Disensiuni mari intre partea romana si OTE privind noul sef in Romtelecom – Surse: Statul roman vrea puteri sporite de control pentru a-l accepta pe Theocharopoulos
Consiliul de Administratie al Romtelecom se intruneste vineri, 1 iulie, avand pe agenda discutiilor si numirea unui inlocuitor pentru Yorgos Ioannidis la conducerea companiei, cel care si-a anuntat recent retragerea. Surse guvernamentale au precizat pentru HotNews.ro ca sedinta ar fi trebuit sa aiba loc marti (28 iunie) si a fost amanata pentru vineri pe fondul disensiunilor pe aceasta tema. Conform surselor, OTE, actionarul majoritar al Romtelecom, vrea ca actualul sef al Cosmote Romania, Stefanos Theocharopoulos, sa conduca si Romtelecom, dar statul roman (actionar minoritar) se teme de puterea pe care o va dobandi acesta si de decizii in favoarea Cosmote si cere puteri sporite de control in Romtelecom pentru a-l accepta. Disputa apare pe fondul esecului vanzarii actiunilor statului catre OTE.
De ce se teme statul roman si ce garantii sporite solicita in controlul Romtelecom
- „S-a solicitat vot electronic in urma cu doua saptamani pentru numirea lui Stefanos Theocharopoulos, dar reprezentantii statului roman nu au votat. Dupa aceea ar fi trebuit sa aiba loc Consiliul de Administratie al Romtelecom marti (n.a 28 iunie), insa s-a amanat pentru vineri din cauza neintelegerilor dintre partea romana si OTE pe tema noului sef”, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.
Noua sedinta in Consiliul de Administratie al Romtelecom a fost acum amanata pentru vineri, 1 iulie, ora 14.00. De unde aceste disensiuni?
- „OTE vrea ca actualul sef al Cosmote Romania, Stefanos Theocharopoulos, sa fie numit si la conducerea Romtelecom, pentru a porni fuziunea dintre cele doua companii. Statul roman nu poate fi de acord din doua motive: in primul rand – nu se stie cat se dilueaza participatia statului in cazul fuziunii si trebuie facuta o evaluare, iar in al doilea rand Theocharopoulos ar obtine puteri prea mari luand si conducerea Romtelecom”, spun sursele.
Care ar fi aceste puteri? Printr-o decizie a Consiliului de Administratie a Romtelecom luata in anul 2007, sustin sursele, directorul general al Romtelecom poate lua decizia unor achizitii de pana in 5 milioane de euro fara aprobarea Consiliului de Administratie, fapt care i-ar permite acestuia sa ia decizii de achizitii si masuri in folosul Cosmote.
Pe langa o destabilizare financiara in timp a Romtelecom, care ar putea duce la scaderea valorii actiunilor statului, partea romana se mai teme si demararea unor pasi de integrare (precum numirea directorilor in functii cheie) inainte de inceperea fuziunii agreate. Prin cele 46% din actiuni detinute acum in Romtelecom, statul roman are drept de veto in privinta fuziunii celor doua companii.
- „Statul roman solicita niste puteri sporite de control in Romtelecom in cazul numirii lui Theocharopoulos. In primul rand de a cobori limita de achizitii pe care o poate decide acesta fara aprobarea Consiliului de Administratie de la 5 milioane euro la sub un milion de euro si in al doilea rand de a controla schimbarea directorilor”, au spus sursele.
Pentru conducerea Romtelecom, partea romana ar avea acum trei solutii, mai spun sursele: prima – un om din afara Cosmote, a doua prelungirea mandatului lui Yorgos Ioannidis, iar a treia acceptarea lui Stefanos Theocharopoulos, dar cu puteri limitate, controlat de CA.
Consiliul de Administratie al Romtelecom este compus in prezent din noua persoane (doar trei oficiali reprezinta statul roman):
- Michail Tsamaz – Presedinte al Consiliului de Administratie
- Georgios Ioannidis – membru al Consiliului de Administratie (numit de OTE International Investments) si Director General Romtelecom
- Nikolaos Stamboulis – membru al Consiliului de Administratie, numit de OTE International Investments
- Daniel-Catalin Niculescu – membru al Consiliului de Administratie, numit de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI)
- Florin Juncu – membru al Consiliului de Administratie, numit de MCSI
- Martin Maximilian Rainer Rathgeber – membru al Consiliului de Administratie, numit de OTE International Investments
- Marius-Raul Bostan – membru al Consiliului de Administratie, numit de MCSI
- Eirini Nikolaidi – membru al Consiliului de Administratie, numit de OTE International Investments
- Kevin Donald Kopp – membru al Consiliului de Administratie, numit de OTE International Investments
Neintelegeri aparute in urma esecului statului roman de a vinde catre OTE actiunile detinute in Romtelecom
Actuala disputa vine in contextul esecului vanzarii actiunilor detinute de statul roman la Romtelecom. In luna noiembrie a anului trecut statul roman a anuntat ca intentioneaza sa valorifice pachetul de actiuni de 46% detinut in cadrul Romtelecom si i-a invitat pe reprezentantii OTE, actionarul majoritar in cadrul operatorului, sa vina cu o oferta de pret in acest sens pana la sfarsitul lui 2010.
Dupa mai multe amanari, OTE a transmis un raspuns la sfarsitul lunii trecute din acest an in care au respins invitatia de a cumpara integral Romtelecom „din motive ce tin de continuarea crizei economice din regiune si din Grecia si de actuala strategie financiara a companiei OTE de a reduce expunerea sa la datorii”.
Pe de alta parte, oficialii OTE au propus „demararea imediata a operatiunilor de fuzionare a celor doua companii din Romania: Romtelecom si Cosmote”. In plus, grupul elen a mai precizat ca daca Guvernul Romaniei doreste sa-si monetizeze actiunile partial sau integral prin listare la bursa, va transmite instructiunile potrivite managementului Romtelecom pentru a asista ministerul in acest proces, conform prevederilor din Acordul Actionarilor.
La inceputul acestei luni, dupa acest esec, ministrul Comunicatiilor a spus ca ar vrea ca actiunile statului la Romtelecom sa fie listate pe bursa in 12 luni. Declaratia a starnit reactia Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC – asociatie cu peste 200 de membri), care a avertizat ca fuziunea si apoi listarea pe bursa ar putea fi in defavoarea statului, avand in vedere pierderile inregistrate de Cosmote Romania in ultimii ani.