Sari direct la conținut

Despre companiile integrate: infiintati-le odata, sa dea faliment

HotNews.ro

De 3 ani argumentez ca n-avem nevoie nici de o companie integrata, nici de doua, si ca Guvernul Romaniei ar trebui sa se tina de reforma sectorului energetic agreata cu Comisia Europeana in 2003 (Road Map), actualizata in 2007. De 3 ani, de cand a aparut pentru prima oara ideea infiintarii unei companii integrate, Romania nu mai face ABSOLUT NIMIC in sectorul energetic. Ma rog, nimic care sa conteze, in sensul ca sa nu ne trezim cu intreruperi de curent in curand din cauza ca sistemul energetic nu mai face fata de vechi si prabusit ce este.

Iata cateva exemple de ce face statul in sectorul energetic de cativa ani buni, de cand nu mai sta Comisia cu ochii pe noi:

– Investitiile facute pana acum de stat sunt bani zvarliti pe garla, reparatii si carpeli care aduc centralele la standardele initiale de performanta, respectiv varful tehnologiei de acum 40 de ani. Exemple de cum investeste statul? Sa ne uitam la centrala Paroseni, pe care statul a reabilitat-o dintr-un imprumut, cu o firma japoneza, si pe care acum proaspat reparata trebuie s-o inchida, ca in reabilitare nu au intrat si investitii de mediu care sa respecte cerintele UE.

– Anii trec; sectorul termo (jumatate din productia de electricitate) se prabuseste de vechi ce este si trebuie inchis de poluant ce este; iar statul n-are de unde sa bage bani in investitii. Companiile private care voiau sa investeasca in 7 PPP-uri cu Termoelectrica (CEZ, ENEL, EON, Mechel etc) pentru a reconstrui 7 centrale (Doicesti, Braila, Galati etc) stau de 3 ani si asteapta sa vada ce s-o intampla cu companiile integrate. Investitorii pur si simplu nu sunt interesati sa vina pe o piata care va fi dominata de 2 actori de stat care joaca dupa regulile statului nostru, despre care stim cu totii cat de bine functioneaza.

– Tot de 3 ani de zile batem pasul pe loc cu constructia unitatilor 3 si 4 Cernavoda, ca statul nu se hotaraste cu cat sa participe (cu 20-25%, cat poate, sau 51%, cat da bine la public dar e aritmetic imposibil, ca n-are de unde sa scoata atatia bani). Acum nici de aia 20% nu vom mai avea bani, ca profitul Nuclearelectrica se va duce spre gaurile termo si minerit in companiile integrate.

– Si inca una buna, din categoria populismul bate aritmetica. Tot aud cum cei doi mamuti vor avea bani pentru investitii, ca Hidroelectrica si Nucelarelectrica sunt profitabile. Serios? Uitati-va cat e profitul Hidroelectrica, sa zicem din 2005 incoace: intre 20 si 50 mil EUR pe an, cam cat 5-6 IMM-uri mai rasarite. De unde vom avea bani pentru investitiile alea de sute de milioane de euro de care zic si eu, zice si Fondul Proprietatea? Cum vor putea lua cei doi colosi imprumuturi de pe piata, cata vreme companiile componente ale celor doi mamuti sunt care de care mai aproape de faliment? Cum vor putea fi listate la bursa, cata vreme niciun investitor nu e sigur ca ele vor aduce vreodata profit (lucru de care se teme si Fondul Proprietatea)?

Asadar, infiintati odata companiile integrate, poate ne invatam minte. Ele vor da faliment in 2 ani, vom plati de la buget despagubiri creditorilor privati, creditorilor publici si Fondului Proprietatea. Vom mai pierde bani prin contracte cu “baietii destepti” – apropo, chiar credeti ca ele nu existau pe vremea CONEL? In Hidroelectrica ele au devenit doar vizibile; asa cum nu se vedeau in CONEL nu se vor mai vedea nici in Electra si Hidroenergetica, prin artificii contabile si tranzactii netransparente. Tot asa, hai sa mai incercam inca 2-3 ani sa acoperim pierderile din minerit cu veniturile de la Nuclearelectrica si Hidroelectrica, in loc sa facem investitii si sa lasam privatii acolo unde statul n-are bani si idei de investitii profitabile. Ne va prinde bine sa le infiintam sau sa mai stam macar sa mai discutam pe subiectul asta inca 3 ani; in timpul asta, batand pasul pe loc, vom avea ca pe vremea lui Ceausescu intreruperi de curent din 2015 (le-am fi avut inca de acum daca nu venea criza sa reduca consumul industrial; norocul nostru!). Dupa ce se vor intampla toate acestea, poate ne vine mintea la cap si ne apucam de treaba. Numai ca atunci vom avea de reconstruit sectorul energetic de la zero, ca dupa razboi.

Comenteaza pe Contributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro