Dezbatere publică pe tema interzicerii temporare a exportului paralel de citostatice, organizată luni de Ministerul Sănătății
O dezbatere publică pe tema proiectului de Ordin de ministru ce prevede suspendarea pentru 6 luni a exportului paralel a 172 de medicamente – citostatice și imunosupresoare insuficiente pe piața din România – este programată lunea viitoare, la ora 11:00, la sediul Ministerului Sănătății.
La dezbatere urmează să participe Sorina Pintea, ministrul Sănătății, Dan Octavian Alexandrescu, secretar de stat în minister, Oana Geambașu, consilier personal al ministrului Sănătății, Monica Lazăr, directorul Direcției politica medicamentului și a dispozitivelor medicale din instituție, reprezentanți ai Unifarm și reprezentanți ai Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.
Proiectul de Ordin pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale și codurile anatomice-terapeutice-chimice corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi a unei măsuri pentru asigurarea acestora pe piaţa din România a fost publicat în transparență de Ministerul Sănătății, pe site-ul instituției, pe data de 13 septembrie.
Ministerul Sănătății a decis să suspende temporar – pentru 6 luni – exportul paralel de citostatice și imunosupresoare vitale pentru pacienții bolnavi de cancer sau care au suferit un transplant și care sunt insuficiente pe piața din România, anunța atunci ministrul Sorina Pintea. În total, 125 de citostatice și 47 de imunosupresoare nu vor mai putea fi distribuite în afara României pentru o perioadă de 6 luni. Exportul paralel reprezintă o cauză a riscului de dispariție pentru 46% din medicamentele oncologice din România, arată un raport realizat în anul 2018 de Observatorul Român de Sănătate în parteneriat cu Asociația Dăruiește Viață.
Motivul pentru care Ministerul Sănătății a luat această măsură este că unele firme retrag medicamentele de pe piața românească, unde acestea sunt mai ieftine, și preferă să le vândă în alte țări, pentru un preț mai bun.
Sorina Pintea a precizat că măsura a fost recomandată de Agenția Națională a Medicamentului și că „vom respecta toți pașii, vom notifica Comisia Europeană și vom argumenta”. Potrivit ministrului Sănătății, 12 citostatice esențiale sunt de negăsit în acest moment pe piața din România, pentru 48 de citostatice există risc mare de discontinuitate (să dispară de pe piață) în următoarele două luni, iar pentru 65 de citostatice în următoarele 3 luni.
Conform legislației în vigoare, Deținătorii de Autorizații de Punere pe Piață (APP-uri), dar și distribuitorii și furnizorii lor au obligația publică de a asigura cu prioritate nevoile pacienților interni, arată Ministerul Sănătății.
Cel puțin 54 de medicamente de pe lista de 172 de citostatice și imunosupresoare pentru care Ministerul Sănătății intenționează să suspende timp de 6 luni exportul paralel nu au fost însă exportate paralel, iar cauzele pentru care ele nu se găsesc în România ar putea fi cu totul altele, a explicat, într-un interviu pentru HotNews.ro, Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, fost vicepreședinte al Agenției Naționale a Medicamentului și membru în conducerea Alianței Europene de Sănătate Publică. Vlad Mixich a ajuns la această concluzie după ce a analizat doar 100 dintre medicamentele de pe listă (în total pe listă sunt 172 de medicamente), însă numărul celor care nu lipsesc din cauza exportului paralel, ci din alte cauze, ar putea fi mai mare. Vlad Mixich atrage atenția că proiectul de Ordin al Ministerului Sănătății, publicat vinerea trecută în dezbatere publică, „e foarte prost și nu va rezolva toate crizele de medicamente”.
„Am analizat 100 din medicamentele de pe lista respectivă și 54 nu au fost nici măcar o singură dată exportate paralel din martie 2017 până în prezent. Cum se justifică atunci interzicerea exportării lor? Pe baza a ce? Fie Agenția Națională a Medicamentului, cea care înțeleg că a recomandat lista, ascunde ilegal date și nu ne spune că de fapt și acele 54 de medicamente au fost scoase din țară în ultimii trei ani. Fie este vorba de incompetență crasă pentru că interzicerea fără motive, fără date, a exportării acestor medicamente expune statul român la procese declanșate de distribuitori. Sunt procese care, dacă vor fi câștigate, vor crea o bază legală până la urmă în favoarea acestor comercianți imorali”, a subliniat Vlad Mixich, fost vicepreședinte al Agenției Naționale a Medicamentului.
În ceea ce privește soluția pentru rezolvarea crizelor de medicamente mereu prezente în ultimii ani în România, Vlad Mixich a explicat că „e nevoie de un set întreg de măsuri care diferă de la medicament la medicament. Dacă pentru medicamente care sunt masiv exportate paralel, de exemplu Dasatinib sau Vinorelbin, interdicția poate rezolva crizele repetate, pentru cele care nu sunt deloc exportate paralel e nevoie de alte măsuri”.
Citește și: