Sari direct la conținut

Decizia Guvernului Ponta. Cum scapa Rompetrol de datoria de 660 milioane de dolari catre statul roman: cumpara 26,7% din actiuni cu 200 milioane de dolari si face un fond de investitii impreuna cu statul

HotNews.ro

Guvernul a aprobat prin proiect de lege Memorandumului de Intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group pe 15 februarie 2013. Practic, prin aceasta decizie, Guvernul este de acord ca Rompetrol sa scape de datoria de circa 660 de milioane de dolari catre statul roman prin rascumpararea a 26,7% din actiuni la pretul de 200 de milioane de dolari. Intelegerea mai prevede obligatia ca Rompetrol sa finanteze cu 150 milioane dolari un fond de investitii in care statul roman va avea o participatie de 20%. Orice distribuire de profit se va efectua doar in favoarea Rompetrol Group pana la momentul in care acesta va recupera 100% din investitia sa. Premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri, ca obiectivul principal al negocierilor cu Rompetrol nu a fost cel al obtinerii unei sume cat mai mari de bani, ci deblocarea unui litigiu care exista din 2003.

In ceea ce priveste litigiul, situatia a fost rezolvata inca de acum 3 luni cand procesul a fost suspendat la cererea ambelor parti. Pe 15 februarie, statul s-a angajat sa ceara suspendarea procesului la urmatorul termen de judecata, care era stabilit pentru 18 februarie, cand instanta lua o decizie.

Memorandumul de intelegere a fost incheiat pe 15 februarie intre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) si Rompetrol Group N.V. Din partea statului roman a semnat seful OPSPI, Gabriel Dumitrascu. Vezi documentul atasat.

  • CONTEXT Motivul incheierii acestui memorandum este ca „partile doresc solutionarea pe cale amiabila a litigiului existent in prezent intre statul roman si  Rompetrol Rafinare”. In urma conversiei obligatiunilor emise in 2003, statul roman prin Ministerul Economiei a devenit in 2010 actionar al companiei  Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69%. In 2003, statul a subscris obligatiuni emise de Rompetrol Rafinare in valoare totala de 2.177.699.871,86 lei  (circa 660 milioane dolari), prin anularea obligatiilor bugetare reprezentand TVA, accize, contributia la Fondul special al drumurilor publice, precum si  majorari de intarziere, dobanzi datorii si neachitate de catre societate. Scadenta pentru rascumpararea obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010. Insa,  Adunarea Generala a Actionarilor a decis atunci  majorarea capitalului societatii cu 1,971 miliarde de lei. Astfel, Statul a devenit actionar in urma unei  majorari de capital realizate de companie in contul datoriei. In 2011, Ministerul Finantelor Publice a fost inregistrat in calitatea de actionar al Rompetrol  Rafinare, iar in 2012, actiunile au fost transferate la Ministerul Economiei.

Intelegerile cu Rompetrol, pe scurt

Rompetrol Group va acumpara de la OPSPI 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare in schimbul a 200 de milioane de dolari, din care 175 milioane dolari reprezentand pretul actiunilor de vanzare, iar 25 de milioane de dolari reprezentand prima convenita de catre parti pentru dobandirea de catre Rompetrol Group a majoritatii absolute de vot in Rompetrol Rafinare.

Partile mai convin ca, pentru o perioada de 3 ani, OPSPI sa nu poata instraina restul de actiuni detinute la Rompetrol Rafinare si reprezentand 18% din capitalul social al acestuia. In cursul acestei perioade, OPSPI nu va interveni prin nicio reducere sau diluare a participatiei, prin majorare de capital, vanzare sau alte metode. Abia dupa expirarea perioadei de interdictie de instrainare, OPSPI va avea dreptul sa dispuna de actiunile ramane prin vanzarea lor. Rompetrol Group va avea drept de preferinta la cumpararea actiunilor ramase.

Va fi creat un fond comun de investitii in sectorul energetic( 80% Rompetrol Group si 20% statul roman). Durata investitionala este de pana la 7 ani. Pe durata celor 7 ani se estimeaza investitii de circa 1 miliard de dolari, in functie de conditiile pietei. Practic, 1 miliard de dolari nu reprezinta o obligatie, asa cum a lasat premierul sa se inteleaga, ci doar o simpla estimare. Proiectele vor fi selectate de Rompetrol Group. Finantarea va fi de 150 de milioane de dolari pe care ii va asigura Rompetrol Group. Din capitalizarea de 150 de milioane de dolari, contributia statului in valoare de 30 milioane dolari va fi achitata de Rompetrol Group. Fondul se va constitui ca o societate pe actiuni.

Orice distribuire de profit se va efectua doar in favoarea Rompetrol Group pana la momentul in care acesta recupereaza 100% din investitia sa. Abia dupa ce isi recupereaza investitia, profitul va putea fi distribuit si catre statul roman.

Statul roman va pastra o participatie integrala, nediluata, de 20% din capitalul social pentru o perioada de minim 5 ani. In aceasta perioada nu o va puta vinde. Dupa expirarea perioadei, Rompetrol Group va avea drept de preferinta la cumpararea acestui pachet de actiuni.

OPSPI s-a angajat prin memorandum sa faca „demersuri utile si necesare” astfel incat in cadrul sedintei de judecata programata pentru data de 18 februarie 2013 sa solicite suspendarea judecatii procesului aflat pe rolul Curtii de Apel Constanta. Acest lucru s-a si intamplat, iar procesul a fost suspendat. Practic, pe 15 februarie, statul s-a angajat sa ceara suspendarea procesului la urmatorul termen de judecata, care era stabilit pentru trei zile mai tarziu, cand instanta lua o decizie. Si astfel, OPSPI a cerut suspendarea procesului cu trei luni inainte ca Executivul sa-si dea acordul asupra memorandumului.

  • Proiectul de lege prin care a fost aprobat acest memorandum nu s-a aflat in dezbatere publica nicio clipa.

Abia dupa ce a fost aprobat, Guvernul a pus la dispozitia presei memorandumul. Guvernul are si o justificare pentru aprobarea acestui memorandum. „Prin semnarea acestui acord a fost eliminat un potential risc de insolventa a societatii, fiind solutionat un vechi diferend intre Statul roman si Rompetrol Rafinare, care punea in pericol continuitatea activitatii a 7000 de salariati si colectarea a peste 1,3 mld euro la bugetul de stat”. Mai mult, Guvernul apreciaza Rompetrol pentru faptul ca si-a achitat obligatiile bugetare din 2003, dupa anularea creantelor, pana in prezent. „Echivalentul in dolari SUA al sumei achitate de catre Rompetrol Rafinare cu titlu de obligatii bugetare dupa data anularii creantelor in conformitate cu OUG nr.118/2003 se ridica la o valoare de aproximativ 8.673 milioane dolari SUA. Aceste date releva, pe de o parte, sumele incasate de statul roman in urma operatiunii de subscriere a obligatiunilor emise de RRC si de anulare a creantelor bugetare, si, pe de alta parte, valoarea economica si sociala a RRC ca mare contribuabil la bugetul de stat consolidat si ca pilon strategic in sectorul energetic romanesc”, precizeaza Guvernul intr-un comunicat.

  • Premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri, ca obiectivul principal al negocierilor cu Rompetrol nu a fost cel al obtinerii unei sume cat mai mari de bani,  ci deblocarea unui litigiu care exista din 2003. „Avem proiectul de lege privind finalizarea negocierilor cu Rompetrol. Pot sa o spun, pentru ca s-a incheiat  acordul si nu se mai poate renegocia. Obiectivul principal din punctul meu de vedere nu a fost acela de a obtine o suma cat mai mare de bani. Orice bani  obtineam, ni se spunea la televizor ca se putea obtine mai mult. Noi am obtinut o suma mai mare decat pretul actiunilor la Bursa, dar cel mai important lucru  era sa luam o decizie, sa deblocam un litigiu care exista din 2003, deci de 10 ani”, a spus Ponta.
  • Acesta a precizat ca trebuie continuate investitiile la rafinaria de la Navodari, urmand sa fie creat un fond de investitii de 1 miliard de dolari pe care  „il pune la dispozitie KazMunayGaz”. „Cred ca este o decizie corecta”, a adaugat Ponta. Acesta considera ca daca ar fi continuat litigiul s-ar fi inchis  Petromidia si s-ar fi pierdut cateva mii de locuri de munca. „Pentru cei care zic ca trebuia sa continuam sa ne judecam, poate pune la dispozitie domnul  ministru cat incasam la buget taxe, accize si cat ar insemna sa se inchida Petromidia, sa mai facem alte cateva mii de someri”. Afirmatiile au fost facute in  contextul in care Guvernul va aproba in sedinta de miercuri proiectul de lege privind aprobarea Memorandumului de Intelegere incheiat intre statul roman si  grupul Rompetrol la data de 15 februarie 2013 si a unor masuri de implementare a acestuia. „Proiectul de lege merge la Parlament. Nu exista un mod mai  transparent decat acesta, adica dezbaterea parlamentara. Toata lumea isi poate spune punctele de vedere si oricine are o idee buna il incurajam in acest  sens. Dar, de regula, cel care sta pe margine si comenteaza un meci la televizor, e mai bun decat jucatorii din teren”, a mai spus Ponta.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro