Sari direct la conținut

Descoperire extraordinară, sub vopseaua ordinară a pereților Casei Macca din București. Au fost scoase la lumină picturi nevăzute și neștiute de nimeni până azi

Casa Macca, Foto: B365.ro
Casa Macca, Foto: B365.ro

Casa Macca, monument istoric de grupă valorică B, este una dintre cele mai strălucite clădiri din vremea Micului Paris și a fost reședința colonelului Petre Macca și a soției sale, Elena.

Imobilul din mahalaua Popa Cosma (zonă de lângă Calea Victoriei unde locuiau reprezentanții înaltei aristocrații bucureștene la început de secol XX), a fost ridicat între anii 1891-1895 de reputatul arhitect elvețian John-Elisee Berthet, antreprenor fiind italianul Josef Piantini.

Timp de mai bine de o sută de ani, ansamblul arhitectural nu a fost niciodată restaurat. Casa Macca a fost inclusă în Planul Național de Restaurare, gestionat de Institutul Național al Patrimoniului.

Au început apoi lucrările de consolidare și restaurare, în timpul cărora a fost îndepărtată vopseaua ordinară care, în perioada comunismului, acoperea tavanele și pereții Casei Macca. Experții restauratori au fost uimiți să descopere o decorație interioară extrem de spectaculoasă, picturi murale necunoscute până azi, de o desăvârșită eleganță și frumusețe. Abia acum ne putem imagina balurile pe care colonelul Macca le găzduia în vila sa emblematică pentru Micul Paris.

Vezi, pe B365.ro, imagini impresionante dintr-o clădire excepțională.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro