Sari direct la conținut

​Decizie definitivă la Înalta Curte: City Insurance, liderul RCA, a pierdut procesul în care ASF o obligă să-și majoreze cu 16,5 milioane de euro capitalul social

HotNews.ro
Dan Odobescu, patronul City Insurance, Foto: AGERPRES
Dan Odobescu, patronul City Insurance, Foto: AGERPRES

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis marți, 23 martie, recursul făcut de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) într-un proces deschis anul trecut de City Insurance, liderul pieței RCA, în urma unor sancțiuni legate de nereguli la soluționarea dosarelor de daună RCA. Printre măsurile dispuse de ASF în sarcina City Insurance se număra și un plan de măsuri care viza printre altele majorarea capitalului social cu 16,5 milioane euro până la finele anului 2020 pentru rezolvarea problemelor de solvabilitate, a precizat pentru HotNews.ro una dintre părțile din acest dosar.

  • Soluția pronunțată marți de Înalta Curte: Admite recursurile formulate de pârâta Autoritatea de Supraveghere Financiară şi de intervenienţii Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizati din România, Auto Car Grup 1 Service S.R.L., Auto Car & Trucks Technology S.R.L. şi Standocolor S.R.L. împotriva Sentinţei nr. 355 din 4 iunie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa recurată. Respinge cererea de suspendare formulată de reclamanta Societatea de Asigurare Reasiguare City Insurance S.A. , ca neîntemeiată. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată în interesul pârâtei. Menţine soluţia dată excepţiei inadmisibilităţii. Respinge recursul incident formulat de reclamanta Societatea de Asigurare Reasiguare City Insurance S.A împotriva Sentinţei nr. 355 din 4 iunie 2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 23 martie 2021.

HotNews.ro a solicitat puncte de vedere de la ASF și City Insurance cu privire la acest caz, însă cel puțin ASF nu comentează de regulă în niciun fel deciziile instanțelor, indiferent care este subiectul lor.

De altfel, ASF nu dă publicității toate detaliile deciziilor de sancționare, ci doar anumite informații din acestea.

Spre exemplu, în acest caz, ASF a comunicat doar că a aplicat o amendă de 100.000 de lei și că a dispus un plan de măsuri fără prea multe detalii:

  • ‘Consiliul A.S.F. a decis sancționarea societății City Insurance cu amendă în cuantum de 100.000 de lei. În urma controlului efectuat au fost constatate o serie de încălcări ale Legii 237/2015 privind metodologia de calcul a rezervelor tehnice. Totodată, Consiliul A.S.F. a stabilit în sarcina asigurătorului obligația de a implementa măsuri de natură operațională și prudențială pentru remedierea deficiențelor constatate în cadrul acțiunii de control periodic, cu privire la modalitatea de lichidare a dosarelor de daună și la diminuarea nivelului unor riscuri identificate, măsuri care trebuie implementate până la finalul anului 2020.’, se arăta în comunicatul ASF din data de 1 aprilie 2020.

Detaliile apar însă ulterior în urma proceselor care se deschid în instanțe.

În cazul de față, Florin Pandele, patronul grupului de firme Auto Car, parte în acest proces a transmis miercuri, 24 martie, la solicitarea HotNews.ro istoricul și miza acestui proces, informații pe care le prezentăm în cele ce urmează:

‘Prin Deciziile ASF nr. 455/2020 și nr. 457/2020 Autoritatea a constatat o serie de nereguli în ceea ce privește activitatea societății de asigurare-reasigurare City Insurance, acestea vizând, în esență, nerespectarea prevederilor referitoare la modul de calcul și constituire al rezervelor tehnice, respectarea indicilor de solvabilitate și modalitatea de gestionare a dosarelor de daună. Față de acestea, au fost dispuse măsuri corective care au inclus:

  • Obligația City Insurance de a formula și prezenta o ediție revizuită a politicii de constituire, modificare și menținere a rezervelor tehnice sub regim Solvabilitate II, conform indicațiilor ASF – art. 1 din Decizia ASF nr. 455/2020
  • Obligația City Insurance de a realiza o majorare a capitalului social cu suma de 16,5 milioane de euro, cel târziu până la data de 31.12.2020. – art. 1 din Decizia ASF nr. 457/2020

Împotriva acestor Decizii ale ASF City Insurance a formulat și înregistrat pe rolul Curții de Apel București atât o cerere de suspendare a deciziilor (dosar nr. 2009/2/2020), cât și o cerere de anulare a acestora (dosar nr. 2008/2/2020), conform prevederilor Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ.

În cadrul acestor dosare, COTAR și societățile Auto Car Grup 1 Service SRL, Auto Car & Trucks Technology S.R.L. și Standocolor S.R.L. au formulat cereri de intervenție accesorie în favoarea ASF, urmărind să sprijine apărările formulate de Autoritate, în scopul menținerii ca legale și temeinice a Deciziilor și aplicării lor neîntârziate. În dosarul nr. 2009/2/2020 Curtea de Apel București a admis în principiu cererea de intervenție accesorie, în pofida poziției procesuale a ASF care s-a împotrivit acestui demers.

Prin Sentința 355/04.06.2020, Curtea de Apel a dispus admiterea cererii formulate de City Insurance și a dispus suspendarea celor două Decizi ale ASF.

  • Împotriva acestei Hotărâri au declarat recurs atât ASF, cât și intervenienții accesorii COTAR, Auto Car Grup 1 Service SRL, Auto Car & Trucks Technology S.R.L. și Standocolor S.R.L.

Prin Decizia pronunțată în data de 23.03.2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursurile declarate de ASF și cei 4 intervenienți accesoriu,a dispus casarea Sentinței Curții de Apel și a dispus respingerea cererii de suspendare formulate de City Insurance cu privire la cele două Decizii. De asemenea, a fost respins recursul incident formulat de City Insurance, prin care asigurătorul a criticat soluția de admitere a cererii de intervenție accesorie.

Soluția de admitere a recursurilor (inclusiv cele formulate de intervenienți) a fost pronunțată și de această dată în pofida faptului că ASF a pus concluzii de respingere a recursului formulat de cei 4 intervenienți, care urmărea să sprijine poziția porcesuală a ASF.

În orice caz, efectul soluției pronunțate de Înalta Curte este că City Insurance trebuie să execute de îndată cele două decizii ale ASF, măsura viind valabilă cel puțin până la soluționarea dosarului nr. 2008/2/2020 care se află pe rolul Curții de Apel București.’

  • City Insurance nu a transmis un punct de vedere cu privire la implicațiile dosarului pierdut la Înalta Curte, până la publicarea acestui articol. Vom publica aceste informații imediat ce le vom primi.

Potrivit Profit.ro, City Insurance este controlată de Vivendi International SRL – 85,23%, Nicolae Mușat – 8,9%, Fortuna Coppola – 2,37%, Cristian Pascale – 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice – 1,58%. Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase. În 2019, compania a subscris prime 1,912 miliarde de lei, cu 28,81% mai mult față de anul precedent, rezultat care a plasat-o pe primul loc în ierarhia de profil.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro