Sari direct la conținut

Decizii AGA la Transgaz si Romgaz: Au fost numiti administratorii profesionsti/ Romgaz va avea sediu secundar la Bucuresti

HotNews.ro

​Transgaz si Romgaz au noi membri in Consiliul de Administratie numiti in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice. Deciziile au fost luate in sedinta AGA din 29 aprilie in cazul Romgaz si in sedinta AGA din 30 aprilie in cazul Transgaz. La Romgaz, unul dintre membri este Virgil Metea, care a detinut pana in prezent functia de director general la E.ON Moldova Distributie. Suprinzator, nu apare pe lista, chiar daca s-a aflat printre propuneri, numele lui Corin Cindrea, actual director general al Romgaz, si una dintre persoanele urmarite penal pentru complot si subminarea economiei nationale, in afacerea InterAgro. La Transgaz, unul dintre noii membri este Radu Cernov, avocat si partener in Societatea Civila de Avocati Enescu Panait Pop si Asociatii (fosta Sova& Asociatii). La Romgaz s-a mai abrobat si infiintarea unui sediu secundar in Bucuresti.Vezi in text ce alte decizii au fost luate in sedintele Adunarilor Generale ale Actionarilor.

Noii directori generali ai Romgaz si Transgaz vor fi numiti din randul membrilor Consiliilor de Administratie.

Componenta Consiliului de Administratie de la Romgaz

  • Eugen Doros, economist. In prezent este partener la Nestor&Nestor Diculescu Kingston Petersen. In perioada 2008-2010 a fost director general al directiei  general Legislatie Cod Fiscal in Ministerul Finantelor.
  • Virgil Metea, licentiat al Institutului de Petrol si Gaze Ploiesti, doctor in inginerie mecanica. In prezent detine functia de director general la E.On  Moldova Distributie.
  • Eufemia Musat, actual membru in Consiliul de Administratie al Romgaz. Aceasta nu se afla pe lista de propuneri inaintata de catre Oficiul Participatiilor  Statului in vederea numirii noilor membri CA in baza OUG 109/2011. Din 2009 detine functia de expert in Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in  Industrie (OPSPI). Lucreaza in Ministerul Economiei din 1991 unde a detinut diverse functii.
  • Aurora Negrut, licentiata a Institutului Politehnic Iasi, specializarea inginerie chimica. In prezent este sef serviciu in cadrul OPSPI. In perioada  2009-2012 a fost expert tehnic in cadrul OPSPI, iar in perioada 2007-2008 a lucrat la AVAS.
  • Adrian Volintiru, economist si MBA in general management la Harvard Business School: Este presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului. De la sfarsit anului trecut detine functia de presedinte al Consiliul de Administratie al Postei Romane. Volintiru a fost director la Rompetrol, Relad si   Vulcan Bucuresti.

Pe liste nu se mai regaseste nici propunerea inaintata de Fondul Proprietatea. Acesta il propusese pe Adrian Cighi, membru al echipei care administreaza investitiile Franklin Templeton in Romania.

In cazul Romgaz, s-a aprobat o remuneratie neta lunara a membrilor CA in cuantum de 20% din remuneratia bruta lunara a directorului general. Remuneratia variabila se stabileste in baza planului de administrate intocmit conform OUG 109/2011 in corelatie cu indatoririle specifice, numarul de sedinte, obiectivele si criteriile de performanta stabilite.

De asemenea, la Romgaz s-a mai abrobat si infiintarea unui sediu secundar in Bucuresti. Precizam ca aceasta este o intentie exprimata de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita. Acesta a spus ca doreste infiintarea unor sedii secundare in Bucuresti pentru Romgaz si Transga, in vederea internationalizarii celor doua companii. Aceasta intentie a provocat un amplu scandal in Medias. S-a ajuns chiar in situatia in care deputatul liberal Mircea Cazan, presedintele Organizatiei Judetene a PNL Sibiu sa anunte ca va cere in Parlament demisia ministrului delegat pentru Energie. Peste 3.000 de oameni au iesit in strada la Medias pentru a protesta impotriva intentiilor Guvernului Ponta de a infiinta un sediu Romgaz in Capitala.

In plus, a fost decisa si renuntarea la administrarea societatii in sistem dualist in favoarea celui unitar. Astfel, va inceta aplicabilitatea Hotararii 12 din 26 septembrie 2012 a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor. Aceasta hotarare prevedea trecerea la o administrare in sistem dualist. Printr-un sistem dualisti, societatea ar fi fost administrata de catre un directorat si un Consiliu de Supraveghere.

Componenta Consiliului de Administratie al Transgaz

  • Petru Vaduva– director general executiv al Tiriac Holding din 2009.Inainte de a ajunge la Tiriac Holding a fost director de investitii la Intreprid GEM.  Petru Vaduva  este absolvent de MBA la Yale Business School din Statele Unite si are experienta de management in domeniul investitiilor financiare, ocupand  pozitii cheie  in cadrul unor companii din Statele Unite si Europa, precum JP Morgan, Bear Stearns, Caspian Securities, Renaissance Capital, SEB Investment  Mgt, CLSA London  si UralSib.
  • Radu Cernov– partener in Societatea Civila de Avocati Enescu Panait Pop si Asociatii (fosta Sova& Asociatii). In CV-ul sau se arata ca este specializat,   printre altele, in energie si infrastructura. Numele sau a aparut intr-un scandal in presa legat de contractele pe care societatea Sova& Asociatii le-ar fi   incheiat cu complexurile energetice Turceni si Rovinari. Potrivit ziarului Adevarul, Agenţia Naţionala de Administrare Fiscală (ANAF) ar fi efectuat un   control in urma caruia ar fi constatat ca Şova&Asociaţii” ar fi obţinut ilegal peste 1,1 milioane de euro de la complexurile energetice Rovinari şi Turceni,   din zona de influenţă a lui Victor Ponta.
  • Ion Sterian– director in cadrul Regiei Autonome Administratia Patrimoniul Protocolului de stat. In 2010 a fost subsecretar de stat in MInisterul Dezvoltarii   si Turismului. A studiat la Universitatea de Petrol si Gaze Ploiesti. Potrivit publicatiei ProBraila, Ion Sterian a fost numit in 2007 director tehnic la   RA-APPS de PNL, iar pe 28 ianuarie 2009 a fost destituit de catre sefa SGG de atunci, Nicoleta Andreescu. In luna octombrie 2009 a fost numit director la   SAIFI Bucureşti, iar in luna februarie 2010 a fost propulsat in functia de subsecretar de Stat la MDRT, sustinut de UNPR, iar in luna august Ion Sterian a   fost readus la RA-APPS, in functia de director executiv al Directiei Tehnice, functie pe care o detine si in prezent.
  • Mihaela Preda- director in cadrul OPPSI din august 2012. In perioada 2009-2012 a fost expert tehnic la directia privatizarea in cadrul OPSPI. In perioada   2004-2007 a fost expert in cadrul AVAS. Este doctor in economie si afaceri internationale.
  • Ioan Rusu, actual director general si membru in Consiliul de Administratie. Acesta nu s-a aflat pe lista initiala de propuneri. Propunerea initiala era  Claudiu Liviu Doros, director general adjunct SIF Moldova din 2009, si a fost inaintata de SIF Moldova. Ioan Rusu este director general al Transgaz din iunie  2012. In perioada 2009-2012 a fost director general adjunct al Transgaz. In perioada 2007-2009 a fost director general al aceleiasi companii, iar in perioada  1999-2007 a fost director pe dezvoltare la Romgaz. Din 1997 pana in 1999 a detinut diverse functii de conducere la Romgaz.

La Transgaz a mai fost aprobat un un divident brut pe actiune in valoare de 21,29 lei/actiune, aferent anului financiar 2012, precum si termenul de plata a dividendelor incepand cu data de 28 iunie 2013. Transgaz a obtinut un in 2012 un profit net de 329,3 milioane lei.

Tot la Transgaz s-a aprobat stabilirea unei plaje in cadrul careia sa se regaseasca nivelul participatiei companiei in cadrul proiectului Nabucco, coroborata cu posibilitatea de finantare a solcietatii intre 15% si 20% inainte de accederea potentialilor investitori in consortiul Shah Deniz si intre 7% si 10% dupa accederea potentialilor investitori in acest consortiu, urmand ca procentul final sa fie aprobat de catre Adunarea Generala a Actionarilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro