DEZBATERE PUBLICA Primaria sectorului 6 vrea turnuri de 30 de etaje pe 171 hectare de spatiu verde din sector: intersectia Razoare, langa Gradina Botanica si la capatul Caii Giulesti
Primaria sectorului 6 al Capitalei intentioneaza sa permita construirea unor cladiri de 30 de etaje pe 171 de hectare de spatiu verde, potrivit Planului Urbanistic Zonal sector 6 aflat in dezbatere publica. In acest moment, aceste terenuri sunt neconstruibile. In plus, documentatia de urbanism nu marcheaza spatiile verzi dintre blocuri ca atare, astfel incat acestea sunt lasate la mana samsarilor imobiliari care ar putea sa construiasca pe aceste terenuri. Documentatia de urbanism a primit avizul preliminar al arhitectului sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu.
- Cititorii HotNews.ro sunt rugati sa-si exprime parerea la comentarii
Zona Cotroceni_cu rosu marcat terenul care devine construibil
Foto: Hotnews
Potrivit Planului Urbanistic Zonal sector 6, aflat in dezbatere publica, o suprafata de 171 de hectare de spatiu verde din sector (circa 4% din suprafata unitatii administrative) este trecuta cu indicativul V1m. Potrivit regulamentului local de urbanism aferent Planului Urbanistic Zonal, pe terenurile incadrate in V1m aici se pot construi clădiri de P+30E acoperind 15% din teren. In prezent, conform Planului Urbanistic General aceste terenuri sunt spatii verzi pe care nu se putea construi. Daca Consiliul General al Municipiului Bucuresti va aproba Planul Urbanistic Zonal sector 6 in aceasta forma, pe susprafata mai sus mentionata vor putea aparea turnuri. Mentionam ca Legea spatiilor verzi interzice construirea pe terenurile amenajate ca spatii verzi si in zonele prevazute ca verzi in Planul Urbanistic General. De asemenea, conform legii, caracterul de spatiu verde al unui teren nu poate fi schimbat decat prin Planul Urbanistic General.
Planuri care arata cum au fost transformate spatiile verzi in terenuri construibile_Capatul Caii Giulesti
Foto: Hotnews
„Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absoluta”, se arata in OUG 114/2007.
Potrivit PUZ sector 6 aflat in dezbatere publica, se pot construi blocuri de 30 de eteje pe urmatoarele terenuri:
– la capatul Caii Giulesti;
– la Vest de Gradina Botanica, intre bd. Vasile Milea si Soseaua Grozavesti;
– in intersectia Razoare langa biserica Razoare. HotNews.ro a scris in urma cu cateva luni despre un alt spatiu verde din intesectia Razoare pe care un investitor privat doreste sa construiasca un turn. Terenul are indicativul V1m.
De asemenea, Planul Urbanistic Zonal transforma in teren construibil mai multe parcele de pe malul Lacului Morii.
Spatii verzi intre blocuri_sector 6
Foto: bing.com
In plus, spaţiile verzi din cartierele de blocuri ( Drumul Taberei-Militari) nu au fost desenate ca atare. Acest lucru lasă posibilă apariţia unor blocuri intre cladirile existente, unde acum se afla spatii verzi.
Potrivit planşei de reglementări a PUZ-ului sector 6 aflat in dezbatere publica, in prezent, pe raza sectorului se află 1178,41 ha zone verzi. Desi, practic se da liber la construire pe suprafete importante de spatiu verde, aceasta suprafata ar urma sa să crească la 1181, 02 ha, fiind propuse 3 parcuri noi in zona Giulesti-Sarbi, Militari si Ghencea. Potrivit Cadastrului verde realizat de Primaria Capitalei, in sectorul 6 in prezent se afla o suprafata de 657 ha, jumatate din cat prezinta primaria de sector ca ar fi.
Info plus
Planurile care arata cum au fost transformate zonele verzi in terenuri construibile
Foto: Hotnews
Actualul Plan Urbanistic Zonal al sectorului 6, aprobat prin HCGMB 213/2005, a expirat. Noul PUZ care se afla acum in dezbatere publica reprezinta practic actualizarea celui aprobat in 2005. Cetatenii interesati si ONG-urile si organizatiile profesionale isi pot exprima parerea referitor la reglementarile propuse prin aceasta documentatie de urbanism pana pe 23 noiembrie. Planşele de reglementări aferente PUZ pot fi consultate la sediul Primăriei Sector 6. Pana in prezent PUZ-ul a primit avizul preliminar al arhitectului – şef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, si se afla in dezbatere la Ministerul Mediului. Dupa ce va obtine avizele necesare, va fi suspus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Planul Urbanistic Zonal sector 6 este elaborat de biroul ALTER EGO CONCEPT, iar beneficiar este Primaria sector 6.
Joi, 22 noiembrie, de la ora 15:00, va avea loc o dezbatere publică la sediul Primariei Sectorului 6 (Calea Plevnei nr. 147-149, etajul 3, sector 6, Bucuresti).