Despre unificarea stramba a dreptei si ciclul economic
De cateva zile avem date macro pe primele patru luni ale anului. Date destul de bune, pe care onor dreapta nu le baga in seama fiind foarte ocupata cu scarpinatul poneilor pe coada, caii mari lipsind la apel. O singura fraza si apoi trecem la subiect: credeti ca daca rezultatele europarlamentarelor erau un pic mai bune, chiar rele fiind, dar macar apropiate de asteptarile, oricum jenante, ale “dreptei rasfirate” am mai fi avut zilele acestea festivalul absolut penibil al “unificarii dreptei”? Cu aceleasi nume care se cramponeaza de scaune si pe sub scaune? Care nu-si recunosc nici moarte greselile crunte pe care le-au facut, dand vina ba pe criza (de fapt am fost salvati de ei, nu ingropati, dar ce sa faci, retarzii nu pricep, taranii sunt cumparati cu o galeata, orasenii sunt manipulati de “televizuini”) ba pe alt dreptaci, dusmanul care astazi este frate de cruce. Sa uitam? Nu, nici vorba.
Deficitul bugetar pe primele patru luni este de 0.28% mult inferior perioadei similare din 2013 (1.19%)
Se poate interpreta in fel si chip, ba ca TVA nu a crescut sincron cu cresteea PIB, ba ca au crescut cheltuieleile cu bunuri si servicii sau, mai ales, ca au scazut cheltuielile de capital.
Totusi pe ansamblu sunt date bune, daca am anualiza valoarea deficitului am putea chiar sa ne incadram (teoretic) in compactul fiscal.
Fiecare observatie poate sa aiba un raspuns, mai mult sau mai putin obiectiv: veniturile din TVA nu cresc sincron, probabil colectarea e de vina , dar cresc, contributiile de asigurari cresc poate datorita impozitarii veniturilor agro, incluzand si CASS, veniturile mai mari din accize sunt evident datorate cresterii accizarii in prima parte a anului, bunurile si serviciile cresc datorita reducerii arieratelor in sectorul medicamentelor etc.
Impozitul pe profit creste, dovada ca rata naturala de profit posibil sa fie in crestere, “ajutata” probabil si de un mic “sfunc” in evaziunea fiscala.. a se vedea scaderea impozitului pe venit (practic pe salarii, care au cea mai mare pondere), dar creste. Sa nu uitam ca sunt studii care spun ca 2/3 din economia la negru se intoarce , sub forma de consum, in economia alba. Un fel de “rau mai mic”, ca tot e la moda… sa ne gandim la rece, ce ne-am face fara ea (nu va ganditi la transferul ei integral in economia alba, nicaieri in lume nu exista sa ceva)
Au scazut aproape la jumatate cheltuieleile cu investitiile , care au impact direct asupra PIB potential, este naspa, dar in acelasi timp trebuie sa amintim ca au crescut investitiile straine directe (cu 570 milioane eruo in primele 3 luni) si ca a scazut atat datoria externa pe termen mediu si lung(-2,1% ytd, la 31 martie) cat si cea pe termen scurt (-6,4%, ytd, la 31 martie)
http://www.bnro.ro/page.aspx?prid=8957
Sunt date bune pe ansamblu. Sa ne amintim si de cresterea PIB, 3,8% pe T1, si 3,5% pe 2013. Se datoreaza exclusiv unei guvernari foarte bune?
Cateva cuvinte despre fazele ciclului economic.
Este caracterizat, in general, prin 4 faze:
-expansiunea
-punctul de maxim (desi nu putem spune ca este un punct, mai degraba o zona)
-recesiunea sau perioada in care PIB real scade.
-punctul de minim( la fel ca punctual de maxim, o zona)
In plus datele privind PIB vin cu intarziere, stiti foarte bine ca nici nu sunt foarte precise , avem date semnal, provizorii samd.
Problema fazelor unui ciclu economic, finaciar sau de alta natura este complexa, exista extrem de multe abordari, in special privind cauzele , durata si modul cum pot fi influentati parametrii de stare luati in calcul.
Dar in mare, putem considera ca dinamica PIB real, insotita de cateva confirmari ale altor indicatori ne poate ajuta sa definim, daca nu momentele de inflexiune, macar anumite perioade clare de expansiune si contractie ale unui ciclu economic.
Iata cum arata la noi dinamica PIB trimestrial, exprimata in leu constant (anul 2000)-grafic facut de mine, cu date INS.
Observam ca perioada 2000-2008 este o faza de expanisune extrem de clara (in paranteza fie spus, indiferent cine a guvernat, desi in 2004 am avut o usoara retragere)…de fapt anul 2008 poate fi considerat varful, zona de intoarcere, extrem de scurta, si foarte abrupta.
Explicatia este destul de simpla: am avut o suprapunere de cicluri, financiar si de afaceri ( a se vedea graficul de la sfarsit, cu suprapunerea ciclurilor financiare si economic in SUA, in general dinamica SUA, ca trend, se coreleaza cu a noastra) “exuberatnta irationala” in finantare, varful unui ciclu finaciar, amplifica, de regula, faza de contractie a ciclului economic.
In plus accentuarea pantei la sfarsit de an 2007, inceput de an 2008 (acea “cocoasa” din varf) denota ceva masuri procilice.
Observam si ca faza de minim se deruleaza mai incet (nu au existat masuri anticilice, ba dimpotriva), abia la sfarsit de 2012 cresterea se face fara retargeri, am putea spune ca abia atunci incepe faza expansionista clara.
Defazat un pic avem un indicator ajutator, output gap-ul, sau deviatia PIB efectiv fata de PIB potential, folosit de regula in calibrarea deficitelor bugetare, dar care merge destul de binesi aici, avand rol de confirmare.
Inflatia sau somajul pot fi de ajutor.
—————-
Revenind la datele noastre ele sunt in esenta bune si ne intaresc convingerea ca suntem intr-o sanatoasa faza de expansiune atat prin prisma cresterii valorii PIB real peste 3%, cat si a faptului ca output gap-ul negativ este in continua scadere. Iar varful fazei expansionise va fi atins, probabil, peste cativa ani, dupa ce vom fi depasit PIB potential.
Se estimeaza ca in 2018 sa avem output gap zero, PIB real crescand intr-un ritm mai sustinut ca cel potential, intersectia find previzionata in 2018.
Coreland cei doi indicatori (crestere PIB si output gap) am putea estima ca varful va fi atins dupa 2018, posibil in 2020 (in general asistam la un fenomen de crestere a duratei fazei expansioniste si de reducere a duratei fazei de contractie, dar care este mai dura, mai rapida, avnd o panta mai abrupta) Dupa care va incepe faza de contractie.
Acestea sunt doar speculatii, evindenta fiind doar faza actuala, de expansiune, confirmata de dinamica ambilor indicatori. Si faptul ca este probabil sa mai dureze cativa ani, 2016 fiind foarte probabil inclus.
Iata cateva confirmari ale dinamicii pozitive.
Un al treilea indicator ajutator este inflatia. Teoretic inflatia scade in periodele de recesiune (scade cererea) si creste in perioadele faste, de expansiune (desi s-a observant in ultimii ani o tendinta de “nivelare” a acestui fenomen, prin aplatizarea curbei Phillips si a derivatelor ei, care analizeaza posibila corelare a inflatiei si somajului , somajul fiind alt indicator folosit in departajarea fazelor ciclului economic)
Cat priveste inflatia, desi noi avem influente atipic (raportat la o piata “normala”, libera de constrangeri) de mari ale preturilor reglementate, ne incadram totusi in tunelul tintei de inflatie. Iar trendul este previzionat a fi ascendent.
De regula exista un defazaj de cateva luni bune, uneori ani, intre momentul in care incepe faza expansionista si momentul in care inflatia isi schimba trendul, si depinde in buna masura de influenta politicii monetare a bancii centrale sau, de ex. de dinamica preturilor administrate.
Una peste alta, exista mai multe moduri de abordare a ciclurilor economice , un studiu interesant si inteligibil este cel al guvernatorului BNR, cu ocazia decernarii titlului de Doctor Honoris Cauza al Universitatii Politehnice Bucuresti, 18 oct. 2013. Din care va prezint un grafic
Dupa cum vedem recesiunile, dupa metodologia NBER, apar chiar inainte ca dinamica PIB sa intre pe minus, undeva in faza de scadere a cresterii. La fel si la ciclurile financiare.
De aceea este indicat sa iei in calcul mai multi indicatori, si nu doar, simplist, dinamica PIB real.
Asadar am putea spune, confirmat de mai multi indicatori, ca suntem intr-o faza expansionista a ciclului economic, inceputa la sfarstit de an 2012, care ar avea un posibil final dupa anul 2018. Confirmata oarecum si de durata periodei anterioare de expansiune . Adica pana atunci este posibil sa avem date bune macro, chiar daca guvernele nu vor performa extraordinar de bine, ele asigurand doar o componenta ciclica peste componenta de trend data de faza expansionista globala. Nu poate sa fie foarte rau (doar daca sunt neghiobi de tot) , cu conditia sa fie temperati in cheltuieli, si sa nu provoace amplificarea dezechilibrelor in faza de contractie, in oglinda cu dezechilibrele ( a se citi efectele unor masuri procilcice) din faza expansionista.
Revenind la oile noastre, adica la dreapta rasfirata, toata abordarea lor se bazeaza doar pe calcule de natura electorala, cam meschine dupa mine, uitand ce “performante” au avut atunci cand au fost la butoane, tot in perioade de expansiune.
Sa vedem un exemplu, cum ar fi trebuit sa fie dinamica deficitului public, daca se resepecta compactul fiscal ( corelarea cheltuielilor cu veniturile functie , practic, de faza in care se afla economia, fiind permise deficite mari doar in fazele nasoale) , grafic luat dintr-un document publicat de Consiliul fiscal.
Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro