De ce exista barbati?
Din moment ce în majoritatea speciilor masculul are rol reproductiv, biologii au adus în discuție, de-a lungul timpului, motivele pentru care în urma selecției naturale masculii continuă să existe. În prezent, oamenii de știință britanici au găsit răspunsul: masculii sunt necesari pentru procesul numit selecție sexuală, ce ajută la conservarea speciilor și evitarea dispariției acestora, conform Reuters.com.
Deși cel mai eficient mod de perpetuare a unei specii este specific sistemelor de reproducere asexuale, precum în cazul speciilor formate numai din femele, cazurile în care operează selecția sexuală, prin competiția masculilor aleși pentru reproducere, îmbunătățesc genele și fac speciile mai rezistente. Aceste explicații aduc la iveală rolul pe care masculii îl au pentru perpetuarea speciilor. În acest sens, în absența selecției sexuale, speciile devin mai slabe din punct de vedere genetic, fiind predispuse extincției.
„Selecția sexuală îmbunătățește codul genetic al speciilor, acționând ca un filtru pentru a elimina mutațiile genetice și pentru a ajuta populațiile să se dezvolte, evitând extincția”, afirmă Matt Gage, cercetător științific în cadrul la UEA (Universității East Anglia) din Marea Britanie.
Aproape toate speciile multicelulare se reproduc prin sex, dar importanța actului sexual nu este ușor de explicat din punct de vedere genetic. Matt Gage afirmă, în acest sens, că actul sexual are și dezavantaje – numai jumătate din descendenți, reprezentați prin femele, vor produce urmași.
În ultimii zece ani, echipa de cercetare condusă de Gage a făcut o serie de experimente în cadrul cărora au fost testate diverse stadii de selecție sexuală în rândul populațiilor formate din gândacii de făină. În urma studiilor s-a constatat că populațiile în cazul cărora competiția a fost mai acerbă, au devenit mai rezistente din punct de vedere genetic, perpetuând specia până la 50 de generații. Iar populațiile cu selecție sexuală în care nivelul de competiție era mai mic sau inexistent au arătat rapid semne de declin, continuând numai până la 10 generații.