Sari direct la conținut

Deutsche Telekom, mai aproape de controlul managementului Romtelecom si Cosmote

HotNews.ro

Guvernul elen ar putea sa vanda o participatie de pana la 8% din OTE catre Deutsche Telekom, in incercarea de a gasi pentru operatorul de comunicatii un partener strategic, a anuntat vineri, ministrul elen de finante, citat de Reuters. Tranzactia ar putea oferi Deutsche Telekom control asupra managementului OTE, cu implicatii imediate asupra Romtelecom si Cosmote Romania, controlate in prezent de OTE.

Informatia pe scurt:

1. Ministrul de Finante al Greciei spune ca Guvernul negociaza sa vanda o participatie de pana la 8% din OTE catre Deutsche Telekom. Oficialul este optimist ca se va ajunge la un acord privind marimea participatiei si componenta conducerii companiei, aspecte care au constituit o piedica in trecut. Deutsche a incheiat deja un acord de cumparare a 20% din OTE, de la MIG

2. O intelegere cu Guvernul elen ar aduce mai aproape Deutsche de controlul asupra managementului OTE si implicit asupra Romtelecom si Cosmote

3. Sindicatele OTE vor organiza proteste saptamana viitoare impotriva Deutsche Telekom

4. Nici legea nu e de partea germanilor. Anul trecut, Guvernul Greciei a votat o lege ce limiteaza detinerile straine in companiile strategice de stat la maxim 20%

Deutsche Telekom a anuntat, la inceputul acestei saptamani, incheierea unui acord pentru cumpararea a 20% din OTE , pentru 2,5 miliarde euro, de la Marfin Investment Group (MIG).

In urma acestei tranzactii, Deutsche Telekom ar deveni al doilea mare actionar al OTE, cel mai important fiind in prezent statul elen, cu 28%. Acordul asteapta in prezent acceptul consiliului de supraveghere al Deutsche Telekom precum si al guvernului grec.

Tot atunci, Deutsche si-a mai exprimat intentia pentru majorarea participatiei la OTE, dar a precizat ca nu vrea pachetul integral de actiuni. Achizitionarea a inca 8% din OTE de catre Deutsche Telekom ar aduce operatorului german pachetul majoritar de actiuni.

Grupul german de telecomunicatii a intrat in negocieri cu guvernul elen, iar vineri, sindicatele OTE au anuntat ca vor declansa saptamana viitoare un protest de trei zile, (26-28 martie, cu posibilitate de prelungire) pentru a impiedica finalizarea acestei tranzactii. Tot vineri, ministrul de finante al Greciei a anuntat ca Executivul ar putea sa mai vanda pana la 8% din OTE catre Deutsche.

Presa elena: Statul ar fi de acord sa imparta cu Deutsche controlul asupra managementului OTE

Statul elen cauta de ceva vreme un investitor strategic pentru OTE si chiar au existat discutii aprofundate cu Deutsche Telekom si in trecut, dar aceste negocieri au esuat dat fiind faptul ca statul grec nu a vrut sa renunte la controlul asupra managementului companiei.

„Am inceput discutiile cu Deutsche, prin intermediul consultantilor, si credem ca vom ajunge la o intelegere privind marimea participatiei si componenta conducerii companiei”, a declarat vineri George Alogoskoufis, ministru de finante al Greciei, citat de Reuters.

Presa elena a relatat ca guvernul ar fi de acord sa imparta cu Deutsche Telekom, functiile de presedinte si director general ale OTE.

Legislatia elena nu permite inca unui investitor strain sa detina peste 20% dintr-o companie controlata de stat

Deutsche Telekom nu este foarte avantajata insa de legislatia elena. La sfarsitul anului trecut, Guvernul Greciei a votat o lege ce limiteaza detinerile straine in companiile strategice de stat la maxim 20%, masura menita sa protejeze OTE. In Romania, grupul OTE controleaza Romtelecom si Cosmote.

La Romtelecom, OTE controleaza 54,01% din actiunile companiei, in timp ce statul roman controleaza restul. OTE controleaza si grupul Cosmote, companie cu 15 milioane de clienti in cinci tari din Balcani, respectiv in Grecia, Romania, Bulgaria, Albania si Macedonia. Cosmote Romania este controlata in proportie de 70% din actiuni de Cosmote Grecia si Romtelecom cu 30% din actiuni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro