Sari direct la conținut

Director din Finanțe despre cei 200 lei neimpozitați la salariul minim: Este o măsură temporară. Membrii CES au dat aviz negativ: discriminare, praf în ochi, cei de la stat posibil să nu beneficieze

HotNews.ro
Fiscalitate, Foto: DreamsTime
Fiscalitate, Foto: DreamsTime

Consiliul Economic și Social (CES) a dat aviz negativ proiectului privind neimpozitarea și neincluderea în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii a sumei de 200 lei/lunã, reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor, pentru creșterea voluntarã a salariului de bazã minim brut pe țarã garantat în platã, prevãzut în contractul individual de muncã.

Iulian Ardeleanu, director general, Direcția generală de legislație fiscală și reglementări vamale și contabile din cadrul Ministerului Finanțelor a spus că: „această creștere cu 200 lei fără impozite și contributii este o măsură temporară, pe o perioadă de 6 luni, care vizează, cumva, sprijinirea categoriilor care sunt remunerate la nivelul salariului minim”.

„Statul a considerat că prin scutirea de impozite și contribuții poate sprijini cumva această categorie de beneficiari. Constituirea unor drepturi pentru această sumă pentru o perioadă temporară, cumva ar fi condus la măsuri de compensare a acestor contribuții de la bugetul de stat astfel încât nu știu în ce măsură, per total, reglementarea și-ar fi atins scopul”, a mai afirmat Ardeleanu.

Ce au spus membrii CES:

Un membru: Gândim ceva pompieristic pentru 6 luni. Nu luăm în calcul ce se întâmplă în privat, cu muncitorii care sunt calificați și necalificați.

Iacob Baciu: Dvs. de la buget acordați, dar eu ca angajator dacă vreau îl aplic, dacă nu, nu. E discriminare între cei care sunt angajați la privat și le-au dat un salariu cu 10 lei mai mult decât spuneți dumneavoastră.

Simion Hăncescu: Ce le spunem noi celor 40.000 de oameni din învățământ care sunt plătiți la salariul minim pe economie? Și acestora ar trebui să li se acorde această sumă. Cu ce au greșit cei din sectorul public de nu au dreptul la această sumă.

Alt membru: Sunt atâtea confuzii care se vor crea. Sigur că e pentru cine vrea. Dacă dăm și la stat va fi confuzia și mai mare. Dacă o entitate de la stat vrea și alta nu vrea? Eu cred că noi nu ne-am gândit suficient. Noi vrem să ajutăm, dar nu știm cum să ajutăm. În loc să ajutăm economia, facem cârpeli pe la salarii.

Membru: Poate fi un prim pas pentru discutarea pe viitor a întregului pachet salarial astfel încât să ajungem la niște condiții salariale benefice pentru colegii noștri angajați, dar și suportabile pentru întreprinzători. Ar trebui să susținem această inițiativă, chiar dacă e temporară.

Membru: 24% din lucrătorii de la stat sunt la salariul minim. Acești 200 lei par ca un salariu la negru. Odată ce-i dai, înseamnă că la pensie nu vei avea, că la șomaj nu se iau în calcul. Atunci este un fel praf în ochi aruncat acestor oameni.

Conform proiectului, de la 1 iunie 2022, pentru suma rezultatã din majorarea salariului de bazã de la nivelul salariului de bazã minim brut pe țarã garantat în platã, respectiv 2.550 lei lunar, fãrã a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datoreazã impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii.

„De aceastã mãsurã vor beneficia și persoanele nou angajate în perioada cuprinsã între data intrãrii în vigoare a ordonanței de urgențã și pânã la 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bazã lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncã, fãrã a include sporuri și alte adaosuri, este de 2.750 de lei”, spune Ministerul.

Sursă foto: DreamStime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro