Sari direct la conținut

Dinastia Shinawatra a dat Thailandei cel mai tânăr prim-ministru din istoria țării, pe fiica fostului premier Thaksin Shinawatra

HotNews.ro
Dinastia Shinawatra a dat Thailandei cel mai tânăr prim-ministru din istoria țării, pe fiica fostului premier Thaksin Shinawatra
Paetongtarn Shinawatra a devenit cel mai tânăr prim-ministru din istoria Thailandei, FOTO: Sakchai Lalit / AP / Profimedia

Parlamentul Thailandei a ales-o pe Paetongtarn Shinawatra, fiica miliardarului și fostului premier Thaksin Shinawatra, în funcția de prim-ministru al țării. În vârstă de 37 de ani, ea va fi cel mai tânăr șef de guvern din istoria Thailandei, relatează Reuters și BBC.

Ea va fi de asemenea doar a doua femeie care ocupă funcția de premier al Thailandei, după mătușa sa Yingluck, care a condus țara asiatică între 2011 și 2014.

Alegerea lui Paetongtarn Shinawatra în funcția de premier vine la doar două zile după ce fostul prim-ministru, Srettha Thavisin, a fost demis din funcție de Curtea Supremă a țării. Ambii politicieni fac parte din influentul partid Pheu Thai, care a ieșit pe poziția a doua la alegerile legislative din 2023, dar a ajuns la guvernare grație unei alianțe parlamentare.

Tânăra Shinawatra și-a făcut intrarea în politică anul trecut, în timpul campaniei electorale, când le-a amintit alegătorilor de moștenirea influentului său tată și măsurile sale populiste. Ea a făcut campanie în timp ce era vizibil însărcinată, analiștii politici fiind mai degrabă împărțiți în ceea ce privește rezultatele apelurilor sale.

Ea va trebui acum să jongleze pe gheață pentru a evita o temă recurentă pentru familia Shinawatra: guvernele conduse de tatăl ei și mătușa sa au fost răsturnate de putere de armată în 2006, respectiv 2014.

„Țara trebuie să meargă înainte”, le-a spus reporterilor Paetongtarn, cea mai tânără dintre copiii lui Thaksin, după ce a obținut joi nominalizarea la funcția de premier din partea partidului Pheu Thai.

„Suntem hotărâți, împreună vom împinge țara în față”, a adăugat ea.

Istoria recentă a Thailandei, marcată de lovituri de stat și destituiri ale prim-miniștrilor prin ordin judecătoresc

Tatăl ei s-a întors în Thailanda în august anul trecut, după 15 ani de exil autoimpus. Magnatul a revenit în țară în contextul negocierilor dintre Pheu Thai și partidele susținute de armată pentru a forma guvernul.

Alianța a fost una neașteptată în condițiile în care partidul populist Pheu Thai și formațiunile conservatoare ce susțin monarhia s-au luptat pentru supremație în Thailanda timp de peste 2 decenii, lupte care au dus uneori la lovituri de stat ale armatei și destituiri din funcție de către sistemul judiciar.

Srettha, un mogul imobiliar, a devenit miercuri al patrulea prim-ministru al Thailandei demis din funcție în ultimii 16 ani prin ordin judecătoresc, Curtea Supremă a țării hotărând că el a încălcat „grav” conduita de etică a guvernului prin numirea în funcția de ministru a unei persoane care a fost condamnată anterior la închisoare.

În ceea ce o privește pe Paetongtarn Shinawatra, ea nu a fost aleasă până acum în nicio funcție guvernamentală și nu are experiență în administrația publică.

„Ea va fi sub privirea tuturor. Ea va fi sub multă presiune”, a declarat pentru Reuters Thitinan Pongsudhirak, un politolog de la Universitatea Chulalongkorn.

„Ea va trebui să se bazeze pe tatăl ei”, a subliniat acesta.

Paetongtarn va trebui să facă față imediat provocărilor de pe mai multe fronturi, una dintre cele mai mari probleme fiind starea economiei, măcinată de scăderea investițiilor private, productivitatea scăzută și alte probleme structurale.

INTERVIURILE HotNews.ro