Sari direct la conținut

Director Romgaz: Se fac demersuri pentru separarea totala a activitatii de productie de cea de inmagazinare la Romgaz

HotNews.ro

Autoritatile romane fac demersuri pentru separarea totala a activitatii de productie de cea de inmagazinare la Romgaz, a declarat Bogdan Jipa, director in cadrul sucursalei de depozitare Romgaz, in cadrul conferintei „Focus Energetic”. Jipa a precizat ca la ora actuala separarea este doar din punct de vedere contabil, de depozitare ocupandu-se sucursala de la Ploiesti. Insa, statele membre sunt obligate prin noua directiva europeana 73/2009 privind organizarea pietei gazelor sa separe in domeniul gazelor cele doua activitati „din punct de vedere legal, functional si organizatoric”.

„Operatorul economic integrat pe verticala, care realizeaza activitatea de inmagazinare a gazelor naturale si cel putin una din activitatile de productie sau furnizare a gazelor naturale are obligatia de a separa operatorul de inmagazinare de operatorul economic integrat din punct de vedere legal, functional si organizatoric”, se arata in proiectul privind transpunerea noii directive.

Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrie din Camera Deputatilor, considera ca aceasta separare ar avea ca prim efect cresterea preturilor la gazele naturale. „Ce voci periculoase sunt cele care spun ca trebuie separata inmagazinarea”, a spus Iancu. In acest moment, activitatea de inmagazinare este sustinuta financiar de Romgaz, insa in cazul in care s-ar separa, noua societate va fi nevoita sa stabilesca tarife suficient de mari ca sa acopere costurile.

Iancu a mai spus ca exista un precendent in separarea activitatii de inmagazinare de productie. In 2000, in urma unei reorganizari a Romgaz, s-a format o societate separata pentru activitatea de depozitare: Depogaz. Acest lucru a fost facut in urma unui angajament cu Banca Mondiala. Insa, la scurt timp adica in 2001 Romgaz si Depogaz au fuzionat, fapt care a atras Romaniei sanctiuni din partea Bancii Mondiale. „Atunci s-a facut iarasi cu ochii inchisi fara sa se gandeasca ca acel angajament ar fi pus in pericol inmagazinarea Romaniei (…)Cei care au facut separarea ne-au reclamat la Banca Mondiala pe motiv ca incalcam angajamentele. Romania a fost obligata de Banca Mondiala sa anuleze toate programele si sa plateasca o penalitate de 24 de milioane de dolari”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro