Sari direct la conținut

DEZBATERE RoMâine Pericolul autodiagnosticării și automedicației. Dr. Vlad Stroescu, psihiatru: Căutarea simptomelor pe internet produce anxietate și poate ajunge un fenomen obsesiv-compulsiv

HotNews.ro
Dezbatere RoMâine- Autodiagnosticarea și automedicația , Foto: Hotnews
Dezbatere RoMâine- Autodiagnosticarea și automedicația , Foto: Hotnews

Automedicația și autodiagnosticarea pe internet sunt fenomene tot mai răspândite, iar efectele acestora pot deveni periculoase în absența unui sfat avizat de la medicul specialist. În era internetului este greu să combatem aceste fenomene, însă mai importantă este limitarea riscurilor asociate. Am discutat cu Dr. Gindrovel Dumitra, secretarul general al Colegiului Medicilor și unul dintre cei mai cunoscuți medici de familie din România, și cu Dr. Vlad Stroescu, psihiatru MindCare, într-o noua dezbatere RoMâine, despre cum a accentuat pandemia anxietatea legată de sănătate, care sunt riscurile și ce putem face pentru a limita efectele nedorite ale autodiagnosticării și automedicației, dar și care sunt posibilele soluții.

„Este un fenomen pe care nu îl putem evita”, a spus Dr. Gindrovel Dumitra, care a adăugat că „zi de zi ne întâlnim cu acest fenomen. În fiecare zi avem pacienți care, la un moment dat, își validează pe internet indicațiile pe care noi le dăm. Există pacienți care vin deja cu un diagnostic obținut pe internet. Sunt și pacienți care ne spun că acasă au inițiat un tratament găsit pe internet”.

În general, oamenii sunt tentați să caute pe internet simptome, dar din păcate nu ajung doar pe site-urile care oferă informații corecte și verificate. De aceea, așa cum ne-a spus și Dr. Gindrovel Dumitra în cadrul dezbaterii RoMâine, este nevoie să fie făcută o educație în rândul populației în ceea ce privește căutarea de informații despre propria stare de sănătate.

Afecțiunile căutate pe Internet și anxietatea produsă de autodiagnosticare

Potrivit medicului Gindrovel Dumitra, nu avem un tipar clar stabilit în ceea ce privește căutările unor anumite afecțiuni pe internet. “Vorbim în general de probleme acute”.

“Pacienții nu au neapărat un vocabular sau o cultură medicală completă ca să identifice fiecare dintre afecțiuni”, a adăugat doctorul.

Aceste practici nu sunt specifice doar persoanelor anxioase, dar sunt provocate de era în care trăim: “Oamenii au acces la informație și caută și sprijinul comunităților online. E atât de la îndemână să îți cauți simptomele, încât oricine e tentat să o facă”, a menționat Dr. Vlad Stroescu.

“Eu rareori am cunoscut o persoană care să își caute un simptom pe internet și să iasă liniștit din povestea asta”, a avertizat psihiatrul.

În plus, medicii atrag atenția că informațiile pe care oamenii le găsesc pe internet nu sunt întotdeauna de calitate. Și tocmai din cauza faptului că avem întotdeauna o “marjă de eroare”, e ușor să intri într-o zona mare de anxietate. “Poți căuta o durere de cap și poți găsi o sinuzită sau o tumoră”, a declarat Dr. Stroescu.

De ce căutăm informații medicale pe internet?

“E tot anxietatea. E instinctul de supraviețuire și el vrea o rezolvare cât mai rapidă a crizei. Cel mai la îndemână este să luăm telefonul și să căutăm ce ni se întâmplă”, a afirmat Dr. Stroescu.

Dar, există și cealaltă fațetă a problemei: “Există și noțiunea de abuz de informație medicală. Informațiile medicale în contextul unei mari anxietăți pot da dependență. Citim, nu ne liniștesc, citim iarăși ca să ne liniștim, iar nu ne liniștim și intrăm într-o spirală […] Ajunge să fie un fenomen obsesiv-compulsiv”, a adăugat medicul.

Educația medicală pe internet

“Prezența medicului și a specialistului în zona internetului este cât se poate de benefică. Problema pe care noi va trebui să o rezolvăm în viitorul apropiat va fi modul în care populația generală va trebui să aibă o cultură specială în ceea ce privește filtrarea informației care este disponibilă în mediul online. Aceasta este provocarea din punctul nostru de vedere”, a explicat Dr. Gindrovel Dumitra.

Specialiștii nu trebuie să abandoneze teritoriul internetului, așa cum spune Dr. Dumitra, însă oamenii trebuie să învețe care sunt informațiile relevante și de calitate și unde pot intra într-o zonă periculoasă pentru propria lor sănătate.

Un alt element important ar fi comunicarea în termeni cât mai simpli pentru populația generală. “Informația trebuie tradusă în „pacienteză””, a adăugat Dr. Dumitra.

Autodiagnosticarea și automedicația în pandemie

Pandemia a accentuat cele două fenomene tocmai pentru că informațiile apăreau în valuri și era foarte greu să mai discerni ce este corect și ce nu.

“Am fost cu toții în această zonă, chiar și noi medicii. Am dat buzna pe internet ca să obținem rapid informații valoroase. Era singura variantă prin care puteam să facem față la această avalanșă de știri, la această infodemie. A existat un abuz de informație, a existat un abuz de părelologi. Nu toți au transmis cele mai corecte informații, fapt care a dus la administrarea unor medicamente eronate”, a explicat Dr. Gindrovel Dumitra.

Despre efectele asupra psihicului post-pandemie, medicul psihiatru a precizat că am ieșit “puțin șifonați mental”. Partea bună, în schimb, este că oamenii au devenit mai receptivi la ideea de a apela la un specialist.

“Noi, psihiatrii, avem mai mulți pacienți decât înainte de pandemie. Oamenii sunt mai deschiși să ceară sfatul în ceea ce privește sănătatea mentală decât înainte”, a adăugat acesta.

Dar, nu trebuie să uităm că în timpul pandemiei și chiar și după, uzura a fost mare și încă continuă să fie așa: “Uneori ne e greu să înțelegem de ce suntem obosiți, nervoși, de ce ne purtăm urât cu cei dragi”, a spus Dr. Stroescu, explicând că “e un fel de sindrom de burnout generalizat”.

Capcana tratamentelor naturiste și a suplimentelor alimentare

Așa numitele tratamente naturiste sunt și ele prezente în procesul de automedicație al multor oameni: „Suplimentele ne promit tot felul de lucruri și e foarte ușor să faci saltul de credință, mai ales când ți se spune că nu e nicio reacție adversă. Pentru că noi, medicii, nu putem promite lucruri lipsite de riscuri, care să facă minuni”, a declarat Dr. Vlad Stroescu.

Medicul psihiatru a adăugat și că acest concept de “panaceu universal” reprezintă un semnal de alarmă și “ar trebui mereu să cerem sfatul medicului referitor la orice remediu folosim”.

“Cel mai dificil lucru este să le explicăm pacienților că suplimentele alimentare nu sunt medicamente. Există în populația generală această percepție că ceea ce nu este “oficial”, e posibil să fie mai bun. Teoriile acestea prind în continuare foarte ușor și noi avem nevoie de timp să le demontăm”, a precizat Dr. Gindrovel Dumitra.

Riscurile automedicației și autodiagnosticării

“Pot fi situații în care pacienții ne informează că au făcut această căutare și au deja o opinie preformată, dar pot fi situații în care noi aflăm despre acest lucru mult mai târziu, iar pacienții nu au apucat să primească sfaturile corecte”, a afirmat medicul Gindrovel Dumitra.

Este important de reținut că orice medicament trebuie luat doar la indicația medicului. Există, într-adevăr, medicamentele eliberate fără prescripție medicală, însă și în cazul acestora ar fi bine să avem o discuție cu un medic în prealabil.

Anxietatea legată de sănătatea copiilor

Dr. Gindrovel Dumitra insistă ca părinții să ia întotdeauna legătură cu medicul de familie chiar și în cazul simptomatologiilor banale (febră, rinoree, durere în gât, tuse simplă). Dacă e nevoie de medicamente, părintele poate administra simptomatice, cum este cazul antitermicelor pentru febră.

În ceea ce privește gestionarea anxietății atunci când vine vorba de copiii noștri, medicul psihiatru spune că anxietatea este foarte greu de “pus la locul ei” atunci când capătă “puteri extraordinare”.

“Nu prea putem. Nu așa suntem construiți. Natura nu ne permite să ne ne inhibăm anxietatea când vrem noi pentru că ea, de-a lungul timpului, a fost necesară supraviețuirii”, a adăugat Dr. Stroescu.

“Medicina viitorului este medicina în comunitate”

Care este soluția?

“Răspunsul vine dintr-o mai bună prezență a noastră, a profesioniștilor sănătății, în comunitate. Atât în comunitatea fizică, reală, cât și în comunitățile online. Să fim ceva mai accesibili. Medicina viitorului este medicina în comunitate. Cred că rolul colegilor de la medicina de familie e fundamental pentru medicina viitorului. Ei se afla în comunitate, își cunosc pacienții și îngrijorările lor”, a explicat Dr. Vlad Stroescu.

Recomandări pentru pacienți

Dr. Gindrovel Dumitra

  • Să se informeze din resurse autorizate, care și-au dovedit onestitatea.
  • Să țină aproape de medicul de familie.

Dr. Vlad Stroescu

  • Să aibă încredere în medici.
  • Să dezvolte o relație bună cu medicul lor și cu profesioniștii din domeniul sănătății cu care interacționează ei.

_____

Acest articol face parte din demersul RoMâine.

Când știi ce ai, știi ce ai de făcut. Acesta este convingerea celui mai puternic sistem de diagnosticare și tratament creat de MedLife, care își propune să pună umărul la combaterea riscurilor asociate autodiagnosticului și automedicației.

Cu ÎNCREDERE. În știință, în medici, în tehnologie și echipamente. În CUNOAȘTERE. Doar astfel putem avea soluții adevărate la probleme reale.

Laboratoarele și clinicile MedLife sunt locul în care expertiza medicilor, dublată de tehnologia de ultimă generație, oferă acces la un diagnostic corect și soluții personalizate nevoilor tale. Locul care îți dă încredere în tine, în mâine.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro