Sari direct la conținut

„De ce naiba nu ați plecat mai devreme?”. Exasperarea unui polițist ucrainean în fața locuitorilor dintr-un orășel aflat sub asaltul rușilor

HotNews.ro
Război în Ucraina - atac cu dronă, Foto: Olena Bartienieva / Alamy / Alamy / Profimedia
Război în Ucraina - atac cu dronă, Foto: Olena Bartienieva / Alamy / Alamy / Profimedia

Evacuarea ultimilor locuitori rămași din Vovchansk, orașul aflat în centrul recentei ofensive rusești din regiunea Harkov, devine tot mai periculoasă pe zi ce trece, scrie corespondentul ziarului britanic The Guardian.

În timp ce luptele de stradă aprige dintre forțele rusești și ucrainene continuă în partea de nord a orașului, un grup de polițiști locali și voluntari se deplasează zilnic pentru a-i evacua pe ultimii locuitori îngroziți dintr-un loc în care odată locuiau 18.000 de oameni.

„Nu știm câți oameni au mai rămas acum, dar sperăm că nu sunt mai mult de 200”, a declarat Oleksiy Kharkivskyi, șeful poliției din Vovchansk, vorbind vineri dimineață într-un sat aflat la câțiva kilometri sud de oraș.

Drumul spre Vovchansk se afla sub focul artileriei chiar în acel moment, a spus el, și era posibil ca ultima sa misiune să trebuiască să fie anulată. Cu o zi înainte, șase persoane au fost rănite într-un atac rusesc asupra unui punct de evacuare, inclusiv doi profesioniști din domeniul medical și șeful administrației din Vovchansk.

În cele din urmă, evacuările de vineri au continuat și, deși mașina lui Harkivski a fost ținta unor focuri de armă, acesta a reușit să iasă cu un cuplu de bătrâni în remorcă. Îmbrăcat în uniforme de tip militar și cu un pistol ascuns în vestă, anii de experiență ai lui Kharkivskyi ca polițist de patrulare nu cred că l-au pregătit pentru aceste misiuni de salvare care necesită evitarea dronelor și a focului de artilerie. „Abia am reușit să ieșim de acolo”, a spus el într-un story de pe Instagram filmată mai târziu în cursul zilei.

Oamenii care au ieșit vineri din Vovchansk și din satele din jur erau în mare parte cei care plănuiau să reziste până la sfârșit în casele lor, dar care s-au răzgândit în cele din urmă când intensitatea luptelor a devenit prea greu de suportat în această săptămână. Cei mai mulți dintre ei erau în vârstă, fragili și profund traumatizați, transmite jurnalistul The Guardian.

Oamenii și-au înregistrat identitatea la poliție și au așteptat un microbuz care să îi ducă la un centru pentru persoanele strămutate din Harkov.

„De ce naiba nu ați plecat mai devreme? Vă tot spunem să plecați de zile întregi”, a strigat un polițist, cu vocea plină de frustrare, la un cuplu în vârstă, cu puțin timp înainte de a împlini 50 de ani de căsătorie.

Această regiune a petrecut deja șapte luni sub ocupație rusă la începutul războiului, iar dacă Vovchansk va cădea în mâinile Rusiei, ar fi pentru prima dată când Moscova va recuceri un oraș deja recucerit de Ucraina. În ultimele luni, forțele rusești au preluat inițiativa în conflict, în timp ce Kievul se confruntă cu un deficit dificil de rezerve și de armament pe fondul întârzierii ajutorului american, blocat o vreme în Congres.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro