Sari direct la conținut

Declarație cu iz de scandal în Italia. Ministrul de externe spune că țara are nevoie de mai mulți studenți africani

HotNews.ro
Antonio Tajani, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Antonio Tajani, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ministrul italian de externe Antonio Tajani a declarat joi că dorește ca țara să aibă mai mulți studenți africani, în remarci care ar putea exacerba tensiunea din coaliție privind imigrația și drepturile cetățenești, relatează Reuters.

Partidul de centru-dreapta Forza Italia al lui Tajani a îndemnat guvernul să ia în considerare acordarea de cetățenie minorilor străini care au făcut și absolvit cea mai mare parte a studiilor în Italia.

Propunerea a întâlnit opoziția celor două partide de dreapta din coaliție, Frații Italiei, formațiunea premierului Giorgia Meloni, și Liga lui Matteo Salvini.

„Cred că numărul studenților africani care studiază în Italia ar trebui să crească”, a spus Tajani la o conferință organizată de catolicie pe tema afacerilor și politicii la Rimini.

El a discutat despre o inițiativă italiană de dezvoltare pentru țările africane, cunoscută sub numele de Planul Mattei, numit după regretatul fondator al companiei energetice controlate de stat din Italia, Eni (Enrico Mattei).

Tajani a comparat proiectul cu un Plan Marshall modern, conceput de Statele Unite să sprijine economiile europene după cel de-al Doilea Război Mondial.

Numărul studenților străini în Italia e mult mai mic decât în alte țări mari ale UE.

Datele institutului național de statistică al Italiei, ISTAT, arată că țara a eliberat aproximativ 25.000 de permise de studii în 2022, față de aproape 105.000 eliberate de Franța și aproximativ 70.000 de Germania.

ISTAT a citat utilizarea relativ limitată a limbii italiene ca limbă internațională și dificultățile de a găsi un loc de muncă în Italia printre motivele probabile ale lipsei de studenți străini.

Guvernul de dreapta al lui Meloni a semnat anul trecut un acord pentru a construi centre de primire în Albania pentru migranţii care vin pe mare, ca parte a eforturilor sale de a reduce imigrația, spunând că vor procesa aproximativ 36.000 de migranți pe an prin două facilități, una în portul Shengjin și alta în Gjader.


Partidele de opoziție și grupurile pentru drepturile omului au denunțat planul, care seamănă cu un acord similar de deportare a migranților între Marea Britanie și Rwanda, dar care a fost abandonat.

INTERVIURILE HotNews.ro