De teama inflației, belgienii își reduc drastic cheltuielile și scad temperatura din locuințe / Asta deși sunt printre cei mai bine protejați de inflație din cauza mecanismului de indexare automată a salariilor
Confruntați cu inflația ridicată (9,3%, potrivit Băncii lor Naționale), consumatorii belgieni își adaptează comportamentul reducându-și cheltuielile, apelează la economiile făcute în pandemie și scad temperatura din locuințe, arată datele unui sondaj făcut de ING și publicat vineri.
Acestea sunt constatările unui sondaj ING realizat pe un eșantion reprezentativ al populației belgiene, care confirmă astfel prognoza privind o deteriorare bruscă a perspectivelor de creștere a PIB-ului.
Inflația îi obligă pe belgieni să-și strângă cureaua
Toți indicatorii economici disponibili sugerează că climatul economic s-a deteriorat brusc odată cu războiul din Ucraina și cu inflația ridicată.
Întrebarea este în ce măsură acest context influențează deja comportamentul familiilor și, prin urmare, perspectivele de consum și creștere.
Pentru a înțelege mai bine acest lucru, ING a realizat un sondaj pe un eșantion reprezentativ al populației belgiene (sondaj ING realizat de Ipsos între 15 și 23 martie 2022).
44% dintre belgieni fac economii la cheltuielile zilnice (mâncare și alimente) pentru a face față creșterii generale a prețurilor
42% la sută dintre belgieni reduc din consumul de îmbrăcăminte, 38% taie din consumul în baruri/restaurante, alți 34% reduc activitățile de agrement (de exemplu, cinema, parcuri de distracție etc.) și 31% călătoresc mai puțin.
Belgienii reduc, așadar, cheltuielile la aproape toate categoriile de bunuri și servicii, deși se numără printre europenii care sunt cel mai bine protejați împotriva pierderii puterii de cumpărare induse de inflație din cauza mecanismului de indexare automată a salariilor și beneficiilor.
Acest lucru este probabil să conducă la o încetinire semnificativă a economiei belgiene, punând capăt (temporar) redresării post-pandemie.
Pandemia de coronavirus și măsurile restrictive puse în aplicare de doi ani au făcut ca gospodăriile să nu-și poată cheltui banii așa cum o făceau înainte, iar banii au fost economisiți în acest fel.
14% dintre belgieni spun însă că și-au redus stocul de bani puși deoparte din cauza prețurilor mai mari iar 36% dintre belgieni spun că pun mai puțini bani deoparte decât înainte de pandemie.
Peste jumătate dintre ei (56% ) se simt mai puțin confortabil cu nivelul economiilor pe care le au din cauza mediului inflaționist, iar 47% dintre belgieni cred că situația lor financiară se va deteriora în următoarele 12 luni.
Belgienii încălzesc mai puțin locuințele
Energia este în prezent, de departe, factorul care a agravat cel mai tare inflația în Europa. În Belgia, prețurile la energie au crescut chiar mai rapid decât în alte țări europene.
Potrivit sondajului ING, circa trei sferturi din familiile de belgieni (73%) resimt direct creșterea costurilor cu energia. Pentru a face față acestui lucru, belgienii au început să-și limiteze consumul de energie, jumătate dintre ei reducând încălzirea în locuință, în vreme ce o treime spun că și-au redus utilizarea unor aparate electronice (mașină de spălat vase, uscător de rufe, televizor etc.).