Deputatii nu s-au inteles la legile electorale
Deputatii si-au propus, ieri, in prima zi a sesiunii ordinare de toamna, sa dezbata legile electorale, acte normative care nu au mai incaput pe agenda extraordinara a Legislativului, epuizata marti.
Proiectul privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, precum si cel referitor la alegerea presedintelui Romaniei au starnit dispute intre reprezentantii puterii si cei ai opozitiei, inca de la discutiile generale asupra documentelor.
In plus, la un moment dat lucrarile au fost intrerupte pentru efectuarea apelului nominal, intrucat alesii „dispareau” masiv din sala, generand controverse la numararea voturilor date amendamentelor.
Deputatul PD Ioan Onisei a declarat ca parlamentarii Aliantei PNL-PD vor vota impotriva acestui proiect de lege, daca nu vor fi acceptate amendamentele lor, aratand ca deputatii aliantei D.A. “nu vor sa fie partasi la incalcarea Constitutiei si legalizarea fraudei elelctorale”.
Onisei a aratat ca, prin promovarea acestei legi, PSD “va incerca sa fraudeze legal alegerile”, apreciind ca o prevedere “grava” este cea referitoare la posibilitatea ca presedintele Romaniei aflat in functie sa candideze ca independent pe listele unui partid, daca se afla in ultimele trei luni de mandat. Potrivit lui Onisei, daca va fi adoptat acest articol, alianta
PNL-PD va cere presedintelui Ion Iliescu sa nu promulge legea, pentru a demonstra ca vegheaza la respectarea Constitutiei.
Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a aratat ca aceste prevederi au fost discutate in comisia comuna, negociate cu reprezentantii PNL si PD si votate de acestia si a facut un apel la deputatii Aliantei DA sa-si “pastreze cuvantul dat”.
“Noi, PSD, am cedat la o serie de prevederi la legea alegerilor locale, printre care, la organizarea de alegeri intr-un singur tur de scrutin si urma ca si Alianta sa cedeze la unele prevederi la legea alegerilor parlamentare”, a spus Hrebenciuc.
El a adaugat ca exista o obsesie in legatura cu fraudarea alegerilor, aratand, referitor la mita electorala, ca “aceasta frauda cvasiinexistenta nu are cum sa influenteze alegerile”.
In cele din urma, Valer Dorneanu a suspendat sedinta pe motiv ca opozitia a boicotat lucrarile.