Detalii din cazul Banca Transilvania: Cine a fost sursa informatiilor confidentiale, cat au castigat Horia Ciorcila si Claudiu Silaghi si cum au disimulat profitul
Rechizitoriul dosarului Banca Transilvania arata ca investigatia a pornit inca din anul 2006, procurorii au efectuat perchezitii informatice, au facut inregistrari ale convorbirilor telefonice, probatoriul fiind insumat in 34 de volume. Rechizitoriul arata ca principalii beneficiari ai manipularii pietei de capital ar fi fost Horia Ciorcila (profit de aproape 12 milioane de lei) si Claudiu Silaghi (profit estimat intre 17 si 19 milioane de lei). Procurorii descriu si cum cei doi ar fi incercat sa disimuleze sumele obtinute in urma tranzactiilor.
- In dosar, opt persoane sint acuzate si trimise in judecata pentru manipularea pietei de capital si spalare de bani, printre cei invinuiti fiind Horia Ciorcila – presedintele CA al Bancii Transilvania, Claudiu Silaghi – fostul vicepresedinte al CA al bancii, si Georgios Christofourou – director general al Bank Of Cyprus Romania.
- La inceputul anului DIICOT a pus sechestru asigurator pe bunurile celor doi.
Rechizitoriul dosarului investigat de DIICOT arata ca investigatiile au inceput inca din anul 2006. In cauza care este trimisa spre judecare la Tribunalul Bucuresti sunt implicate 18 persoane. Procurorii DIICOT au colectat probe din mai multe surse: inregistrari ale convorbirilor telefonice – in special convorbirile telefonice purtate de catre Horia Ciorcila si Claudiu Silaghi – au fost efectuate perchezitii la domiciliile acestora si a altor persoane implicate. Procurorii au efectuat si perchezitii informatice, la dosar fiind anexate copii dupa mailurile trimise si primite de catre cei invinuiti in dosar.
Potrivit rechizitoriului intocmit de catre procurorii DIICOT Cluj, Georgios Christofourou – director general al Bank Of Cyprus – Public Company Limited – Sucursala România, ar fi furnizat informatiile confidentiale legate de achizitia de actiuni BT de catre Bank Of Cyprus. Potrivit procurorilor, beneficiarii acestor informatii au fost Horia Ciorcila si Claudiu Silaghi. Acelasi Georgios Christofourou este si cel care a achizitionat pentru Bank Of Cyprus 46.060.171 actiuni ale emitentului Banca Transilvania S.A.
Procurorii au estimat ca fostul vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania, Claudiu Silaghi, ar fi obtinut un profit apreciat intre 17-19 milioane de lei. Procurorii sustin ca profitul a fost obtinut incorect, beneficiind de informatiile din interiorul Bank Of Cyprus. Procurorii mai arata si ca in perioada mai-decembrie 2009 Silaghi a cumparat în mod repetat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in numele soacrei sale Marioara Cojocaru, 43.646.740 de actiuni ale emitentului Banca Transilvania S.A., în valoare totală de 74.797.448,34 lei.
Pe 7 decembrie 2009, tot prin intermediul soacrei sale, Silaghi a vândut toate acţiunile deţinute la acel moment, (33.600.000 titluri TLV) la preţul de 80.640.000,00 lei cumpărătorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, mai arata rechizitoriul procurorilor.
DIICOT: Intreaga activitate de disimulare a provenientei sumelor a fost coordonata de Claudiu Silaghi
Din cei opt invinuiti trimisi in judecata de catre DIICOT, doar Claudiu Silaghi si sotia sa, Mirela, sunt acuzati si de spalare de bani. Rechizitoriul dosarului descrie si mecanismul prin care s-a realizat presupusa spalare de bani. “Intreaga activitate de disimulare a provenientei sumelor a fost coordonata de Claudiu Silaghi, iar o parte din acte au fost semnate de sotia sa, Silaghi Mirela”, se precizeaza in documentul oficial.
Procurorii sustin ca Silaghi ar fi utilizat mai multe metode pentru a ascunde provenienta banilor. Spre exemplu, 1 milion de euro i-ar fi transferat direct fiicei sale. Alte doua milioane de euro le-ar fi folosit pentru a cumpara impreuna cu sotia sa 20 de obligatiuni emise de Ministerul Finantelor cu o valoare nominala de 100.000 de euro pe titlu, operatiune derulata pe 10 decembrie 2009.
O alta modalitate de a disimula provenienta profitului a fost utilizarea unui offshore. Claudiu Silaghi ar fi depus 6 milioane de lei intr-un cont deschis la BT, pe care apoi i-a schimbat in euro, adica 1.490.000 euro la cursul din decembrie 2009. Procurorii sustin ca un milion de euro din contul deschis la BT a fost virat de Silaghi in contul companiei offshore Wellane, inregistrata in Cipru. Investigatiile ulterioare au determinat ca acest offshore s-ar afla in proprietatea lui Claudiu Silaghi.
Procurorii au constatat ca Horia Ciorcila, presedintele CA al BT, ar fi castigat de pe urma utilizarii informatiilor confidentiale primite de la Georgios Christofourou 11.699.576 lei. Ciorcila a vandut pe 7 decembrie 2009 un numar de 8.918.671 de actiuni ale Bancii Transilvania la pretul nominal de 2,4 lei. Procurorii sustin ca Horia Ciorcila a facut tranzactiile in numele unui alt offshore, Dodworth Limited. Profitul de aproape 12 milioane de lei ar fi fost apoi distribuit de Horia Ciorcila in diverse conturi. Investigatiile oficiale arata ca toate aceste conturi sunt ale lui Horia Ciorcila.
Pe 17 martie DIICOT, a emis o ordonanta de dispunerea instituirii sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale lui Horia Ciorcila pentru infractiunea de manipulare a pietei de capital, dupa ce facuse acelasi lucru si in cazul lui Claudiu Silaghi. Horia Ciorcila nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.
Inregistrarile din dosar si depozitia directorului Robert Rekkers
Printre cele 34 de volume ale dosarului, procurorii DIICOT au depus si un volum cu inregistrari telefonice ale invinuitilor. In principal au fost reproduse discutiile dintre Horia Ciorcila, Claudiu Silaghi si presupusii complici ai acestora. Din interceptari reiese ca acestia discutau despre actiunile BT si evolutia pretului la bursa.
Una dintre interceptari arata ca la 7 decembrie 2009, directorul BT, Robert Rekkers, l-a intrebat pe Ciorcila despre tranzactiile de pe Bursa. In permanenta, Horia Ciorcila a negat ca ar sti cine a vandut si cine a cumparat.
In depozitia oficiala anexata dosarului, directorul BT, Robert Rekkers, a povestit procurorilor ca banca a solicitat unei companii specializate sa efectueze un studiu care sa determine ce institutii bancare ar putea cumpara un pachet semnificativ de actiuni ale bancii clujene. In urma studiilor a rezultat ca patru banci din Europa ar fi interesate, printre care si Bank Of Cyprus. Rekkers a mai mentionat ca nu stia de tranzactiile lui Horia Ciorcila.