De unde mai scoate Guvernul bani pentru a acoperi găurile din buget: Cere Nuclearelectrica să majoreze sumele pentru dividende suplimentare/ Compania rămâne fără rezervele necesare retehnologizării obligatorii a reactorului 1 de la Cernavodă
Guvernul obligă Nuclearelectrica să scotocească prin toate conturile pentru a găsi și mai mulți bani de dividende suplimentare. Inițial, Nuclearelectrica a anunțat că va repartiza acționarilor, pe final de an, dividende suplimentare în valoare de 238 milioane de lei, fiind convocată o ședință AGA pe 10 decembrie. Însă, statul român, prin Ministerul Energiei în calitate de acționar majoritar, nu s-a mulțumit cu această sumă și cere companiei mai mult: 485,4 milioane lei. Ministerul cere ca plata dividendelor să fie făcută rapid, pe 28 decembrie 2018, cu doar câteva zile înainte de finalul anului. Reamintim că toate companiile profitabile cu capital de stat sunt obligate de guvern să distribuie dividende suplimentare, pentru a acoperi deficitul bugetar. Și Romgaz este obligată să distribuie mai mult decât a fundamentat.
Problema este că investițiile acestor companii pot fi afectate. De exemplu, reactorul 1 de la Cernavodă trebuie să intre intr-un amplu proces de retehnologizare, valoarea investiției fiind de circa 1,5 miliarde euro, în condițiile în care îi expiră durata de viață. Pentru a funcționa în continuare reactorul 1, această investiție este obligatorie, însă Guvernul nu pare conștient de acest lucru, preferând să jumulească societățile de stat pentru a acoperi deficitul bugetar, în loc să depună eforturi pentru a crește încasările la stat.
Societatea Națională Nuclearelectrica S.A. informează acționarii și investitorii că, în data de 19.11.2018, a primit din partea Ministerului Energiei o solicitare de completare a ordinii de zi a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor stabilită pentru dată de 10.12.2018/11.12.2018.
“Aprobarea propunerii privind repartizarea de dividend în conformitate cu prevederile art. ÎI și III din OUG nr. 29/2017, aprobarea valorii totale a dividendelor brute în valoare de 485.437.300,11 lei, a valorii dividendului brut pe acțiune în valoare de 1,61 lei, a datei plății dividendelor, respectiv dată de 28 decembrie 2018 și a modalității de plata, către actionarii societății, proporțional cu participarea acestora la capitalul social al societății”, este solicitarea Ministerului Energiei.
Adunarea Generală a Acționarilor din 10.12.2018 fusese convocată ca urmare a primirii din partea Ministerului Energiei a solicitării privind elaborarea și prezentarea de către conducerea companiei a unui raport de fundamentare a propunerilor de redistribuire/distribuire a dividendelor către acționari.
Compania precizează că solicitarea a avut la baza Memorandumul emis de Ministerul Finanțelor Publice cu tema „Măsuri ce trebuie întreprinse de către instituțiile publice implicate pentru aplicarea prevederilor OUG nr. 29/2017 referitoare la distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate la „rezultatul reportat” și „alte rezerve” de către societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome”, aprobat în ședința Guvernului României din dată de 31 octombrie 2018.
Potrivit companiei, suma propusă de Consiliul de Administrație, 238.000.000 lei, a fost calculată în baza rezultatului financiar al companiei aferent perioadei de 9 luni încheiată la 30.09.2018 precum și în funcție de disponibilitățile din pozițiile “rezultatul reportat” și “alte rezerve”. Astfel, potențială distribuire a sumei de 485.437.300,11 lei sub formă de dividende suplimentare, suma care ar include și suma de 238.000.000 lei propusă inițial, în cazul aprobării de către actionarii SNN în dată de 10.12.2018, ar urmă să fie alocată din conturile “rezultatul reportat” și “alte rezerve”.
Companiile sunt stoarse de rezerve în condițiile în care deficitul bugetar este foarte mare, existând riscul de a fi depășit. Practic, societatea este obligată să repartizeze acționarilor aproape întreg câștigul, în loc să-l investească în proiecte noi.
Citește pe aceeași temă și:
- Hidroelectrica, obligată să distribuie 550 de milioane de lei sub formă de dividende suplimentare
- Romgaz: Nu ne prisoseau banii pe care trebuie să-i plătim ca dividende suplimentare/ Pentru oportunități de investiții, am putea apela la emisiuni de obligațiuni și împrumuturi bancare
- Companiile de stat, stoarse de bani la maximum: Romgaz este forțată de Guvern să majoreze suma pentru dividende suplimentare
- În plină construcție a conductei BRUA, Guvernul lasă Transgaz fără bani
- Guvernul lasă și Nuclearelectrica fără bani de investiții/ Compania, obligată să distribuie 238 milioane de lei sub formă de dividende suplimentare
- De unde mai scoate statul bani pentru pensii și salarii: Compania Romgaz, obligată să vireze 500 de milioane de lei sub formă de dividende suplimentare