europei.

South Stream ar trebui sa fie gata pana in 2015. Conducta va transporta 63 miliarde metri cubi de gaze naturale anual, aproximativ 35% din totalul exporturilor anuale realizate de Rusia catre Europa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro