Sari direct la conținut

Declarațiile de mediu: Cum ar trebui pregătite pentru a preveni disputele în cadrul inspecțiilor fiscale

PwC România
Andreea Giovani, Carmen Dan, Foto: PwC România
Andreea Giovani, Carmen Dan, Foto: PwC România

​Obligația de a recicla cel puțin 60% din întreaga cantitate de ambalaje introduse pe piața națională de către fiecare agent economic ridică întrebări din perspectiva raportării și calcului. De exemplu, să luăm situația unui producător de medicamente care introduce pe piață și produse sau echipamente care nu intră în ciclul de fabricare și care, aparent, nu au o legătură directă cu activitatea de producție. Cum stabilește care este momentul declarării ? Cum determină cantitatea, în condițiile în care pe facturi sau pe documentele de transport nu se găsesc informațiile necesare? Prin urmare, pregătirea raportărilor, așa cum vom explica în continuare, inclusiv pe baza observațiilor din practică poate evita disputele cu autoritățile, economisind resurse și costuri suplimentare.

Care sunt obligațiile de raportare și care sunt procedurile ce trebuie să fie îndeplinite?

În fiecare lună, operatorul economic trebuie să raporteze cantitatea de ambalaje introdusă în piață și cantitatea de deșeu de ambalaj reciclată. Din experiență, modalitatea cea mai eficientă de comunicare cu autoritățile în această perioadă este prin platforma online pusă la dispoziție de AFM. Dar, pentru a o accesa, operatorii economici trebuie să depună o solicitare scrisă către Fondul de Mediu. De-abia după îndeplinirea acestei proceduri, autoritățile vor genera un nume de utilizator pentru acces și o parolă, pe baza documentului depus de companie.

Pe de altă parte, trebuie știut că înrolarea efectivă în platformă se realizează prin completarea on-line a formularului de pe site-ul AFM, unde trebuie încărcate suplimentar și alte documente (de exemplu, certificatul constatator ONRC sau declarația notarială a împuternicitului reprezentantului legal, semnate de persoana autorizată folosind propriul certificat digital). O parte a acestor documente trebuie depuse în original la sediul AFM (în această perioadă prin poștă sau folosind servicii de curierat).

Depunerea electronică a declarațiilor privind obligațiile la Fondul pentru mediu se poate realiza și de către un reprezentant legal sau un împuternicit al reprezentantului legal, pe baza deținerii unei semnături electronice calificate.

Teoretic, acest tip de serviciu nou gândit de autorități trebuia să intre în vigoare încă de la 1 ianuarie 2020. Din cauza numărului considerabil de solicitări depuse de contribuabili, însă, procesul de înrolare s-a extins și după această dată, iar operatorii care nu dețin accesul la platforma autorităților trebuie să continue comunicarea cu AFM prin mijloacele agreate în această perioadă de criză (curier, poștă).

Citiți continuarea articolului pe blogul PwC România

Articol semnat de Andreea Giovani, Senior Manager și Carmen Dan, Manager

ARHIVĂ COMENTARII