Sari direct la conținut

De la 1 aprilie, aproape 20 de majorari de preturi si tarife

Gardianul

Prima zi a lunii aprilie va inregistra, probabil, un record in ceea ce priveste numarul de scumpiri la produse si servicii. Initial, unele cresteri de preturi trebuiau facute la 1 iulie, insa la sugestia Fondului Monetar International, Guvernul a decis sa le aglomereze pe toate la 1 aprilie. Asta nu inseamna ca la mijlocul anului nu vor avea loc alte scumpiri, ci dimpotriva.

De Ziua Pacalelilor se vor produce majorari ale tarifelor la gazele naturale, energia electrica si termica, dar si preturilor la carburanti, bauturi alcoolice si tigari.

Gazele, mai scumpe cu 20%

In ceea ce priveste gazele naturale, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a anuntat ca de la 1 aprilie, tarifele vor creste in medie cu 20%. Va mai urma o scumpire, cu 5-6%, pe 1 iulie. De asemenea, tot din aprilie, va fi introdus si abonamentul lunar, ca urmare a modificarii metodologiei de calculare a tarifelor.

Pentru consumatorii care sunt arondati la Distrigaz Sud, scumpirea va fi mai mare, de 25%, fata de Distrigaz Nord, unde majorarea va fi de 19%. Aceasta diferenta este pusa pe seama faptului ca in calculul tarifelor au fost luate in considerare si investitiile facute de fiecare distribuitor in parte.

Distrigaz Sud a facut investitii de 490 milioane de dolari, iar Distrigaz Nord de 330 milioane de dolari.

Marirea accizelor determina alte scumpiri

In privinta tarifului la energia termica, o crestere de 20% ar putea avea loc pe 1 aprilie si nu pe 1 iulie cum a fost hotarat initial, a afirmat recent Codrut Seres. Devansarea datei de crestere a pretului de referinta la energia termica va fi determinata de accizarea de la 1 aprilie a pacurei.

Nivelul accizei la pacura va fi stabilit in urma discutiilor pe care autoritatile le vor purta cu reprezentantii FMI. Totusi, Ministerul Finantelor a avansat cifra de 6 euro/tona de pacura. Angajamentele cu FMI prevad reducerea treptata, incepand din acest an, a subventiilor la energia termica astfel incat pana in 2007 sa fie eliminate in totalitate. In 2005, se va face o reducere de 33%.

Pretul energiei electrice va fi majorat, cel mai probabil cu 2,5%, dupa cum a anuntat ministrul economiei, Codrut Seres. Insa nu este exclus ca scumpirea sa fie chiar mai mare, intre 2,5% si 5%. Nivelul exact al scumpirii va fi anuntat in perioada imediat urmatoare.

Ministerul Economiei sustine ca majorarea tarifului efectiv, cu 2,5%, va avea loc de la 1 iulie, din aprilie urmand ca pretul final sa creasca doar cu valoarea accizei. Mentionam ca de la 1 aprilie vor mai fi introduse accize la electricitate de 0,26 euro/MWh pentru consumatorii casnici si de 0,12 euro/MWh, pentru cei industriali si la gazul petrolier lichefiat, posibil de 13 euro/tona.

Alcoolul se scumpeste cu 25%

Carburantii, bauturile alcoolice si produsele din tutun se vor scumpi ca urmare a majorarii accizelor la 1 aprilie. Initial, aceasta majorare trebuia facuta cu trei luni mai tarziu, pe 1 iulie, insa Guvernul a decis, dupa discutiile cu delegatia FMI, sa devanseze aceasta data. Astfel, bugetul de stat va acumula un plus de venituri de 3.

726 de miliarde lei, suma care sa mai acopere din gaurile bugetare provocate de introducerea cotei unice.

Conform angajamentelor asumate in cadrul negocierilor cu Uniunea Europeana la capitolul Impozitare, Romania trebuie sa creasca accizele, la 1 aprilie, cu 66 euro/tona pentru benzina cu plumb si cu 21,5 euro pentru cea fara plumb si cu 26 de euro/tona pentru motorina utilizata drept carburant auto.

Cea mai mare crestere de accize va fi inregistrata la bauturile alcoolice, cu 130 de euro/hectolitru.

La produsele din tutun, majorarea va fi de de la 5,73 euro plus 31% la aproximativ 9 euro plus 30% /1000 de tigarete.

In privinta carburantilor, sunt estimate scumpiri de aproximativ 2.000 lei/ litru. La tigari, scumpirea va fi semnificativa. Potrivit reprezentantilor companiilor multinationale din Romania, un pachet de tigari se va scumpi, in medie, cu 4.000-5.000 lei. Aceasta majorare nu va fi facuta brusc, ci in etape.

La bauturile alcoolice, preturile vor creste cu aproximativ 25%, potrivit Asociatiei Producatorilor din Industria Alcoolului – GARANT. O sticla de jumatate de litru de vodca, al carei pret este in momentul de fata 50.000 lei, va ajunge la 65.000 lei.

Alte scumpiri probabile

Tot de la 1 aprilie, impozitul pe dobanzi si cel pe castigurile de capital va creste de la 1% la 10%. De asemenea, va fi majorat impozitul pe veniturile din dobanzi ale nerezidentilor, de la 5% la 10%.

In plus, tranzactiile imobiliare efectuate de persoanele fizice vor fi impozitate, de la 1 aprilie, cu o cota de 10%, iar impozitul aplicat la tranzactiile efectuate de persoanele juridice va creste de la 10% si 16%. Cel mai probabil, de la 1 aprilie va mai fi introdusa TVA la abonamentele TV prin cablu.

Majorari sigure la 1 aprilie

– gaze naturale cu 20%

– acciza la benzina cu plumb cu 66 euro/tona

– acciza la benzina fara plumb cu 21,5 euro/tona

– acciza la motorina cu 26 euro/tona

– acciza la alcool cu 130 euro/hectolitru (scumpire de 25% la bauturi alcoolice)

– acciza la tigarete cu 3 euro/1.000 de tigarete (scumpire de 4.000-5.000 lei/pachet)

– impozitul pe dobanzi si castigurile de capital, de la 1% la 10%

– impozit pe tranzactiile imobiliare facute de persoanele fizice de 10%

– impozitul pe tranzactiile imobiliare facute de persoanele juridice, de la 10 la 16%

– impozitul pe veniturile din dobanzi ale nerezidentilor, de la 5% la 10%

Alte scumpiri posibile la 1 aprilie

– energia electrica, intre 2,5 si 5%

– energia termica, cu 20%

– introducerea accizei de 6 euro/tona la pacura

– introducerea accizei de 0,26 euro/MWh la electricitate pentru consumatorii casnici

– introducerea accizei de 0,12 euro/MWh la electricitate pentru consumatorii industriali

– introducerea accizei de 13 euro/tona la gaz petrolier lichefiat

– introducerea TVA de 19% la cablul TV

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro