Sari direct la conținut

Dialog al surzilor la Palatul Victoria: Investitorii francezi au transmis 5 îngrijorări, printre care creșterea taxelor. Ciucă a reținut doar lucrurile pozitive – VIDEO

HotNews.ro
Intalnire Ciuca-investitori francezi, Foto: Guvern, Facebook
Intalnire Ciuca-investitori francezi, Foto: Guvern, Facebook

​​Investitorii francezi au evidențiat luni, la Palatul Victoria, trei aspecte pozitive ale economiei României și cinci îngrijorări ale companiilor franceze, printre care și creșterea taxelor pentru a reduce deficitul public. De cealaltă parte, premierul Ciucă a reținut doar lucrurile pozitive și chiar a susținut că măsurile Guvernului au fost luate cu transparență și „fără a impacta pe taxe noi și pe alte elemente care să producă modificări structurale la nivelul sectorului de business”.

Investitorii francezi, membri ai Camerei Franceze de Comerț și Industrie în România, au avut luni un dialog la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja și alți consilieri guvernamentali.

VIDEO Dialog între investitorii francezi și premierul Nicolae Ciucă

În numele investitorilor francezi, Francois Coste, CEO al Groupama Asigurări, a evidențiat în începutul dezbaterii trei aspecte pozitive din evoluția socio-economică din țara noastră, respectiv: creșterea economică ridicată în primul semestru, cu 5,1%, o surpriză foarte plăcută, stabilitatea valutară leu-euro și evoluțiile pozitive în combaterea pandemiei COVID-19.

Pe de altă parte, oficialul francez a menționat și îngrijorările:

„Totuși traversăm o perioadă ambiguă pentru că există îngrijorări semnificative din partea companiilor și voi menționa 5:

– războiul de la granița României care durează

– o criza energetică fără precedent cu incertitudini în privința furnizării și preturi ridicate

– inflație ridicată cu o rată anuală de 15% peste media europeană care erodează marja companiilor și capacitatea lor de a investi și amenință puterea de cumpărare a angajaților și destabilizează piața muncii care rămâne din păcate foarte tensionată.

În sfârșit 2 perspective care ne îngrijorează:

– o recesiune în Vest de care economia României depinde și

– o creștere a taxelor pentru a reduce deficitul public.”, a declarat Francois Coste.

De cealaltă parte, premierul Nicolae Ciucă a reținut în discursul său către investitorii străini francezi doar aspectele pozitive, la care a adăugat „stabilitatea politică” și a susținut că măsurile au fost luate prin transparență și fără a adăuga taxe noi.

  • Ați vorbit de o serie întreagă de aspecte pozitive legate de relațiile economice. (..)
  • Ceea ce aș adăuga în plus la aceste ingrediente de echilibru este stabilitatea politică. Această stabilitate politică cred că a dat mai multă încredere tuturor partenerilor noștri strategici, dar și investitorilor pentru că am asigurat coerență în ceea ce priveste cadrul legislativ și deschiderea către ajustarea tuturor regulilor astfel încât să putem face față tuturor tensiunilor din această perioadă de criză, fără a impacta pe taxe noi și pe alte elemente care să producă modificări structurale la nivelul sectorului de business.
  • Într-adevăr stabilitatea și predictibilitatea politicilor fiscale reprezintă argumente solide pentru orice plan de afaceri și am certitudinea că prin măsurile pe care le-am luat nu întâmplător investițiile străine au crescut cu 21% și nu intâmplător prin programul de guvernare ne-am asumat să asigurăm cea mai mare sumă pentru investiții din bugetul propriu.
  • Ca atare Guvernul pe care-l conduc este un buget pro-business, pro-investiții, avem oricând ușa deschisă pentru dialog și aveți convingerea că nu vom zice NU la orice oportunitate care va viza dezvoltarea relațiilor economice bilaterale.”, a declarat Nicolae Ciucă.

Mai multe industrii, inclusiv telecom, afectate serios de ordonanța pe energie dată fără consultare publică

La masa investitorilor francezi s-a aflat și Liudmila Climoc, directorul general al Orange România, cea mai mare companie de telecomunicații din România.

Amintim că Orange, Vodafone și Telekom Mobile (fostul Cosmote) au atenționat vineri că modificarile din domeniul energiei aduse fără transparență de Guvern prin Ordonanță de urgență cu o zi în urmă produc un efect major destabilizator asupra serviciilor de telecomunicatii și afectează grav planurile investiționale în domeniu.

  • „Prin OUG menționată, promovată de Guvern în ședinta din 1 septembrie 2022, fără consultare publică, fără respectarea vreunui instrument de transparență decizională, Executivul înlătură de la o zi la alta, cu șapte luni mai devreme, pragurile de plafonare a prețului energiei electrice pe baza cărora furnizorii de comunicații electronice și-au construit planurile de afaceri pentru anii 2022 – 2023.”, se arată într-un comunicat al AOMR, asociația care reprezintă Orange, Vodafone și Telekom Mobile.

Companiile din telecom spun că prin această OUG, Executivul anulează estimarile de dezvoltare, de investiții și de cost realizate de operatorii de comunicatii electronice pentru infrastructura specifică.

Efectele OUG pe energie: Industria telecom ar avea costuri suplimentare de 400 milioane de euro

Criticile vin în contextul în care prin noua Ordonanță de urgență adoptată joi, 1 septembrie, Guvernul a decis să nu mai compenseze consumul tuturor consumatorilor non-casnici, așa cum era în Ordonanța 27/2022.

Prin noua Ordonanță, noii beneficiari sunt doar IMM-urile, agenții economici din domeniul industriei alimentare și instituții publice – pentru care se va compensa 85% din consumul mediu lunar realizat în anul 2021 – precum și spitalele publice și private, instituțiile de învățământ publice și private, creșele și furnizorii publici de servicii sociale publici și privați – pentru care se plafonează și compenseaza consumul integral.

Restul industriilor, printre care și cea de telecomunicații, vor plăti integral prețul din piață, fără nicio compensare de la bugetul de stat.

Surse din industria telecom au precizat deja pentru HotNews.ro că schimbările adoptate de Guvern vor genera costuri suplimentare de 400 milioane de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro