Deloitte: Romania, imbunatatire accentuata a nivelului de incredere privind perspectivele financiare ale companiilor
Romania a inregistrat cea mai accentuata imbunatatire a nivelului de incredere cu privire la perspectivele financiare ale companiilor din Europa Centrala, potrivit celei de-a patra editii a Deloitte Business Sentiment Index. Astfel, 63% dintre directorii executivi chestionati impartasesc acest optimism, cu aproape 48% mai mult fata de prima editie din septembrie 2009 si de peste trei ori mai mult fata de editia din aprilie.
De asemenea, directorii executivi din Romania si-au recapatat cel mai mult increderea cu privire la disponibilitatea creditarii, 87% dintre cei chestionati considerand ca acest tip de finantare este acum accesibil, fata de 53% in urma cu sase luni. Acesta este cel mai mare procent de raspunsuri pozitive inregistrat in cele sase tari incluse in studiu (Romania, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia si Croatia).
Totodata, in Romania are loc o imbunatatire constanta a asteptarilor privind veniturile din vanzari (de la 38%, in septembrie 2009, la 60%) si exista o tendinta in crestere si in ceea ce priveste planurile de lansare de noi produse si servicii in urmatoarele 12 luni (60%, un nivel similar cu cel inregistrat in septembrie 2009).
Perspectivele pe piata fortei de munca s-au imbunatatit
Pentru prima data de la lansarea acestui studiu, perspectivele pe piata fortei de munca din Romania s-au imbunatatit, 23% dintre respondenti aratand ca iau in calcul cresterea numarului de angajati (cu 15% mai mult decat in urma cu un an), iar ponderea celor care vor sa isi reduca personalul a scazut de la 43% la 30%.
„Aceste concluzii confirma un raport lansat in vara de catre Deloitte Romania: majoritatea companiilor au incheiat etapa masurilor de reducere a costurilor si a remediilor imediate la criza financiara; tot mai multi directori executivi se gandesc acum la viitor, avand in plan majorarea veniturilor, extinderea ofertei de produse si servicii si cresterea numarului de angajati”, a declarat George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.
„Cu toate acestea, desi sunt increzatori in ceea ce priveste potentialul propriilor companii, exista in continuare ingrijorare cu privire la starea economiei in ansamblu”, mai arata George Mucibabici.
Directorii executivi au mai putina incredere in economiile nationale decat in companiilor pe care le conduc
Directorii executivi chestionati de Deloitte manifesta mai putina incredere in economiile nationale decat in perspectivele companiilor pe care le conduc, se mai arata in studiu. In Romania, 36,6% dintre cei intervievati cred ca economia se va imbunatati in urmatoarele sase luni, in scadere cu 10% fata de luna aprilie. In acelasi timp, 33,4% dintre respondenti considera ca situatia se va deteriora, fata de 26,6% in editia anterioara.
La intrebarea privind asteptarile legate de eventuale schimbari de reglementare in urmatoarele 12 luni, respondentii din Romania s-au aratat mai pesimisti: 33% dintre ei anticipeaza o inasprire, fata de 23% in urma cu sase luni. Procentul optimistilor care preconizeaza relaxarea mediului de reglementare a crescut si el, de la 7% in luna aprilie, la 20%.
Slovacia si Polonia, atitudine optimista privind perspectivele economiilor nationale
Slovacia este castigatorul editiei actuale a studiului Deloitte, 71% dintre directorii executivi chestionati considerand ca perspectivele economiei nationale pe urmatoarele sase luni se imbunatatesc. Este un salt semnificativ de peste 24% fata de editia din luna aprilie. Pana acum, Polonia era singura tara care manifesta constant o atitudine in general pozitiva.
Exista insa si semne mai putin bune. Unele tari raman in continuare mai rezervate decat Slovacia si Polonia. Ungaria, de exemplu, este relativ statica in opinii. Respondentii din Croatia si Cehia, chiar daca par sa capete mai multa incredere in economie, sunt relativ prudenti in ceea ce priveste evolutia din urmatoarele luni.