Sari direct la conținut

Deflatia: computerele japoneze s-au ieftinit cu 48,6%

Dan Popa's Weblog

Indicele preturilor de consum din Japonia a inregistrat o cadere record in mai (-1,1%), ilustrand gravitatea procesului deflationist care a atacat a doua economie a lumii, confruntata cu o scadere a consumului si o degradare a pietei muncii, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne, citat de Dan Popa, pe blogul lui.

Potrivit cifrelor publicate, scaderea indicelui preturilor se datoreaza caderii preturilor la combustibili si la produsele electronice, fiind cel mai mare recul din 1971, de cand Japonia calculeaza acest indicator.

Un calculator costa in mai cu 48,6% mai putin decat anul trecut, excursiile in strainatate se ieftinisera cu aproape 15%, iar plinul masinii era mai ieftin cu 26,4% fata de mai 2008.

„Ne indraptam catre un teritoriu de deflatie profunda. Raul cel mare urmeaza sa vina”, a explicat David Yen, economist la Societe Generale, care prevede o „accelerare spectaculoasa a deflatiei in semestrul II”.

Deflatia este un fenomen negativ, care ruineaza sperantele de profit ale companiilor, descurajeaza investitiile si intarzie consumul casnic. In acest ultim caz, este afectata si capacitatea de rambursare a datoriilor, intrucat pretul activelor scade.

Caderea continua a preturilor se datoreaza discrepantei dintre cerere si oferta. Firmele japoneze au produs mult peste ceea ce putea absorbi piata, fiind lovite in plin de conjunctura economica actuala.

Japonia trece printr-o perioada de recesiune profunda, nivelul somajului depasind 5%, cel mai mare din ultimii cinci ani si jumatate. In mai, existau de pilda 46 de oferte de locuri de munca pentru fiecare 100 de cereri, se mai arata in comunicatul oficial, de doua ori mai putine decat in mai 2008.

„Trebuie sa gestionam situatia actuala cu mare prudenta, pentru a nu se ajunge la o spirala deflationista”, a aratat si ministrul Finantelor, Kaoru Yosano. PIB-ul nipon a cazut in primul trimestru cu 14,2%, analistii economici din Arhipelag sugerand ca prabusirea economiei ar fi incetat.

Comenteaza pe Dan Popa’s Weblog.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro