De ce drumul catre telefoane tot mai subtiri si performante a dus la uriasul scandal al Note-urilor care explodeaza
Cele mai scumpe smartphone-uri din piata au procesoare super-rapide, ecrane si camere excelente, dar si un minus care supara destui utilizatori: bateria se descarca repede. Producatorii au facut insa minuni de inginerie si design si au reusit sa puna baterii tot mai puternice in telefoane tot mai subtiri. Mashable explica intr-un articol amplu de ce s-a ajuns la uriasul scandal al telefoanelor care explodeaza si de ce tehnologia a fost dusa la limitele sigurantei.
Cele mai scumpe smartphone-uri din piata costa peste 900 de euro si specificatiile sunt exceptionale la acest pret. La toate capitolele s-au facut progrese excelente, dar bateria ramane o problema fiindca rar un telefon scump poate fi folosit intens mai mult de o zi si jumatate fara a fi pus la incarcat.
Insa si la baterii avansul a fost uimitor, iar evolutiile gamei Note a Samsung sunt elocvente. La prima generatie Note, acum cinci ani, capacitatea bateriei era de 2.500 mAh, la Note 5 ajunsese la 3.000 mAh, iar la Galaxy Note 7, telefonul recent scos din productie la Samsung, a ajuns la 3.500 mAh.
Bateriile au autonomie mult mai mare si sunt si mai mari ca dimensiuni, fiind realmente o minune de design cum atat de multe componente tot mai performante incap intr-un spatiu tot mai mic.
Telefoanele au senzori tot mai performanti, unele modele sunt rezistente la apa si la tot mai multe modele bateriile pot fi scoase doar la service, nu de un simplu utilizator acasa, cum era pana acum doi-trei ani. Solutia aceasta a fost aleasa tot pentru a economisi spatiu pretios la interior, in ideea de a le face tot mai subtiri.
Bateriile Li-Ion sunt prezente de peste 25 de ani pe multe terminale, dar consumatorii sunt tot mai pretentiosi si vor baterii mai mici, dar cu autonomie mai mare. Companiile producatoare duc tehnologia la limita si ajung la maxim in ceea ce priveste cantitatea de energie care poate fi stocata in spatii tot mai mici.
„O baterie este practic o bomba care elimina energie intr-un mod controlat”, spune un fost cercetator de la MIT, citat de Reuters, „Sunt probleme fundamentale de siguranta cu toate bateriile si cand ajungi sa ai densitate energetica tot mai mare si timp de incarcare tot mai redus, distanta pana la o explozie se micsoreaza”.
Bateriile Li-Ion iau foc din cauza unei reactii in lant legata de temperatura. Cand intr-o parte a bateriei temperatura creste rapid si nepermis de mult, energia stocata este eliminata rapid si acest lucru face ca alta parte din baterie sa se supra-incalzeaza si acest lucru sa se repete in diverse zone ale bateriei. In cel mai rau caz telefonul ia foc cum s-a intamplat in cele cateva zeci de cazuri pentru Galaxy Note 7.
In general insa, cand telefonul se supraincalzeste, senzorii ce il monitorizeaza intervin si procesorul este incetinit, iar bateriile sunt impiedicate si ele sa se mai incarce dupa nivelul de 100%. Exista mai multe alarme si diverse mecanisme care fac aproape imposibila explozia unui telefon.
Insa in cazul Galaxy Note 7 cel mai pesimist scenariu s-a petrecut, iar acest lucru are legatura cu faptul ca in cel mai nou telefon al companiei se gasea bateria cu cea mai mare capacitate (3.500 mAh, cu 500 mai mult decat la generatia precedenta de Note.
Densitatea energetica a bateriei a atins un record la Note 7, iar acest lucru este bun pentru autonomie si pentru incarcare rapida, dar rau pentru ca daca se intampla ceva, mediul este foarte volatil fiindca nu prea exista spatiu si efectele asupra celorlalte componente sunt amplificate.
Cei de la Samsung nu stiu inca de ce telefoanele au explodat si, daca intial se credea ca bateriile sunt de vina din cauza furnizorilor, acum se banuieste ca este vorba de o eroare de design a Samsung. Este posibil ca Samsung sa fi „ingramadit” mult prea multe compnente intr-un spatiu prea mic si sa fi trecut cu vederea pericolele pe care acest lucru le poate aduce. Parerea generala este ca Samsung s-a grabit sa lanseze Galaxy Note 7 inainte de iPhone 7 – si a reusit sa faca asta cu o luna inaintea rivalului – dar nu a testat telefonul indelung si nu a acordat atentia cuvenita tuturor aspectelor.
Pe de alta parte, Apple a ales sa nu ppuna baterii de foarte mare capacitate, ci sa optimizeze procesorul si sistemul de operare pentru ca bateria sa tina mai mult.
Este foarte posibil ca Samsung sa fi avut pretentii foarte mari si sa fi trecut cu vederea faptul ca unele componente nu erau compatibile cu altele. Compania a dorit un design „de vis” si specificatii exceptionale, insa tehnologia a fost fortata catre limitele ei.